Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010

ΤΕΧ - Η αρχή: επιλέγοντας εργολάβοΕγκαινιάζω σήμερα την ενότητα ΤΕΧ
Το ΤΕΧ μπορεί να ερμηνευτεί ως Τί Έμαθα Χτίζοντας ή ως Τί Έπαθα Χτίζοντας. Η ουσία είναι ότι αφορά τις εμπειρίες που αποκόμισα, τα λάθη που έκαμα, τα πράγματα που έμαθα κλπ χτίζοντας το σπίτι μου. Τωρά που έφτασα στο τέλος, λλίον πριν τη μετακόμιση, λέω να κάμω μιαν αναδρομή στα όσα επέρασα τούντο διάστημα. Για να τα θωρώ μετά που τζαιρό, να τα θυμούμαι τζαι να γελώ (ενίοτε τζαι να νευριάζω) τζαι για να τα θωρούν τζαι άλλοι φίλοι/φίλες που είτε βρίσκονται στη διαδικασία του χτισίματος είτε σκέφτουνται να μπουν.

Πώς αρχίσαν όλα...
Μετά το γάμο, όπως συνήθως κάμνει ένα ζευγάρι, αρχίσαμε να σκεφτούμαστε για το "δικό μας σπίτι". Οι επιλογές που είχαμε μπροστά μας ήταν οι εξής: να αγοράσουμε έτοιμο, να αγοράσουμε οικόπεδο τζαι να χτίσουμε ή να χτίσουμε πάνω που το σπίτι της πεθεράς μου το οποίο ήταν διαθέσιμο για έτσι σκοπό.

Εμετρήσαμε τα κουτσιά μας (επιάαμεν τόσα που το γάμο, εδώκαμεν τόσα για το γάμο, εμείναν τόσα στην τράπεζα. Συν κάποια λεφτά που εσπονσάραν οι γονιοί, κρατούμεν τόσα). Η επιλογή "αγοράζουμε οικόπεδο τζαι χτίζουμε" απορρίφτηκε πάραυτα. Τα οικόπεδα στες περιοχές που μας ενδιαφέραν εν εγοράζουνταν, να χτίσουμε εκτός Λευκωσίας εν εθέλαμεν (όσον πιο οικονομικά τζι αν ήταν τότε τα οικόπεδα στους Αγίους Τριμιθιάς ή στη Ψημολόφου π.χ.) οπόταν η επιλογή τούτη θα προϋπόθετε ένα τεράστιο δάνειο. Τζαι επειδή το δάνειο γενικώς προκαλεί μας αναφυλαξία, απορρίψαμεν την επιλογή τούτη. Επόμενη επιλογή ήταν να αγοράσουμε έτοιμο. Πάλε απορρίψαμεν την επιλογή τούτη για πολλούς και διάφορους λόγους οι κυριότεροι των οποίων ήταν: η κακή ποιότητα κατασκευής, το μοντέρνο στυλ που κυριαρχεί σε έτσι είδους σπίτια, το ότι στο 99.9% των περιπτώσεων μιλούμεν για "συμβατική" κατασκευή (μπετόν, τούβλα κλπ) κάτι που δεν εθέλαμεν εξ' αρχής. Εξ' αρχής είχαμε κατά νου ξύλινη κατοικία. Οπόταν εκαταλήξαμε στην τρίτη επιλογή: να χτίσουμε πάνω που υφιστάμενο σπίτι.

Όπως είπα, είχαμε από την αρχή κατά νου το ξύλινο σπίτι. Για πολλούς λόγους. Παραθέτω μερικούς:
 1. Χαμηλότερο κόστος κατασκευής σε σύγκριση με άλλου είδους κατασκευές (μπετόν, σίδερο κλπ)
 2. Κατασκευή σε συντομότερο διάστημα (εξαρτάται που πολλούς παράγοντες τούτο βέβαια, θα τους αναλύσω στην πορεία)
 3. Δυνατότητα να χτίσεις πάνω που υφιστάμενη οικία χωρίς να ακολουθήσεις το structure του "κάτω" σπιτιού. Δεν χρειάζεται δηλαδή να έshεις κολώνες όπου υπάρχουν κολώνες στο "κάτω" σπίτι. In fact, εν χρειάζεται να έshεις καν κολώνες!
 4. Ενεργειακά είναι πιο αποδοτικό που το συμβατικό τρόπο χτισίματος
 5. Πιο εύκολα κάμνεις στο μέλλον μετατροπές (εν μου αρέσκει τούτος ο τοίχος δαμέ θέλω να τον φύω, θέλω πόρτα δαμέ, θέλω αλλό έναν δωμάτιο ποδά κλπ κλπ) σε ένα ξύλινο σπίτι παρά σε ένα συμβατικού-τύπου σπίτι
 6. Δεν έχεις προβλήματα με συστολή-διαστολή όπως τα σπίτια από μπετόν ή σίδηρο
 7. Ανα πάσα στιγμή μπορείς να κάμεις εύκολα τροποποιήσεις στο σκελετό πριν μπουν οι τοίχοι. Πιο δύσκολα γίνονται τέτοιου είδους τροποποιήσεις σε σπίτια με κολώνες/τούβλα ή σε σπίτια με ατσάλινο σκελετό
 8. Τα ξύλινα σπίτια -όσο παράξενο κι αν ακούγεται- είναι πιο ασφαλή σε περίπτωση πυρκαγιάς! (θα το εξηγήσω τζαι τούτο στην πορεία)
 9. Πιο ελαφριά κατασκευή = λιγότερο "σκόρσο" για το υφιστάμενο σπίτι (αν χτίζεις πάνω που υφιστάμενο σπίτι that is)
 10. Καλύτερη αντισεισμική συμπεριφορά σε σχέση με άλλου είδους κατασκευές
Εφόσον είχαμε καταλήξει στο πού θα χτίσουμε και στο τί είδους σπίτι θα χτίσουμε, το επόμενο βήμα ήταν να έβρουμε ποιός θα μας το χτίσει.

Εκάμαμεν την έρευνα αγοράς μας τζαι εκάμαμεν μια λίστα που εταιρίες που ασχολούνται με ΠΡΟΚΑΤ σπίτια. Ερωτήσαμε γνωστούς και φίλους για εμπειρίες επί του θέματος, αλωνίσαμε τη Λευκωσία ψάχνοντας για αναγειρόμενες ξύλινες κατασκευές, αλωνίσαμε το ίντερνετ (ψουμί μου) τζαι εσυλλέξαμε πάρα πολλές πληροφορίες για τα ξύλινα σπίτια, για τες νομοθεσίες, για το τί επιλογές υπάρχουν εντός κι εκτός Κύπρου (εν σημαντικό να ξέρεις το τί γίνεται στο εξωτερικό, ούτως ώστε να μπορείς να ξεχωρίζεις ποιός εν κατασκευαστής ξύλινων σπιτιών τζαι ποιός εν πελεκάνος).

Εμιλήσαμε με 6 εταιρίες. Πριν απο κάθε ραντεβού, εφρόντιζα να μαθαίνω όσες παραπάνω πληροφορίες εμπορούσα για την εταιρία που θα επήεννα να δω. Πόσα χρόνια κάμνουν τούντη δουλειά, αν έχουν ιστοσελίδα (εταιρία που εν έshει ιστοσελίδα τη σήμερον ημέρα ή εταιρία που την ιστοσελίδα τους εσχεδίασεν την ένας μαθητής με το frontpage τζαι η τελευταία φορά που εγίνηκεν update ήταν πριν 3 χρόνια, χάννει πόντους από πλευράς professionalism), πόσα σπίθκια εχτίσαν ως τωρά, από πού εισάγουν τη ξυλεία τους, τί είδους ξυλεία χρησιμοποιούν, τί εγγύηση διούν για την κατασκευή τους, αν έχουν δικό τους αρχιτέκτονα κλπ κλπ. Ότι πληροφορία εμπορούσαμε να συλλέξουμε.

Για την πρώτη εταιρία που επήαμεν τζαι είδαμε (στην οποία τελικά εκαταλήξαμε), είχα συλλέξει πολλές πληροφορίες. Είχαμε δεί τζαι 4-5 υπό-ανέγερση σπίτια τους πριν να πάμε να τους δούμε. Η ποιότητα κατασκευής εφαίνετουν πολλά καλή. Στο πρώτο ραντεβού εμιλήσαμε με μια κοπέλα του τμήματος marketing. Εν εμπήκαμε σε πολλές τεχνικού τύπου απορίες/συζητήσεις, εμιλήσαμε πιο γενικά. Εγνωρίσαμε τζαι το διευθυντή της εταιρίας τζαι εμιλήσαμε λλίο παραπάνω για money issues και πιο τεχνικά ζητήματα (κατασκευή, ξυλεία κλπ). Ένα από τα συν τους, ήταν το ότι ο αρχιτέκτονας τους ετοίμαζεν σου αρχιτεκτονικά σχέδια τζαι ετοιμάζαν σου αναλυτική κοστολόγηση χωρίς καμιά υποχρέωση. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια επλήρωννες τα ΜΟΝΟ εφόσον αποφάσιζες να συνεργαστείς μαζί τους. Οι άλλες ούλλες εταιρίες που είδαμε, εθέλαν να πάεις να έβρεις αρχιτέκτονα να σου ετοιμάσει τα σχέδια (να τα πληρώσεις of course) τζαι να τους τα πάρεις για να σου ετοιμάσουν οικονομική προσφορά. Οπόταν επίασαμεν τα σχέδια που μας ετοιμάσαν δωρεάν οι τύποι της πρώτης εταιρίας, έφκάλαμεν τα κκόπυ (αφαιρόντας τα στοιχεία της εταιρίας και του αρχιτέκτονα) τζαι επήραμεν τα στες υπόλοιπες εταιρίες για να μας δώκουν την προσφορά τους.

Μια άλλη εταιρία που είδαμε αποτελείτουν που 2 άτομα. Ναι, 2...ΔΥΟ. Τον μάστρο τζαι τη γραμματέα. Τζαι τα γραφεία της ήταν μια γαουροτζιηλήστρα πεταξούμενη σε κάτι καντούνια κάπου κοντά στο ΡΙΚ.Δεν είχαν ούτε υλικά να δείς, ούτε τίποτε. Μόνο φωτογραφίες. Τζαι όπως μας εξήγησε ο "μάστρος" εν είχαν τεχνίτες δικούς τους αλλά εσυνεργάζουνταν με διάφορους (πελεκάνους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς κλπ κλπ). Η εταιρία τούτη (που ήταν τζαι η πιο ακριβή) απορρίφτηκεν με το που εφκήκαμεν της πόρτας (για να μεν πω με το που εμπήκαμεν της πόρτας).

Μια άλλη εταιρία που είδαμεν ήταν μια εταίρια που πας τα αυτοκίνητα της έshει τυπωμένη τη φάτσα του διευθυντή! How pathetic is that! Παρόλα αυτά, τούτη ήταν σχετικά καλή εταιρία, με εμπειρία αλλά απορρίφθηκε λόγω υψηλού δείκτη ανυποθεθκιάς και έλλειψης σοβαρότητας.

Μιας άλλη εταιρίας που είδαμεν (στην οποία παρεπιπτόντως πάλε 2 άτομα είδαμεν: μάστρο τζαι γραμματέα αν τζαι εφαίνετουν πιο "πλούσια" εταιρία) ο μάστρος αντί να μιλά επαούριζεν. Τζαι "εδείχνετουν" πολλά, μειώνοντας τους ανταγωνιστές του.Ο συγκεκριμένος τύπος αρκούσεν να ετοιμάσει την προσφορά του. Τζαι όταν είχαν περάσει μέρες χωρίς να επικοινωνήσει εγύρεψα τον. Η δικαιολογία του ήταν ότι είshεν πάει στο γιατρό για να του αφαιρέσει κάτι που πας το κωλομέρι (μεν γελάς, έτσι μου είπεν!) τζαι ότι εκτός που τζήνον που ήταν να του αφαιρέσει, αφαίρεσεν του τζαι κάτι άλλα πράματα που ήβρεν τζαι έκαμεν του τζαι συρίγγιον. Απορρίφτηκεν μετά που εκλείσαμεν το τηλέφωνο, ακριβώς πριν να ξεράσω.

Άλλες εταιρίες απορριφτήκαν επειδή είτε δεν εγνώριζαν πράματα που τους ερώτουν (με βάση την έρευνα που είχα κάμει μέσω ίντερνετ), είτε γιατί απαντούσαν μου πελλάρες θεωρόντας ότι επειδή εν καταλάβω (κούνια που σας κούναγε) εννα τα χάψω.Ανυπόθετε wannabe προκάτ-ντηβέλοπερ, αμαν σε ρωτώ αν τα ξύλα σου εν treated τζαι αν χρησιμοποιείς αρσενικό (πράγμα που απαγορεύεται αυστηρώς) τζι εσύ καταλάβεις το μεταλλικό connector που έshει "αρσενικό" τζαι "θυληκό" μέρος για να ενώννεις 2 σανίθκια, τότε σε ενημερώνω ότι ο δείκτης ανυποθεθκιάς σου εν way above average.

Τί έμαθα επιλέγοντας εργολάβο:
 1. Επειδή ο Κυπραίος όπου μυριστεί κάτι καινούριο που έshει ψουμίν (λίρες δηλαδή) διά μέσα (βλέπε πώς επολλαπλασιαστήκαν οι "χρηματιστές" τότε με τη φούσκα του ΧΑΚ, πώς επολλαπλασιαστήκαν οι "ντηβέλοπερς", πώς επολλαπλασιαστήκαν οι "εισαγωγείς αυτοκινήτων" κλπ κλπ), πολλοί που τούτους που καλούν τους εαυτούς τους εργολάβους ξύλινων σπιτιών εν απλοί πελεκάνοι. Τούτοι οι τύποι -συνήθως- ξέρουν για τον πεύκο, τον ευκάλυπτο, την καρυθκιά κλπ. Αμαν τους συναφέρεις Douglas Fir ή Hem Fir μινήσκουν τζαι θωρούν σε χάσκοντα. Τζι εσύ καταλάβεις ότι εν ώρα να πιείς την υπόλοιπη λεμονάδα σου τζαι να πάεις στο καλό
 2. Κάποιες εταιρίες φέρνουν ξυλεία που το εξωτερικό τζαι "επεξεργάζουνται" την δακάτω. Επί τόπου μάλιστα, αφού ετοιμάσουν τον σκελετό. Όταν λέω "επεξεργάζουνται" εννοώ το απαραίτητο treatment που χρειάζεται η ξυλεία για να αντέχει σε υγρασίες, παράσιτα κλπ. Η ξυλεία της εταιρίας που επιλέξαμε έρχεται επεξεργασμένη (μέσα σε ειδικούς κλίβανους) από τον καναδά, σφραγισμένη με πιστοποιητικά καταλληλότητας και τις απαραίτητες σημάνσεις (in every single κομμάτι ξύλο). Πολλά σημαντικό τούτο. Διότι άλλον να σου στήσει κάποιος το σκελετό τζαι ύστερα να πιάει το φρουτσίν τζαι να σου τον περάσει με ένα-δύο shέρκα "φάρμακο ειδικό" για προστασία, τζαι άλλο να εμποτιστούν τα ξύλα σε ελεγχόμενα "φάρμακα" τζαι μετά να μπουν σε κλίβανο για να "στεγνώσουν" τζαι να αφομοιωθεί το "φάρμακο" στο ξύλο
 3. Πολλοί "μάστροι" μιλούν πολλά. Τζαι οι πλείστες κουβέντες είναι εναντίον των ανταγωνιστών τους. Εν ήρτα παίχτη μου για να μου πεις αννέν καλοί οι ανταγωνιστές σου ή όι. Ήρτα για να με πείσεις ότι είσαι καλός εσύ. Τζαι με το να μου μειώνεις τους άλλους εν θα με πείσεις. Trust me.
 4. Πολλοί διούν σου την οικονομική τους πρόταση (την προσφορά τους δηλαδή) η οποία περιορίζεται στα εξής: με βάση τούντο σχέδιο, τόσα τετραγωνικά, σύνολο τόσα ριάλλια. Το να δώκεις του υποψήφιο πελάτη ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ κοστολόγηση με τες απαραίτητες επεξηγήσεις τζαι σωστή ανάλυση, διά σου πολλούς πόντους. Η κοστολόγηση που μας έδωκεν η εταιρία με την οποία εσυνεργαστήκαμε τελικά ήταν 24 σελίδες Α4, full of details.
 5. Ελάχιστοι σου μιλούν καθαρά για θέμα εγγύησης. Οι παραπάνω περιορίζουνται σε εκφράσεις του στύλ: "καλό κουμπάρε...εν αθάνατες οι κατασκευές μας μεν φοάσαι". Τζαι άμαν επιμένεις να ρωτάς για ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ΣΟΥ ΔΙΟΥΝ, είτε αποφεύγουν με αρλούμπες την σαφή απάντηση, είτε καταφεύγουν πάλε σε γενικόλογα. Άλλοι πάλε λαλούν σου για εγγύηση "εφ' όρου ζωής" αλλά για κάποιο περίεργο λόγο εν σου το διούν γραπτώς!
 6. Πολλές εταιρίες εν εχουν καν σταθερό τηλέφωνο επικοινωνίας. Μόνο ένα κινητό το οποίο είναι μονίμως κλειστό ή πιάννεις τζαι εν απαντά κανένας. Talk about professionalism!
 7. Εζητήσαμε να μας δώκουν αναλυτική κοστολόγηση για τα πάντα. Από σκελετό της κατασκευής, μέχρι υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, πογιατίσματα, πελεκανικά, είδη υγιεινής, πρόνοιες κλπ τζαι επίσης -κάτι πάρα πολλά σημαντικό- είναι να κατοχυρώσεις ΚΑΙ στο συμβόλαιο ότι μπορείς ανα πάσα στιγμή να αφαιρέσεις ή να προσθέσεις πράματα στην κοστολόγηση που σου εδόθηκε ΧΩΡΙΣ ΕΞΤΡΑ ΚΟΣΤΟΣ για τες αφαιρέσεις. Για παράδειγμα, εμείς αναθέσαμε τα πελεκανικά σε άλλο πελεκάνο τζαι εφόσον είχαμε σχετικό όρο στο συμβόλαιο (θα επεκταθώ επί του συμβολαίου σε άλλη ανάρτηση) αφαιρέσαμε το κόστος που την κοστολόγηση τζαι that was it
 8. Πολλά σημαντικό επίσης είναι να ζητήσεις να ενημερωθείς για τα υλικά που χρησιμοποιούν. Εαν σου απαντήσουν με το typical "χρησιμοποιούμεν τα καλλύττερα υλικά", έshε υπόψιν σου ότι μάλλον εν τα shηρόττερα που χρησιμοποιούν! Ζήτα specifications, μάρκες κλπ τζαι προπαντός η τελική επιλογή ναν δική σου! Τζαι επίσης ΡΩΤΑ ΤΖΑΙ ΑΛΛΟΥ. Μια δεύτερη (ή τρίτη ή τέταρτη) γνώμη βοηθά πάντα.
 9. Έβρε αρχιτέκτονα που να μπορεί να καταλάβει τζίνα που έshεις μες το νου σου. Αν θέλεις ένα μοντέρνο σπίτι εν θα δυσκολευτείς πολλά. Εμείς όμως που εθέλαμεν ένα country-style σπίτι, εδυσκολευτήκαμεν αρκετά ώσπου να συνεννοηθούμεν. Τελικά όμως εκαταφέραμεν τα (αφού ετσάκρισεν το βλαντζιήν μας)
 10. Ενημέρωσε τον υποψήφιο εργολάβο για το budget σου. Προσπάθα να μεν ξεφύγεις πολλά. Εννα ξεφύγεις don't worry, απλά προσπάθα να μεν ξεφύγεις πολλά (μεν το διπλασιάσεις για παράδειγμα)
 11. Ρώτα τζαι μάθε για τα χαρτιά/δικαιολογιτικά/αιτήσεις που θα χρειαστείς. Ανάλογα με την περίπτωση χρειάζεσαι διαφορετικά πράματα. Ετοιμάστου όμως για πολλήν γραφειοκρατία τζαι καμπόση χαρτούρα. Έχω μιαν κάσια μες την αποθήκη γεμάτη με ότι χαρτολόϊν φανταστείς
 12. Εν σημαντικό να ξέρεις με ποιον θα μιλάς. Εν θα μιλάς με το διευθυντή της εταιρίας για παράδειγμα για το κάθε τι κατά τη διάρκεια της κατασκευής (το μάστρο πιάννουμεν τον άμαν μας κάμνει τατσιλλίκκια ο επιστάτης ή άμαν μας κάμνουν κούτζια να κάμουν τζίνα που θέλουμεν). Εμείς είχαμεν ΕΝΑ άτομο το οποίο εσυντόνιζεν τα διάφορα συνεργεία. Τζαι ότι εθέλαμεν εμιλούσαμεν μαζί του (εκτός που τες περιπτώσεις που εθέλαμεν παρέμβαση του μάστρου - βλέπε προηγούμενη παρένθεση)
 13. Μεν αφήκεις απορίες άλυτες. Ρώτα για ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ σε απασχολεί, όσο ηλίθιο τζι αν ακούεται. Μεν αφήκεις πράματα αξεκαθάριστα γιατί εννα βουράς μετά. Πριν την υπογραφή του συμβολαίου άπαντες είναι πιο πρόθυμοι, always remember that
 14. Πριν καταλήξεις στην εταιρία με την οποία θα συνεργαστείς, ζήτα να σε πάρει άνθρωπος της εταιρίας να σου δείξει τελιωμένα τζαι ατέλιωτα σπίτια δικά τους. Μελέτα τα σχέδια, τα υλικά, το finish, την ποιότητα, την αίσθηση ασφάλειας που σου διά, το γούστο. Ππήδα πάνω-κάτω πας τες σκάλες να δεις ότι σώννουν, φάκκα πας τους τοίχους με το shέριν σου να δείς ότι εν γεροί. Ρώτα πόθθεν εισάγουν υλικά
 15. Ξεκαθάρισε από την αρχή τί θα αναλάβει η εταιρία. Εννα αναλάβουν τα αρχιτεκτονικά; Εννα αναλάβουν τα υδραυλικά; Εννα αναλάβουν τα ηλεκτρολογικά; Εννα ετοιμάσουν τη ηλεκτρολογική μελέτη που απαιτείται για την Άδεια Οικοδομής οξά εννα γυρεύκεις μηχανολόγο εσύ; Εννα αναλάβουν την κατάθεση των σχεδίων για την Άδεια Οικοδομής οξά εννα βουράς εσύ; Αν θα χτίσεις πάνω που υφιστάμενη οικία (όπως εμείς καλή ώρα) εννα φέρει ο εργολάβος τουαλέττα δική του οξά εννα σου κατουρούν/σιέζουν έσσω; Εννα πιάννουν ρεύμα που σένα ή εννα φέρουν τζίνοι;
 16.  
  to be continued...

  43 σχόλια:

  1. χρυσάφι η ανάρτηση σου χρυσάφι ινβίκτους

   δυστυχώς οι παραπάνω παθαίννουν και μαθθαίννουν.

   ως τζιαι για την τουαλέττα τους έσιεις δίκαιο

   ακούτε τον, ακούτε τον, ξέρει

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αμαναμου μαναμου. εκουράστηκα να το διαβάσω. φανταζομαι εσύ. εν επιάστηκαν τα δάχτυλα σου τόσο ταηπινγκ που έκαμες; σοβαρά τώρα μπήκαμε σπίτι μας πριν 2 χρόνια και τώρα και να με πληρώνεις δεν θα ήθελα να περάσω ξανά την διαδικασία χτίζω

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. mpravo invictus. en exw skopo na ktisw alla touth h seira post apotelei koinwnikh prosfora:-D

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ινβίκτους φρεντ,

   εφοήθηκα. Εννα μείνω στο ενοίκιο! :)

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν και εν έκτισα προσωπικά (αγόρασα έτοιμο συναντώντας τα προβλήματα που ανέφερες), φίλοι μου που θα έχτιζαν έψαξαν την επιλογή του ξύλινου σπιθκιού και απορρίψαν την για ένα λόγο: Αν κάμεις δάνειο για να χτίσεις σπίτι η τράπεζα ζητά σου να κάμεις ασφάλεια (συνήθως στη δική τους ασφαλιστική εταιρεία). Η ασφάλεια των ξύλινων εν πάντα παραφουσκωμένη, με αποτέλεσμα ώσπου να το ξοφλήσεις πληρώνεις συνολικά πολλά παραπάνω απ' όσα υπολόγισες. Τελικά εκαταλήξαν σε μεταλλική κατασκευή, αφού εν αρκετά σταθερή, τελειώνει πιο γρήγορα και η ασφάλεια που πληρώνεις εν πιο χαμηλή και που τζείνη των κατασκευών με μπετόν.

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ με την κοινωνική προσφορά πιο πάνω. Άξιος ο μιστός σου ρε κοπέλλινν.

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εν το ετέλειωσα ακόμα, είμαι τζιαμέ στη φάτσα του διευθυντή τζιαι ξέρω για ποιον λαλείς LOL!!! EN ESHEI ETSI XWRKATHKIO

   συνεχίζω...

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στείλε το στο ΕΤΕΚ να ανοίξουν τα μάθκια τους..:)

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ράνια
   Τα ενοίκια εν πεταμένα λεφτά. Τα λεφτά του ενοικίου μπορούν κάλλιστα να είναι η δόση του δανείου για ένα σπίτι που θα σου μείνει. Μεν το φοάσαι, ακολούθα τες συμβουλές μας όσων εχτίσαμε τζαι εννα θκιαβείς! :)

   @Κλέφτη
   Εγώ έκαμα δάνειο που τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης τζαι εν είχα κανένα πρόβλημα λόγω του ξύλινου σπιθκιού. Ούτε καν με ερωτήσαν τί είδους κατασκευή είναι τζαι η ασφάλεια που έκαμα είναι quite cheap. Τζαι σε Συνεργατική που αποτάθηκα για το δάνειο αρχικά, εν ετέθηκε θέμα διάκρισης ανάλογα με το είδος της κατασκευής. Σε Τράπεζα ΔΕΝ θα επήεννα έτσι τζι αλλιώς για το δάνειο για πολλούς λόγους

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. εννοείται ότι θα έρτεις δα παράμερα να μου πεις τες εταιρείες!

   περιμένω!

   το ΤΕΧ είναι το label της χρονιάς!

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Sike
   Πόσα διάς να τα σπουρτήσω ούλλα;

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αν σου τες λαλώ εγώ τζιαι να μου λαλείς ναι ή όι, εννά μου κάτσει πιο φτηνά;

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Sike
   Λαλείς; χαχαχα
   Άρκεψες το ψάξιμο δηλαδή; Κάμνεις έρευνα αγοράς;

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. μετά που κάποιες εισηγήσεις στο ποστ μου, εκοίταξα το crosswire τζιαι την ξυλενοεταιρεία που κτίζει στη Σια (εν τούτη, εν τούτη; αρφ αρφ αρφ αρφ)

   Στη φάτσα του διευθυντή είπα να κάμω pass για την ώρα, χαχαχαχ

   τέλειωνε πε μου

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Sike
   Κκιάορκας σου εφοήθηκα σε α! Η ξυλενοεταιρεία που κτίζει στη Σιά α; Go for it...

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. I am like the fart off the underwear, alla i Sia en sto kentro tou sympantos aaa?

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. yaaaaaay!!! εννά μου πεις τζιαι πόσα σας την εκόψαν; περίπου. εν με το μέτρο που πάει;


   ππουφ λένη.

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Leni
   Η Σιά εν ένα χωρκό έξω που τη Λευκωσία, κοντά στη Μοσφιλωτή, τα Πυργά κλπ

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Sike
   Η κοστολόγηση που μας εδώκαν ήταν 210,000 (including VAT) για ένα σπίτι 220 τετραγωνικά με 3 υπνοδωμάτια και μεγάλη σοφίτα/δωμάτιο. Τούτη η τιμή περιλαμβάνει τα πάντα. Από το σκελετό, μέχρι πατώματα, κεραμικά, είδη υγιεινής, πελεκανικά, ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, πογιατίσματα (3 χέρια), ερμάρκα, κεραμίδια, παράθυρα (uPVC), μπαλκονόπορτες (uPVC), μεσόπορτες, φυλλαράκια στα παράθυρα (uPVC), αρχιτεκτονικά σχέδια/μελέτες κλπ.
   Στην πορεία βέβαια αφαιρέσαμε αρκετά και προσθέσαμε άλλα κάμνοντας τες απαραίτητες προσθαφαιρέσεις.

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ξέρω ακριβώς που εν η Σια! Ε, πε, έννεν το αρφάλι της Κύπρου;

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Leni
   Μπορεί ναν τζαι το συντζιέριν

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. μα εν στη Σια που χτίζεις; πριν λίγο περνούσα από εκεί με το ποδήλατο! θα πίνουμε και το ποτό μας!

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Νυχτερινός Ποδηλάτης
   Όι έννεν στη Σιά που χτίζω. Στη Σιά χτίζει σπίθκια η εταιρία που μου έχτισεν το σπίτι. Τζαι είχαν τζαι τα γραφεία τους τζιαμέ πιο παλιά. Μεν μου συγχίζεσαι χεχεχε

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολλά καλό ππόστ. Μπράβο! Μπορείς να βάλεις και καμία φωτογραφία (έστω και μερικής απεικόνισης) να πάρουμε μια ιδέα πώς φαίνεται;

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @CyQr
   Σε άλλη ανάρτηση της ενότητας ΤΕΧ μπορεί να βάλω φωτογραφίες before-and-after

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πολλά χρήσιμον το πποστ σου φίλε!

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Itsmylife
   Θα ακολουθήσουν κι άλλα...stay tuned!

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Να έshεις τες ευτσιές μου φίλε Invictus!! Θα τα έχω ούλλα υπόψην μου!

   Εν το όνοιρο μου να χτείω ένα ξύλινο σπιτούι.. στη Σιά ή Μοσφιλωτή. Παρα λίον να το επραγματοποίουν πριν 2 γρόνια αλλά τελικά έν το έκαμα. Ελπίζω να το κάμω κάποια μέρα.

   Όσο για την εταιρεία που λές νομίζω κατάλαβα πια είναι.. πήγα και στα γραφεία τους στη Σιά τότες. - θα σου στείλω η μέιλ.

   Σιερετούμε.

   Υ.Γ. Ν'άshεις τες ευτσιές μου είπα σου? .. ε ξανα λαλώ σου! Να έshεις τες ευτσιές μου!

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Μισταρκός
   Πιάννουν οι εφτζιές σου οξά έτσι μας τες κοττάς; χεχεχε
   Έπεψα σου χαπάριν με την πόσταν

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. agapite invictus poli wraio to post sou xairomai idiaitera pou to diavasa ;))) na sai kala p ekanes ton kopo kai to egrapses me katatopises!!!! se parakalw poli mporeis na mou peis me poia etaireia sinergastikes ??? ena onoma i tilefwno giati vriskomai sti fasi na xtisw tetoio spiti

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @Ανώνυμος (6 Μαΐου 2012 7:27 μ.μ.)
   http://www.ekosynthesis.com

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. se efxaristw poli!!!!!poli xrisimo to olo skiniko p perigrafeis ;))))) an xreiastw kati allo 8a se ksanaenoxlisw ;))))))))))

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @Ανώνυμος (8 Μαΐου 2012 8:57 μ.μ.)
   Να 'σαι καλά. Αν μπορώ να βοηθήσω, ευχαρίστως!

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ινβίκτε, άκουσα ότι τέτοιες κατασκευές χάνουν εύκολα θερμότητα με το που σβήνεις τη θέρμανση. Αληθεύει κάτι τέτοιο;

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @Leni
   Εν θέμα μόνωσης νομίζω. Εγώ πάντως εν επαρατήρησα τέτοιο πράμα. Έχω ενδοδαπέδια θέρμανση τζαι η θερμότητα διατηρείται άμαν τη σβήσεις

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ΟΚ. Χρήσιμο. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι τούτο συμβαίνει ακόμα και με τη μόνωση, λόγω μικρού πάχους των τοίχων. Μερσί :)

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @Leni
   "Εσωτερικά" στους τοίχους, έχουμε πετροβάμβακα. Επιπλέον, στην εξωτερική πλευρά των τοίχων περιμετρικά του σπιτιού, έχουμε εξηλασμένη πολυστερίνη πάχους 5 εκατοστών! Τζαι κάμνει διαφορά.

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Μπορείς να μου πεις πότε τέλειωσε η κατασκευή και σε ποια κατάσταση βρίσκεται τώρα; Έχεις προσέξει κάποιες φθορές; Θα ήθελα να μάθω και να δώ μια τέτοια κατασκευή και πως συμπεριφέρεται μακροχρόνια.
   Μου έχουν προτείνει μέχρι τώρα την Ecotek (http://www.ecotek.com.cy/), την Ekosynthesis (http://ekosynthesis.com/), τον Παρμακκη (http://www.parmakkis.com/) και Ico+Eco (http://ikopluseco.eu/).
   Είχες δει κάποιους από αυτούς (εκτός από την Ekosynthesis που διάλεξες);

   Thanks
   Savvas

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. * คุณอยู่ในความต้องการของชนิดของเงินให้กู้ยืมหรือไม่?
   ณจำเป็นต้องกู้เงินเร่งด่วนที่จะรวมหนี้ของคุณ?
   คุณต้องการธุรกิจรถหรือเงินกู้เพื่อชำระค่าใช้จ่าย?
   ติดต่อเราวันนี้และได้รับเงินกู้ที่คุณต้องการ. *
   * ติดต่ออีเมล์: Rafealjeffreyloanfirm@gmail.com
   ผู้กู้รายละเอียด
   ชื่อ:
   ประเทศ
   ที่อยู่:
   หมายเลขโทรศัพท์:
   จํานวนเงินที่ต้องใช้:
   ระยะเวลา:
   อายุ:
   เพศ: *
   * ซีอีโอ / อีเมล์: Rafealjeffreyloanfirm@gmail.com

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. BE CAREFUL FOLKS ONLINE LOAN SCAMS ARE REAL. Do you need a legitimate and trusted Loan company/Lender? Be wary of any lender from West Africa, Singapore and India. I am Stephanie Williams and a citizen of the USA; currently I am 47 years of Old and work as a Registered Nurse in a prestigious Hospital here in the States. My candid advice is to inform everyone about my dealings with a sincere/honest loan company. I have been scammed out of my hard earned money by other fake lenders and was hopeless and didn't know who to believe, until I contacted CHESHIRE LOAN COMPANY LTD located in both the USA & UK and they did fulfilled their promises based on our signed loan contract by putting a great smile on my face by transferring me the loan I applied for. Anyone of you that have also been a victim of scam, you should bother no more because, I honestly believe that the only lender you can trust here is CHESHIRE LOAN COMPANY LTD. Their contact email: contacto@cheshireloancompany.com or Skype: cheshireloan.company for more detailed information on how to get a loan from them.

   ΑπάντησηΔιαγραφή

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...