Κυριακή, 6 Ιουνίου 2010

Εωράκαμεν τους ληστάς


[κλικ στη φωτό για μεγέθυνση]

11 σχόλια:

 1. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
  Απλά δεν υπάρχει!!!!

  Πού το ήβρες;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Νομίζω δεν είναι αληθινό. για την εποχή που έγινε δεν θα έπρεπε να ήταν πολυτονικό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σωστή η παρατήρηση της Μάνας, αλλά μπορεί απλώς να είναι μεταφορά σε σύγχρονο έντυπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. εγώ έννεν στην πολυτονικότητα που κολλώ, αλλά στη slang του 1923. Άθρωπος που λαλεί "κράζων δε και απαντησάντων και λαμπυριζούσης της σελήνης" εν λαλεί "σταθήτε ρε πούστηδες, γαμώ το σταυρό σας". Μάλλον θα έλεγε κάτι σε "Στάθητι ωρέ αρσενοκοίται, διαπράττω ατασθαλείαν επί του σταυρού υμών" ορ σάμθιγκ λάικ δατ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κι όμως, εν έτει 1923 η δημοτική, η καθομιλουμένη δλδ, ήταν περίπου όπως την ξέρουμε σήμερα. Έτσι όπως εμφανίζεται στο κείμενο. Ένας λαϊκός, ένας ληστής δεν θα μιλουσε ποτέ όπως εμφανίζεται ο γραπτός λόγος σε μια εφημερίδα της εποχής. Για την ακρίβεια, κανείς δεν μιλούσε έτσι, την καθαρεύουσα δηλαδή. Η καθαρέυουσα ήταν μια καθαρά πλασματική γλώσσα που εφανιζόταν στο γραπτό λόγο μόνο και ελάχιστοι ήξεραν να την χειρίζονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το εν λόγω περιστατικό εδημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Εντευκτήριο" (τέυχος 25) το 1993. Δεν ξέρω αν έγινε ακριβής μεταφορά του συμβάντος στη δημοτική, η φωτό πάντως ΔΕΝ είναι από το 1923. Εξού και η απουσία πολυτονικότητας.

  P.S: sike ντούζ πουά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ε σίγουρα δεν είναι του ΄23 η φωτό. Πάντως, το Εντευκτήριο είναι σοβαρό επιστημονικό περιοδικό, το χρησιμοποιούσαμε στο πανεπιστήμιο, οπότε δεν νομίζω να είναι φάρσα ή κάτι τέτοιο. Μάλλον αντιγραφή είναι από τον τύπο της εποχής, γι΄αυτό λείπει και το πολυτονικό. Αφού κι Κολοκοτρώνης έτσι μιλούσε, η δημοτική δεν είναι δα και τόσο καινούρια "εφεύρεση"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. "Στάθητι ωρέ αρσενοκοίται, διαπράττω ατασθαλείαν επί του σταυρού υμών"

  hahahahaha!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. είναι δεν είναι του τότε,έχει πολύ γέλιο.καλή εβδομάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ Sike = κόρη κορού είσαι φιλόλογος; πως τα σκέφτεσαι αυτά; Εχει δίκαιο ο Ινβ. Douz point

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...