Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

Το παράθυρο της ψυχής

Δύο άνδρες, και οι δύο σοβαρά άρρωστοι, έμεναν στο ίδιο δωμάτιο ενός νοσοκομείου. Ο ένας άνδρας αφηνόταν να σηκωθεί όρθιος στο κρεβάτι του για μία ώρα κάθε απόγευμα για να κατέβουνε υγρά από τα πνευμόνια του. Το κρεβάτι του βρισκόταν δίπλα στο μοναδικό παράθυρο του δωματίου. Ο άλλος άνδρας έπρεπε να περνάει όλη την ώρα του ξαπλωμένος.
Οι άνδρες μιλούσαν για ώρες αδιάκοπα. Μιλούσαν για τις γυναίκες τους και τις οικογένειές τους, τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τη θητεία τους στο στρατό, πού πήγαν διακοπές.
Κάθε απόγευμα, όταν ο άνδρας δίπλα στο παράθυρο μπορούσε να σηκωθεί, περνούσε την ώρα του περιγράφοντας στον «συγκάτοικό» του όλα όσα μπορούσε να δει έξω από το παράθυρο. Ο άνδρας στο άλλο κρεβάτι άρχιζε να ζει για αυτές τις περιόδους μίας ώρας όπου μπορούσε να ανοιχτεί και να ζωογονηθεί ο δικός του κόσμος από όλη τη δραστηριότητα και χρώμα από τον κόσμο εκεί έξω. Το παράθυρο έβλεπε ένα πάρκο με μια όμορφη λιμνούλα. Πάπιες και κύκνοι έπαιζαν στα νερά ενώ παιδιά αρμένιζαν τα καραβάκια τους. Ερωτευμένοι νέοι περπατούσαν χέρι-χέρι ανάμεσα σε κάθε χρώματος λουλούδια και μια ωραία θέα του ορίζοντα της πόλης μπορούσε να ειδωθεί στο βάθος. Καθώς ο άνδρας στο παράθυρο περιέγραφε όλο αυτό με θεσπέσια λεπτομέρεια, ο άνδρας στο άλλο μέρος του δωματίου έκλεινε τα μάτια του και φανταζόταν αυτό το γραφικό σκηνικό.
Ένα ζεστό απόγευμα, ο άνδρας στο παράθυρο περιέγραφε μία παρέλαση που περνούσε. Αν και ο άλλος άνδρας δεν μπορούσε να ακούσει τη φιλαρμονική - μπορούσε να τη δει στο μάτι του μυαλού του καθώς ο κύριος δίπλα στο παράθυρο το απεικόνιζε με παραστατικές λέξεις. Μέρες, βδομάδες και μήνες πέρασαν.
Ένα πρωί, η πρωινή νοσοκόμα ήρθε να τους φέρει νερά για το μπάνιο τους μόνο για να δει το άψυχο σώμα του άνδρα δίπλα στο παράθυρο, ο οποίος πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του. Ξαφνιάστηκε και κάλεσε τους θεράποντες ιατρούς να πάρουν το νεκρό σώμα. Όταν θεωρήθηκε πρέπον, ο άλλος άνδρας ρώτησε αν θα μπορούσε να μεταφερθεί δίπλα στο παράθυρο. Η νοσοκόμα ευχαρίστως έκανε την αλλαγή, και εφ' όσον σιγουρεύτηκε ότι ο άνδρας αισθανόταν άνετα, τον άφησε μόνο.
Σιγά, επώδυνα, στήριξε τον εαυτό του στον ένα του αγκώνα να δει για πρώτη φορά του τον έξω κόσμο. Πάσχισε να γείρει να δει έξω από το παράθυρο δίπλα στο κρεβάτι. Αντίκρισε ένα λευκό τοίχο.
Ο άνδρας ρώτησε τη νοσοκόμα τι θα μπορούσε να ανάγκασε το συχωρεμένο συγκάτοικό του ο οποίος περιέγραφε τόσο έξοχα πράγματα έξω από το παράθυρο.
Η νοσοκόμα αποκρίθηκε πως ο άνδρας ήταν τυφλός και δεν μπορούσε να δει ούτε τον τοίχο. Πρόσθεσε, 'Ίσως ήθελε απλά να σου δώσει θάρρος.

7 σχόλια:

 1. ωραία ιστορία. αλλά αφήνει μια πικρή γεύση στο τέλος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. πρέπει να δεις το The bucket List με τον Morgan Freeman & Jack Nicholson..δες το και θα καταλάβεις...γλυκόπικρη η ιστορία σου όπως λέει και η Μανα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Eξαναδιάβασα το τζαι άρεσε μου, εν πολλά ωραία ιστορία πραγματικά με πολλά δυνατό μήνυμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @Mana
  Πικρή η γεύση στο τέλος όντως αλλά γλυκό το μήνυμα που βγαίνει από την ιστορία. It makes up

  @she demon
  Το "The bucket list" έχω το υπόψιν μου αν και δεν το είδα ακόμα. Είχα το (μαζί με έναν κατεβατό άλλες ταινίες) σε ένα external δίσκο που εψόφησεν. Θα το ξανακατεβάσω εννοείται. Western Digital γαμιέσαι ασύστολα!!!! grrrrrrrrr

  @Κκουλλάς
  Κυκλοφορεί σε διάφορα versions. Το μήνυμα εν το ίδιο τζαι εν πολλά δυνατό indeed

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. re invictus, synafernei se o fileleftheros ths kyriakhs re, sth selida 21 sto mple plaisio...
  kapoios blogger h anagnwster doulefkei tzeimesa fenetai:-D

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. well well well, what do u know! Αναδημοσιεύσαν τζαι κείμενο του Αντί-Χριστου βλέπω...ερωτήσαν τον οξά εννα τους βάλει του βούρου; xexexe

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...