Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010

Αστυνομική εγκύκλιος*

Δημητσάνα τη 3η Δεκεμβρίου 1883 
 
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΔΙΑΤΑΓΗ

Προς απάσας τας Αρχάς του Κράτους, Νομάρχας και Δημάρχους της υπ' εμού Αστυνομικής Περιφερείας της πόλεως Δημητσάνης: 

Aρθρον 1ον :
Παρακαλούνται πάντες και πάσαι όπως μεθαύριον Πέμπτην 6ην Δεκεμβρίου ε.ε. κατά την πανηγυρικήν εορτήν του Αγίου Νικολάου και επί τη εσχάτη ευκαιρεία της συγκεντρώσεως των ξένων , οι κάτοικοι της δικαιοδοσίας μου εκτελέσωσι γενικήν καθαριότητα των δρόμων ,της εγχωρίου ταύτης κωμοπόλεως

Aρθρον 2ον
Να ενώσωσι δια στερεών αλύσεων τους κύνας και τους σκύλους και άπαντα τα κακοποιά στοιχεία, τα τυχόν δυνάμενα να προσβάλλωσι την εγχωρίαν
  αιδώ.

Aρθρον 3ον
Να θέσωσι φίμωτρα ανά τα στόματα των φωνασκούντων εμψύχων ζώων και κτηνών διαφόρων καταγωγών γένους και φύσεως ή και ανθρωπογυναίων ακαταλλήλων συμπεριφοράς εις ξένους κατά την υπερτελουμένην ενθάδε πανήγυριν.

Aρθρον 4ον
Να εμποδιστούν βία το γκάρισμα των όνων και μουλαριών , το χλιμίντρισμα των ίππων και γαλών , δηλαδή των κατσουλιών.

Aρθρον 5ον
Θα τους πεθάνω δι' άρθρων. Τι νομίζουν πως είναι οι αυγοπώλαι, φαρμακοπώλαι , οινοπώλαι , σιδηροπώλαι, λαχανοπώλαι, εστιάτορες , οπωροπώλαι, μη εξαιρουμένων των γνωστών εν γένει εμπορευμένων. Να τηρήσουν άκραν κάθαρσιν, καλήν ζύγισην , αρίστην ποιότητα και να σκευάσουν δικαιοστασίων των ζυγαριών των , των σταθμών και μέτρων, προς τα συμφέροντα της υπηρεσίας . Οι παραβάται της διατάξεως ταύτης θα τιμωρηθώσιν κατά το άρθρον 272 της αστυνομικής ταύτης διατάξεως και του άρθρου 272 του ποινικού νόμου περί βλάβης ηθών και τιμής.

Aρθρον 6ον
Απαγορεύεται το πτύσιμον εν τη θαλάσση άνευ αδείας. Επίσης η είσοδος αμφοτέρων των γενών και ουδετέρων εις θερμούς λουτήρας καθ' όλην την διάρκειαν της εορτής. Ωσαύτως, η διανυκτέρευσις και μετάβασις προς ρεμβασμόν εις τους πρόποδας της θαλάσσης και παρά τη θαλάσση αμφοτέρων των γενών προς αποφυγήν εκουσίου απαγωγής μεταξύ των.

Aρθρον 7ον
Όσοι παρ' εμού οφθώσι και των οργάνων μου εργολαβούντες άρρενες μετά θηλέων , θέλουσι ραβδισθή ανελλιπώς εν τω κρατητηρίω.

Aρθρον 8ον
Απαγορεύεται η διέλευσις ανθρώπων επί κτηνών, προς αποφυγήν καταπάτησιν παίδων ως και ρυτήρος ελαύνοντος πόδας των κτηνών και ως λόγου χάρι είδον άρρενα τινά σπεύδοντα ψιτ, ψιτ, ψιτ, όπισθεν θηλέου τινός ούτινος οι πόδες ηστόχησαν και κατεπάτησαν την εσθήταν του ποδός ταύτης και ας είναι άλλην ημέραν θα εξετάσω και δια το σπουδαίον τούτο ζήτημα. Και δια να είμεθα εντάξει , οι παραβάται θα διώκωνται βάσει του άρθρου 1072 ως ποινικού νόμου.

Aρθρον 9ον
Το κλείσιμο των καταστημάτων κανονίζω πλην των λεσχών , την δύσιν του ηλίου των οινοπωλείων την 11ην της νυκτός των δε θεαμάτων την 12ην μεταμεσονυκτίου, πλην του δημοσίου θεάματος της Καραγκιοζαρίας, την πρωίαν περί το λυκαυγές , τουτέστιν άμα τη εμφανίσει του ηλίου εις την γην των Αβδηρητών κοινοτήτων. Και αυτό διότι, θα παρίσταται ο υποφαινόμενος εν μεγάλη στολή και παρασημοφορία.

Aρθρον 10ον
Απαγορεύονται αι σεισμικαί δονήσεις προς αποφυγήν καταπλήξεως του λαού και χάριν της τηρήσεως αναψυχής.

Aρθρον 11ον
Απαγορεύεται ενώπιον ξένων η μαγκουροφορία, ο πυροβολισμός δια διμούτσουνης , το απότομον βήξιμον , η εκκαθάρισης ρινών (επιτρεπομένου τούτου εν απομεμακρυμένη συνοικία και περί λύχνων αφάς , όπως λέγουσι οι παπούδες μας.)

Aρθρον 12ον
Απαγορεύεται το συνομιλείν εντός του λουτήρος με άτομα και περί άλλους λουτήρας ως και το τάραγμα του ύδατος δι' αερίων(εφεδρ
oνοκρουσιών)

Aρθρον τελευταίον
Περί την μεσημβρίαν ψαλήσεται μεγάλη παράκλησις προς απομάκρυνσιν πάσης ασθενείας ζώων ανθρώπων, γυναικών περονοσπόρου, ποδάγρας κ.λ.π.

Εν Δημητσάνα τη 3η Δεκεμβρίου 1883
Ο Αστυνομικός Διοικητής
Εμμανουήλ Λαγoυδάκης
Υπενωματάρχης  

* δημοσιευμένη στην Ιστορία των Διοικητικών Πράξεων στην Ελλάδα

11 σχόλια:

 1. το τάραγμα του ύδατος δι' αερίων(εφεδρoνοκρουσιών)
  Τι εννοεί;;...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @Eólica
  τς τς τς βάλε νάκκο τη φαντασία σου να δουλέψει...μες το νερό, μπουρμπουλήθρες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Απαγορεύονται αι σεισμικαί δονήσεις προς αποφυγήν καταπλήξεως του λαού και χάριν της τηρήσεως αναψυχής....
  Τζιαι οι σεισμοί απαγορεύουνταν τότες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. E eides!! Pou8ena den leei pws apagoreyontai oi cameres stis toualetes :P

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. παγορεύεται το πτύσιμον εν τη θαλάσση άνευ αδείας...to katourima epitrepete?? she demon (varkoume na kamo sign in gia na fenete to onoma mou..alla nai ego ime)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @she demon
  Τάραξε τον κώλο σου που μου βαρκέσαι να κάμεις login!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ποιος ήταν ναν ο ξένος ολάν, ο πάπας;!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. τί είναι ο πυροβολισμός διά διμούτσουνης?

  διμούτσουνη εν το δίκαννο??

  αχχαχαχα!

  (ρωτώ, απαντώ, γελώ μόνη μου)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...