Πέμπτη, 6 Μαΐου 2010

Μάνα: ο Παράδεισος κι η Κόλαση

Η Νορβηγία και η Αυστραλία είναι οι χώρες όπου οι μητέρες ζουν καλύτερα και έχουν τα μέσα για να αναθρέψουν σωστά τα παιδιά τους, σε αντίθεση με το Αφγανιστάν και με πολλές χώρες της Αφρικής όπου υφίστανται οι χειρότερες συνθήκες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Mothers' Index.

Η 11η ετήσια έκθεση Save the Children, καταγράφονται 160 περιοχές του Κόσμου με τις καλύτερες και με τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης για μητέρες και παιδιά, με τις δυνατότητες πρόσβασης στην εκπαίδευση, τις οικονομικές ευκαιρίες και την υγειονομική περίθαλψη.

Πέρσι στην κορυφή του καταλόγου ήταν η Σουηδία, για το 2010 όμως στην κορυφή ανέβηκε η Νορβηγία ακολουθούμενη από την Αυστραλία, την Ισλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Νέα Ζηλανδία, την Φινλανδία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία που συμπληρώνουν τον κατάλογο με τις 10 κορυφαίες χώρες.

Στον αντίποδα, με τις 10 χειρότερες χώρες βρίσκονται το Αφγανιστάν, η Νιγηρία, το Τσαντ, η Γουινέα-Μπισάο, η Υεμένη, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μάλι, το Σουδάν, η Ερυθραία και η Ισημερινή Γουινέα. Το 2009 στην τελυταία θέση βρισκόταν η Νιγηρία.

Στον κατάλογο του 2010 με τις 43 αναπτυγμένες και με τις 117 χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου επισημαίνεται ότι 350.000 γυναίκες πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της κύησης ή του τοκετού και περίπου 9 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν πριν γιορτάσουν τα πέμπτα τους γενέθλια.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι:

* Λιγότερο από το 15% των γεννήσεων στο Αφγανιστάν και το Τσαντ παρακολουθούνται από εξειδικευμένους νοσηλευτές και μόλις στο 6% των τοκετών στην Αιθιοπία παρίσταται κάποιος ειδικός, σε αντίθεση με τη Νορβηγία όπου σε κάθε γέννηση παρίσταται τουλάχιστον ένας εξειδικευμένος επιστήμονας.

* Στη Νιγηρία μια γυναίκα στις επτά πεθαίνει κατά τον τοκετό, το ποσοστό ανέρχεται σε 1 στις 8 στο Αφγανιστάν και στη Σιέρα Λεόνε ενώ στην Ιρλανδία η αντιστοιχία είναι 1 στις 47.600.

* Στην Αγκόλα, το Τσαντ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Σομαλία 1 παιδί στα 5 δεν κατορθώνει τα ζήσει μέχρι τα πέμπτα του γεννέθλια ενώ στη Φινλανδία, την Ισλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Σουηδία μόλις 1 παιδία στα 333 πεθαίνει πριν από τα πέντε του χρόνια.

3 σχόλια:

 1. :(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. εν σηκώννει σχόλιο


  (ερώτηση: πότε εν η γιορτή της μητέρας? τούτην ή την επόμενην κυριακή??)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. polla thlivero.

  Neerie, h giorth ths miteras en thn Kyriakh pou mas erketai, nai.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...