Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010

Βοήθεια Χριστιανοί κοντεύω να φλιπάρω


Αντιγράφω δηλώσεις του Μητροπολίτη Κύκκου στο Φιλελεύθερο της Κυριακής, όπως τις δημοσίευσε το InBusiness News (τα σχόλια με κόκκινο χρώμα είναι του υποφαινόμενου):

Πυρά κατά της κυβέρνησης Χριστόφια τόσο για την απαίτηση καταβολής από την Εκκλησία ποσού ύψους €163 εκατ. όσο και για τη νέα φορολογία που προωθεί στην ακίνητη περιουσία εξαπέλυσε σε συνέντευξη του στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερος ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρου.. «Μπορεί να είμαστε αδελφικοί φίλοι, αλλά θα με βρει απέναντι του ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Θα αντισταθούμε στη νέα φορολογία που θα είναι καταστροφική για την Εκκλησία» υπογραμμίζει. 

Ο Πανιερότατος δεν παραλείπει να αναφερθεί στη λανθασμένη εντύπωση που επικρατεί ότι η Εκκλησία και δη η Μονή Κύκκου «έχει μηχανή που κόβει λεφτά» [γιατί άραγε ο κοσμάκης να έχει αυτή τη "λανθασμένη" εντύπωση; Με ποιό δικαίωμα;] και δίνει ξεκάθαρη απάντηση στα όσα λέγονται υπό μορφή ράδιου αρβύλα για την περιβόητη συμφωνία στο Μετόχι του Κύκκου, που ανέδειξε τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο.

Αναλυτικά ο Νικηφόρος ανέφερε πως στην προσπάθεια των κυβερνώντων να εξεύρουν οικονομικούς πόρους, στράφηκαν και προς την Εκκλησία. «Συμφωνώ με τον Αρχιεπίσκοπο ότι, η Εκκλησία πληρώνει φόρους. Πολλούς φόρους. [Πληρώνει όμως ΑΡΚΕΤΟΥΣ φόρους με βάση τις μπίζνες της;] Η Ιερά Μονή Κύκκου διευθέτησε τις εκκρεμότητές της με την Πολιτεία από το 2000. [Ώστε!!! Τζαι ποιός εκαθόρισεν τί εστί εκκρεμότητα Ευροπουλλότατε; Διότι άλλα λαλεί η Ι.Μ. Κύκκου κι άλλα το Υπουργείο Οικονομικών.] Εάν καταβληθούν τα €163 εκατ. τότε θα πρέπει να κλείσουμε και να πωλήσουμε τις Εκκλησίες μας. [Ού Γριστός! Και τί θα απογίνουμε χωρίς τους ναούς των εκατομμυρίων με τους ολόχρυσους πολυέλαιους και τα χρυσά εικονοστάσια μετά; Πού θα δοξάζουμε τον Ύψιστο; Σε κοινές εκκλησιές;]Είναι αδιανόητο να σκέφτεται η Πολιτεία, να επιβάλλει την είσπραξη τέτοιου μεγάλου χρηματικού ποσού. Δεν μπορεί να πατάς πάνω στο πτώμα του άλλου [εκτός κι αν φορείς ράσα] για να σώσεις την οικονομία. Δεν το αντέχει η Εκκλησία», ανέφερε.

Επιπλέον εξέφρασε τη διαφωνία του με τη νέα φορολογία που λένε ότι θα επιβάλλουν πάνω στην ακίνητη περιουσία στην τρέχουσα αξία της και όχι με βάση την αξία του 1980. «Αυτό είναι καταστροφικό για την Εκκλησία. [Όταν πουλάτε ακίνητα γιατί δεν πουλάτε στις τιμές του 1980; Επειδή προφανώς «αυτό είναι καταστροφικό για την Εκκλησία»] Και θα αντισταθούμε [πάρτε τα χρυσά κουτάλια σας και πολεμήστε το αδηφάγο Κράτος]. Μπορεί να έχω πολύ καλές σχέσεις με τους κυβερνώντες, μπορεί να σέβομαι βαθύτατα και να εκτιμώ τον Πρόεδρο Χριστόφια και να έχω αδελφική φιλία μαζί του, αλλά πάνω από όλα για μένα είναι η Εκκλησία [αν θέλουμε το πιστεύουμε αυτό, έτσι;]. Όπως πάνω από όλα για τον Δημήτρη Χριστόφια είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και ύστερα το κόμμα του [μην παίρνεις κι όρκο]», είπε.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου χαρακτήρισε επίσης άδικο το να την κατηγορούν κάποιοι ότι ζει μες της χλιδή. «Πρόκειται για άστοχη δήλωση. [Άστοχη δήλωση ε; Ζεις κι εσύ στο νοίκι Ευροπουλλότατε; Χρωστάς την οικία σου στην Τράπεζα; Πληρώνεις στεγαστικό;] Ο κόσμος ενώ ακόμη ζούσε μέσα σε μάντρες, το βαθύτατο θρησκευτικό του συναίσθημα τον οδηγούσε να κτίζει ναούς μεγαλοπρεπείς και μοναστήρια γιατί είναι χώροι λατρείας του Θεού. Δεν ανήκουν ούτε στον Νικηφόρο, ούτε στον Χρυσόστομο. Οι Εκκλησίες και τα μοναστήρια είναι κοινοί χώροι λατρείας, ανήκουν σε όλο το λαό και το αγαθό αυτό το απολαμβάνουν όλοι [εγώ γιατί δεν παίρνω το μερτικό μου από το παγκάρι; Ποιά κουφάλα παίρνει το μερίδιο μου;]. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μονή Κύκκου, όπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι την επισκέπτονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Μα ξεχνούν τι προσφέρει η Εκκλησία; Εδώ που είμαστε, ατενίζουμε τους κήπους του Μετοχίου. Δέσμευσα 100 σκάλες γης και δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ για να διαμορφώσουμε αυτό το πάρκο [εσείς οι ίδιοι που δεν έχετε να πληρώσετε αυτά που χρωστάτε στο Κράτος για να μην ξεχνιόμαστε], το οποίο αφενός λειτουργεί ως πνεύμονας πρασίνου στην πρωτεύουσα και αφετέρου, το απολαμβάνουν καθημερινά πάσης ηλικίας άνθρωποι. Δεν θα μιλήσω για το φιλανθρωπικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και πνευματικό έργο της Εκκλησίας που είναι τοις πάσι γνωστό. [τοις πάσι γνωστά είναι πολλά και φαιδρά που αφορούν την Εκκλησία. Καλό θα ήταν να μιλήσουμε κάποτε ΞΕΚΑΘΑΡΑ κι όχι με αοριστολογίες για όλα αυτά] Όμως, πρέπει να αποβληθεί από τη σκέψη πολλών ότι, η Εκκλησία είναι πακτωλός χρημάτων. Ότι, ούτε λίγο - ούτε πολύ, έχουμε μηχανές που κόβουν χρήματα και είναι ανεξάντλητες οι δυνατότητές μας», επεσήμανε. [Εσύ δεν ανακοίνωσες ανάπτυξη ύψους μισού δις ευρωπουλλακίων; Στα πόσα δις νομιμοποιούμαστε να χρησιμοποιούμε τον όρο «πακτωλός χρημάτων»; Για να μην δημιουργούνται και παρεξηγήσεις δηλαδή...]

Τέλος, σχετικά με την επένδυση που προωθεί η Μονή Κύκκου στην Έγκωμη ανέφερε ότι θα γίνει σε έκταση γης 300 χιλιάδων τ.μ. «Σκέφθηκα ότι, επειδή είναι το καλύτερο τεμάχιο στη Λευκωσία και ενδεχομένως ανά το παγκύπριο [με τιμές του 1980 ή με σημερινά δεδομένα γιατί κάπου με σύγχισες], να του δώσω τέτοια ανάπτυξη που να αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Κύπρο. Έτσι μετά από πολλές σκέψεις και ανταλλαγή απόψεων με τους συμβούλους μου, βγήκαμε σε διεθνή διαγωνισμό για να ετοιμαστεί ένα μάστερ - πλαν. Το διαγωνισμό κέρδισε ένας μεγάλος ευρωπαϊκός οίκος που ετοίμασε μέσα σε ένα χρόνο (και αφού ήλθαν επανειλημμένως στην Κύπρο και τους εξήγησα το όραμά μου) [όταν λές όραμα...;] ένα πάρα πολύ ωραίο σχέδιο ανάπτυξης. Ο χώρος αυτός δεν θα είναι μόνο καταστήματα, γραφεία και εμπορικά κέντρα. Θα ανεγερθεί ένα μεγάλο υπερπολυτελές ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο ενώ θα υπάρχουν και ψυχαγωγικοί, αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι ενώ ένα μέρος θα αναπτυχθεί ως οικιστική περιοχή» [εκκλησιαστικά όλα αυτά ε; Για τις θρησκευτικές ανάγκες του χριστεπώνυμου πληρώματος βεβαίως βεβαίως], κατέληξε.

9 σχόλια:

 1. εμένα μου άρεσε ιδιαίτερα "Ο Χριστόφιας είναι φίλος μου, αλλά θα με βρει απέναντί του", και γιατί όχι πίσω του, δεξιά του, αριστερά του?
  Επίσης "πρέπει να πουλήσουμε τις εκκλησίες" άραγε ποιος θα τις αγοράσει; έχουν κοτσιάνια οι εκκλησίες; πχ. η εκκλησία του Αγίου Μάμα έχει κοτσιάνι στο όνομα του Αγίου; χαχαχαχα...ατε ολάν που δαμαί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @she demon
  Αν θα φκάλουν εκκλησιές στην πούληση εννά σπεύσω να γοράσω κανέναν παγκάριν τζαι να το βάλω σπίτι μου μόλις μπεις της πόρτας. Τζαι μιαν ταπελλούαν πουπάνω που το δίσκο: "Δια την εξόφλησην του δανείου"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Να σχολιάσω τζι εγώ λλία ρε φίλε που εκόψαν πίσω?
  "Μπορεί να είμαστε αδελφικοί φίλοι"
  Μμμμμμμ...λλία λλία τα μαθαίνουμε

  "αλλά θα με βρει απέναντι του ο Πρόεδρος Χριστόφιας"
  Σώωωωπα...ε ζαττίν είσαι καλόν αντρόσιν

  "περιβόητη συμφωνία στο Μετόχι του Κύκκου, που ανέδειξε τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο."
  Μμμμμμμ... ξανά

  "Η Ιερά Μονή Κύκκου διευθέτησε τις εκκρεμότητές της με την Πολιτεία από το 2000 "
  Τζαι για 500 χρόνια αφήστε την ήσυχη !!!

  "Δεν μπορεί να πατάς πάνω στο πτώμα (Εκκλησία) του άλλου"
  Έτσι που πάτε ....

  Πρακάτω εβαρέθηκα, αηδίασα μάλλον
  Γενικά εκάλυψες με

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τζιαι που την άλλην ανακοινώνουν τζιαι νέες μπίζνες με τους Καταριανούς!

  http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/270992

  Ο απώτερος στόχος του Αρχιεπίσκοπου μέσω αυτών των επενδύσεων, είναι η Εκκλησία να καταστεί ο μεγαλύτερος εργοδότης της Κύπρου, καθώς θεωρεί πως με τον τρόπο αυτό θα αυξήσει τον αριθμό των πιστών της. Τώρα το ότι ο συνέταιρος στα έργα αυτά θα είναι μουσουλμάνος, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εκάλυψε με ο Κκουλάς τζι εσύ για τα παραπάνω σχόλια. Δύο πράματα μόνο
  Μιλώντας για το πάρκο του Μετοχίου, λέει:
  " αφενός λειτουργεί ως πνεύμονας πρασίνου στην πρωτεύουσα και αφετέρου, το απολαμβάνουν καθημερινά πάσης ηλικίας άνθρωποι
  ΜΑ ΠΟΙΟΝ ΟΛΑΝ το απολαμβάνουν όλοι;; Αφού οι πόρτες του Μετοχίου εν πάντα κλειστές!! Ποιος επιτρέπεται να μπει τζειμέσα τζιαι να περιθκιαβεί στους κήπους; Μόνο μια φορά θυμούμαι να το είχαν ανοίξει που ήταν αλόπως η μέρα του παιδιού. Α, ναι, τζιαι στο γάμο της Πρώτης Κόρης.
  Δεν είχα ιδέα ότι η εκκλησία θα χτίσει ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ στην Έγκωμη. Πραγματικά ούτε ιερό ούτε όσιο. Τζιαι τούτο "προς δόξα κυρίου" εννά γίνει; Ε αφού εν ούλλοι που εννά το "απολαμβάνουμε"-με το αζημίωτο, φυσικά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @Eólica
  Ε μεν είσαι άδικη ρε εόλικα...
  Ντάξει, μπορεί να μεν μπορεί όποιος τζι όποιος να κάμει τη δεξίωση του γάμου του μες τους κήπους του Μετοχίου, αλλά μπορεί να φκάλει ωραιότατες γαμήλιες φωτογραφίες. Κάτι εν τζαι τούτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ο Νικηφόρος έδωκε (όι επούλησεν, απλά έδωκεν, αλλως εχάρισεν) χωράφια τζαι σπίτια κοντά στο Μετόχι σε συγγενείς και φίλους. Ξέρω από πρώτο χέρι τζαι ας τολμήσει να το αρνηθεί.

  Το παρκούι στο μετόχι ΠΟΤΕ δεν είναι ανοιχτό για το κοινό. αννίουντο μονο για επίσημους τζαι αν πληρώσεις μια φάουσα στο γάμο σου.

  Επίεενα Κύκκο τζαι κάθε χρόνο επιένναμεν να πούμεν τα κάλαντα στον καθυστερημένο τζαι δεν αξιώθηκε ποττέ να μας δώσει μια λίρα. Εδίαν μας που έναν μανταρίνιν στον καθένα. Εν αντρέπεται τα μούτρα του. Το σκατομανταρίνι σου εννα γοράσει καινούρια στολή για φιλαρμονική;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μια φορά πάντως που βρήκαμε την πόρτα ανοικτή είδαμε ένα φράκτη με κυπαρισσούθκια νομίζω που τα εκλάδεψαν με τρόπο, ώστε να γράφει Νικηφόρος. εφίρτηκα που το είδα.

  πιστεύω όμως ότι με τούτα που κάμνουν κερδίζουν χρήματα και χάνουν κόσμο. κόσμο που νιώθει την ανάγκη να είναι κοντά στην εκκλησία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Εγώ πάντος επία μιαν και μοναδική φορά μες το πάρκο του Μετοχίου. Επήρεν μας ο φωτογράφος για να φκάλουμεν φωτογραφίες μετά το γάμο.
  Εν ξέρω αν είναι ανοικτό για τον οποιοδήποτε ή αν είshεν κονέ με τους παπάες ο φωτογράφος μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...