Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2010

ΤΕΧ - Η αρχή: τα αρχιτεκτονικά σχέδια


Είχα βάλει μέσα στον τίτλο του πρώτου ποστ της ενότητας ΤΕΧ [βλέπε εδώ] τη φράση "Η αρχή". Και η αρχή της όλης διαδικασίας δεν είναι μόνο η επιλογή του εργολάβου αλλά και τα αρχιτεκτονικά σχέδια. Συνήθως τα αρχιτεκτονικά σχέδια προηγούνται ή είναι μια διαδικασία που γίνεται παράλληλα με την αξιολόγηση των υποψήφιων εργολάβων, όπως έγινε και στη δική μας περίπτωση (ο αρχιτέκτονας που μας εσχεδίασε τα σχέδια ήταν* της εταιρίας που ανάλαβε την κατασκευή).

* Notice tha past tense

Όπως είπα τζαι στο πρώτο πόστ της ενότητας ετούτης, η εταιρία στην οποία τελικά εκαταλήξαμε επροσφέρετουν να μας ετοιμάσει τα αρχιτεκτονικά σχέδια ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ για να μας δώκουν τζαι μιαν αναλυτική (και όσο το δυνατό πιο σωστή) κοστολόγηση της κατασκευής. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια θα τα επληρώνναμε ΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ αποφασίζαμε να συνεργαστούμε μαζί τους. Δεν είχαμεν τίποτε να χάσουμε οπόταν εξεκινήσαμε τη διαδικασία σχεδιασμού με τον αρχιτέκτονα τους. Από πλευράς της η εταιρία έκαμνεν το τούτο αφ' ενός για να έshει ένα σοβαρό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών (καμιά άλλη εταιρία εν σου επρόσφερε τούντη δυνατότητα at that time, εν ξέρω τωρά) τζαι αφ' εταίρου με το σκεπτικό ότι "αμαν μπουν στη διαδικασία να συνεργαστούν με τον αρχιτέκτονα μας κλπ στο τέλος εννα συνεργαστούν μαζί μας". Ομολογώ ότι ο αρχιτέκτονας τους επέτυχε τζίνο που είχαμε στο μυαλό μας τζαι σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (που ανάφερα σε προηγούμενο ποστ) οδήγησε μας στο να επιλέξουμε το συγκεκριμένο εργολάβο.

Πριν να πάεις στον αρχιτέκτονα τζαι να ξεκινήσεις το σχεδιασμό της μελλοντικής σου κατοικίας εν σημαντικό να έshεις αποφασίσει από προηγουμένως για κάποια πράγματα, τα πιο σημαντικά από τα οποία -κατά την ταπεινή μου άποψη- είναι τα εξής:
 1. Τί budget έshεις για την κατασκευή. Εν χρειάζεται να έshεις ακριβές νούμερο στο μυαλό σου αλλά στο περίπου πρέπει να αποφασίσεις που πριν πού θα κινηθείς. Εν σου λαλώ να πείς "το budget μου εν 213,967 ευρώ" αλλά ένα περίπου πρέπει να αποφασίσεις αν θα κινηθείς στες 100, τες 200, τες 300 ή ξέρω τζι εγώ πόσες χιλιάδες. Χοντρά-χοντρά.
 2. Πόσα τετραγωνικά σπίτι θέλεις.Τζαι σε τούτη την περίπτωση, εν χρειάζεται να πεις επακριβώς "217 τετραγωνικά" για παράδειγμα. Ένα περίπου. Εννα κυμανθεί στα 150 τετραγωνικά; Στα 200; Στα 300; Περίπου.
 3. Πόσα υπνοδωμάτια θέλεις. Τούτο εξαρτάται εν μέρει τζαι που τα τετραγωνικά που αποφάσισες πιο πάνω. Θέλεις το 3άρι; Θέλεις το 2άρι; Θέλεις το με 4 υπνοδωμάτια κλπ. Αν αποφασίσεις ότι θέλεις σπίτι των 150 τετραγωνικών τζαι θέλεις 3 ή 4 υπνοδωμάτια εννοείται ότι εν πρέπει να έshεις απαίτηση για τεράστια υπνοδωμάτια. Εκτός τζι αν σμικρήνεις τους άλλους χώρους. Ένας καλός αρχιτέκτονας μπορεί να αξιοποιήσει άριστα τα τετραγωνικά που έshει στη διάθεση του τζαι να σου δώκει λύσεις στες ανάγκες/επιθυμίες σου.
 4. Πώς το θέλεις το σπίτι. Θέλεις το πάνω-κάτω; Θέλεις το ισόγειο; Θέλεις το σε σχήμα Γ; Ο αρχιτέκτονας θα σου εισηγηθεί διάφορα πράματα αν του δώσεις το ελεύθερο να κάμει ότι νομίζει. Αν έshεις όμως συγκεκριμένα πράματα στο νου σου, καθοδήγα τον αρχιτέκτονα προς την κατεύθυνση που σκέφτεσαι. Εν σημαντικό το concept που έshεις στο μυαλό σου να τερκάζει με το concept που έshει στο μυαλό του ο αρχιτέκτονας.
 5. Προσπάθα να σκεφτείς λλίο τις τωρασινές τζαι τες μελλοντικές ανάγκες σου ή της οικογένειας σου (αν είσαι παντρεμένος/η). Σκέφτου τί χώρους θα χρειαστείς τωρά ή στο μέλλον. Αν έshεις ήδη 2 παιδιά για παράδειγμα, σίουρα εν θα χτίσεις ένα σπίτι των 2 υπνοδωματίων. Η αν δεν σκοπεύκεις να παντρευτείς ή να κάμεις κοπελλούθκια τότε εν χρειάζεται να κάμεις 3 τζαι 4 υπνοδωμάτια
Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία τούτη εμείς, είχαμε ξεκάθαρη εικόνα του ΕΙΔΟΥΣ του σπιθκιού που εθέλαμε (πέρα από το ότι εθέλαμεν ξύλινο that is). Εθέλαμεν  ένα country-style σπίτι όπως τζίνα που θωρείς στα περιοδικά (Country Living, Country Homes & Interiors, Art & Décoration κλπ). Τζαι είχαμεν τζαι ξεκάθαρη εικόνα του ΠΩΣ το εθέλαμεν (μεγάλες βεράντες κάτω, τα υπνοδωμάτια σε δεύτερο επίπεδο με εσωτερικό μπαλκόνι περιμετρικά κλπ). Τζαι να καταλήξουμε σε ένα budget λογικό.

Η γυναίκα μου που ασχολείται αρκετά -γιατί αρέσκει της τζαι γιατί περνά της- με τη διακόσμηση, το σχέδιο γενικότερα κλπ έshει τζαι μια μεγάλη συλλογή που τα περιοδικά που ανάφερα πιο πάνω. Συνεπώς όταν επήαμεν στο πρώτο ραντεβού με τον αρχιτέκτονα είχαμεν μαζί μας τζαι αρκετά περιοδικά με σημειωμένες σελίδες που είχαν στοιχεία που εθέλαμε. Πέραν τούτου, επιάσαμεν τα αρχιτεκτονικά σχέδια του "κάτω σπιθκιού", έσυρεν τα η γυναίκα μου μες το photoshop (εν μας περνά το Autocad), έφυεν κολώνες, τοίχους κλπ τζαι έκαμε ένα -πρόχειρο μεν, αρκετά πλούσιο δε- προσχέδιο του τί είχαμε κατά νου. Επιάσαμεν τα ούλλα υπό μάλης τζαι ισιώσαμεν για τον αρχιτέκτονα.

Ο αρχιτέκτονας ήταν ευγενικός, συνεργάσιμος τζαι άκουεν τζίνα που του ελαλούσαμεν. Ελάλεν μας την άποψη του αλλά εν επροσπαθούσε να μας επιβάλει τες ιδέες του. Ίσως γιατί εδείξαμεν του που την αρχή ότι εξέραμε τί εθέλαμε τζαι ότι έχουμεν την ικανότητα να "θκιεβάζουμε" ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο. Πολλά σημαντικά τούτα τα δύο mind you. Εαν σε πάρει χαπάριν ο αρχιτέκτονας ότι εν αμπλέπεις ίντζαν που αρχιτεκτονικό σχέδιο τζαι ότι θωρείς την κάτοψη τζαι εν μπορείς να συγκόψεις πώς θα φαίνεται στην πραγματικότητα ή αν δεν μπορείς να συγκόψεις μεγέθη που την κλίμακα κλπ τότε είσαι "εύκολη λεία"...είσαι "του σιερκού του" τζαι μπορεί εύκολα να σου πλασάρει τζίνον που ο ίδιος θεωρεί καλό. Βέβαια τούτον εξαρτάται τζαι που το πόσο καλός εν ο αρχιτέκτονας τζαι σαν άνθρωπος τζαι σαν επαγγελματίας. Εμάς ο δικός μας ήταν αρκετά συνεργάσιμος. Το μόνον του αήπιν ήταν οι ώρες που τον εβρίσκαμεν. Τα ραντεβού μας έπρεπεν να είναι το αργότερο η ώρα 4 (οπόταν εγώ που εσχόλαννα 5:30 τότε εξαπόλουν τες δουλιές μου κάθε φορά που είχαμεν ραντεβού) τζαι επίσης το ένα ραντεβού που το άλλο απείχαν τουλάχιστον 1 μήνα. Γι' αυτόν επαρατράβηξεν το πράμα ώσπου να καταλήξουμε στα τελικά σχέδια. Θυμάσαι το αστερούι στην αρχή του πόστ; Λοιπόν...μετά που αρχίσαμε το χτίσιμο εμάθαμε ότι ο εν λόγω αρχιτέκτονας εδούλευκεν part-time τζιαμέ (εξού τζαι το ότι εσχόλαννεν γλήορα) τζαι επειδή οι δουλειές της εταιρίας ήταν πολλές, εσταματήσαν να συνεργάζουνται τζαι εφέραν άλλους αρχιτέκτονες full-time.

Στα διαδικαστικά τωρά...
Στο πρώτο ραντεβού εμιλήσαμε γενικά για το τί είχαμε κατά νου. Ενόσω του αναλύαμεν τες σκέψεις μας, εσχεδίαζε πρόχειρα πας σε ένα χαρτί που είshεν μπροστά του κάποια που τα στοιχεία που του ελαλούσαμεν. Εδείξαμεν του τες εικόνες που τα περιοδικά, εδείξαμεν του copies που είχαμε μαζί μας, φωτογραφίες και λοιπό υλικό τζαι επήρε μια καλή ιδέα του τί εθέλαμε. Αφήκαμεν του τα περιοδικά να τα μελετήσει, αφού υποσχέθηκε ότι θα τα επιστρέψει σώα και αβλαβή.

Στη συνέχεια έπιασε ένα έντυπο που είχαν έτοιμο τζαι το οποίο έντυπο συμπληρώνει ο αρχιτέκτονας στο πρώτο ραντεβού για να ξέρει πού θα κινηθεί με το σχέδιο. Το έντυπο τούτο ήταν βασικά μια λίστα που πράματα που πιθανόν να ήθελες στο σχέδιο σου τζαι ττικκάρει ο αρχιτέκτονας τζίνα που θέλεις, ποσότητες κλπ. Στα μπάνια για παράδειγμα είshεν επιλογές για μπάνιο 1, μπάνιο 2, μπάνιο 3, μπάνιο 4, μπάνιο 5, μπάνιο 6 (ναι είδαμε σπίτι που εχτίζαν το οποίο είshεν 6 μπάνια!). Οπόταν επήαμεν through the list τζαι εσημείωσε πόσα υπνοδωμάτια εθέλαμε, πόσα μπάνια, πόσα ντουζ, πόσα τζάκια κλπ κλπ. Μετά ερώτησεν μας για το budget. Είπαμεν του περίπου το πού εθέλαμεν να κυμανθεί το budget. Είπεν μας ΟΚ, έπιασεν το υλικό που του εδώκαμε τζαι επήαμεν στο καλό. Ο καφές τους δεν είshεν καλό καϊμάκκι.

Έπιασεν μας τηλέφωνο μετά που μέρες για να ξαναπάμε να δούμε το σχέδιο που ετοίμασε. Επήαμεν. Ο καφές ήταν καλλύττερος τούντη φορά.

Εξεκίνησε που τα "δυσάρεστα" τα οποία δυσάρεστα είχαν να κάμουν με τους πολεοδομικούς κανονισμούς και τα όρια τα οποία (με βάση τζαι το υφιστάμενο σπίτι) επεριορίζαν μας το ύψος της κατοικίας. Το συνολικό ύψος (τζαι για τα 2 σπίθκια) εμπορούσεν να είναι maximum 8,30 μέτρα. Συνεπώς ΔΕΝ εμπορούσαμεν να το κάμουμεν πάνω-κάτω όπως εσκεφτούμαστεν αρχικά (με το εσωτερικό μπαλκόνι που λέγαμε). Επειδή όμως το εσωτερικό τούτο μπαλκόνι ήταν κεντρική ιδέα στο όλο concept που είχαμε στο μυαλό μας, έκαμεν το πραγματικότητα αλλά με άλλο τρόπο. Τα υπνοδωμάτια δηλαδή ήταν στο "κάτω επίπεδο" τζαι στο "πάνω επίπεδο" έκαμε μας μια μεγάλη σοφίτα η οποία είshεν εσωτερικό μπαλκόνι που "έβλεπε" στο καθιστικό του σπιτιού. Η σοφίτα τούτη έιshεν τζαι ντούζ/αποχωρητήριο/νιπτήρα οπόταν θεωρητικά είναι ένα ολοκληρωμένο δωμάτιο. Η ιδέα τούτη ήταν το καλύτερο που εμπορούσαμε να κάμουμε με βάση το νόμο τζαι με μερικές τροποποιήσεις εφκήκεν ένα πολλά δυνατό αποτέλεσμα.

Όταν μας έδειξεν την κάτοψη είδαμεν αρκετά "κουτούθκια" ποτζί τζαι ποδά. Όταν μας εξήγησε το τί ήταν τζαι επειδή δεν εγουστάραμεν καθόλου (καθόλου όμως) δωματιούθκια μιτσιά-μιτσιά εκάμαμεν τα delete πάραυτα. Όι λινοθήκη, όι πλυσταρκό, όι γκαρταρόμπα κλπ κλπ. Είδαμεν το γούστο μας, τες ανάγκες μας τζαι αποφασίσαμεν ότι εμπορούσαμεν να ζήσουμεν τζαι δίχα λινοθήκη, τζαι δίχα πλυσταρκό τζαι δίχα γκαρταρόμπα. Φεύκοντας τα τούτα, εμεγαλώσαμεν άλλους χώρους, εμιτσιάναμεν όσον εγίνετουν το διάδρομο τζαι εδώκαμεν παραπάνω έμφαση στη λειτουργικότητα των χώρων.

Ομολογώ ότι ο αρχιτέκτονας είshεν τζαι μερικές ενδιαφέρουσες τζαι έξυπνες ιδέες, ενώ πολλά σημαντικό είναι ότι έδωσε έμφαση τζαι στο φωτισμό. Καλά μελετημένα παράθυρα/μπαλκονόπορτες για να υπάρχει άπλετο φως στο τούνελ. Τα υπνοδωμάτια έκαμεν τα μεγάλα όπως του εζητήσαμε, καθιστικό/τραπεζαρία ενιαίο χώρο μεγάλο, λειτουργική κουζίνα κλπ. Μετά που καμπόσα ραντεβού τζαι καμπόσες αλλαγές εκαταλήξαμε στο τελικό σχέδιο το οποίο ήταν το πιο κοντινό σε τζίνο που είχαμεν εξ' αρχής κατά νου.

Τί έμαθα ετοιμάζοντας τα αρχιτεκτονικά σχέδια:
 1. Όσα πιο πολλά αποφασίσεις με τον/την σύντροφο σου (ή τον εαυτό σου αν είσαι μόνος σου) για το τί θέλεις να κάμεις, τόσο πιο εύκολα θα τελιώσεις με την αρχιτεκτονική διαδικασία
 2. Ο αρχιτέκτονας είναι φίλος σου...μέχρι να αρχίσει να γίνεται πιεστικός και φορτικός. Εαν συμβεί τούτο, είτε άλλαξε στάση τζαι βάρτον στη θέση του είτε άλλαξε αρχιτέκτονα
 3. ΕΣΥ πληρώνεις, ΕΣΥ θα χτίσεις, ΕΣΥ αποφασίζεις. Ο αρχιτέκτονας συμβουλεύει, εισηγείται, σχεδιάζει. Ως τζιαμέ. Οι αποφάσεις ΠΡΕΠΕΙ να είναι δικές σου τζαι όι του αρχιτέκτονα/πολιτικού μηχανικού/επιστάτη
 4. Για κάθε τι, υπάρχει εναλλακτική λύση. Αν ο αρχιτέκτονας λαλεί σου συνέχεια "εν γίνεται" σε τζίνα που του εισηγείσαι τότε 3 πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: είτε ζητάς του να σου σχεδιάσει τοίχους που αιωρούνται/ταβάνια που εν πιο χαμηλά που το πάτωμα/παράθυρα χωρίς τοίχο, είτε βαρκέται να ασχοληθεί ο αρχιτέκτονας τζαι θέλει να "ποσπάζεστε" μιαν ώρα γληορήττερα, είτε έshει ψηλό δείχτη επαγγελματικής ανυποθεθκιάς ο αρχιτέκτονας. Whatever the case, έshεις issue δαμέ
 5. Το "έτσι κάμνουν συνήθως", το "έτσι κάμνουν ούλλοι", το "εν τούτο που συνηθιζεται", το "σε όσα σπίθκια εχτίσαμεν εκάμαμεν το έτσι" είναι κατάπτυστα και προκαλούν εμετό
 6. Το γούστο του αρχιτέκτονα δεν θα τερκάζει κατ' ανάγκη με το δικό σου. Φρόντισε όμως να προσαρμόσει τα γούστα του ο αρχιτέκτονας στα δικά σου τζαι να αποτυπώσει στο χαρτί τες ανάγκες σου όπως προκύπτουν που το ΔΙΚΟ ΣΟΥ γούστο τζαι όι που το δικό του. Για όσες φορές συμβεί το δεύτερο, η αντίδραση σου πρέπει να είναι άμεση τζαι ξεκάθαρη: back to the drawing board
 7. Πρήσε τον αρχιτέκτονα με τες σκέψεις σου, τες απορίες σου, τες ανησυχίες σου. Δείξε του φωτογραφίες, σχέδια, δείγματα τελοσπάντων τζίνου που θέλεις αν έshεις κάτι εξεζητημένο στο μυαλό σου. Μεν περιμένεις να διαβάσει τη σκέψη σου. Θα ελαώννεσουν έτσι τζι αλλιώς αν το έκαμνεν έννεν;
 8. Μεν τον αφήκεις να παρεκτραπεί πολλά που το budget που εκαθόρισες χοντρά-χοντρά. Επίσης μεν περιμένεις ότι τζίνο θα είναι το τελικό σου budget
 9. Συζήτα με τον αρχιτέκτονα τζαι τεχνικής-φύσης λεπτομέρειες. Εαν έshεις (καλή ώρα) χώρο με τεράστιο ύψος, ρώτα πώς θα "στηριχτεί" κατασκευαστικά τζίντο πράμα. Εννα μπεί έξτρα δοκός; Εννα μπεί μεταλλικό στήριγμα; Εννα μπεί ξύλινο στήριγμα; Πώς θα φαίνεται τελειωμένο;
 10. Αποφάσισε ένα περίπου πώς θα είναι η διαρρύθμιση των χώρων σου. Μεν τον αφήκεις για παράδειγμα να σου βάλει παράθυρο τζιαμέ που λοαρκάζεις να βάλεις την τηλεόραση σου, συζήτα μαζί του για το πού θα μπουν τα κρεβάτια για να δείς πού θα βάλεις τα παράθυρα, τί διαρρύθμιση θα έshει η κουζίνα (πού εννα μπει το ψυγείο, που εννάν το cooker, η βούρνα κλπ)
 11. Ρώτα τζαι ξεκαθάρισε για την αμοιβή του αρχιτέκτονα! Στη δική μας περίπτωση ήταν ιδιόμορφη κατάσταση με την έννοια ότι ήταν δωρεάν μέχρι να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε μαζί τους ή όι. Στη συνέχεια εχρεώννουνταν με ένα FIXED ποσό, αρκετά χαμηλό μπορώ να πώ. Γιατί το τονίζω τούτο...υπάρχουν ΔΥΟ ειδών χρεώσεις για αρχιτεκτονικά σχέδια: υπάρχει η χρέωση με FIXED ποσό τζαι υπάρχει τζαι η χρέωση με ΠΟΣΟΣΤΟ επί του συνολικού κόστους του σπιθκιού. Το δεύτερο είναι MAJOR ΠΑΛΛΟΥΤΖΙΑ για τον εξής απλούστατο λόγο: ο αρχιτέκτονας κάμνει σου ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Εαν εσύ αποφασίσεις να βάλεις κεραμικά/είδη υγιεινής versace, κολώνες που αλάβαστρο, γρανίτες παντού κλπ κλπ τζαι εκτοξευτεί το κόστος του σπιθκιού, αυτόματα εκτοξεύεται τζαι η αμοιβή του αρχιτέκτονα (εφόσον είναι με ποσοστό). Τζαι γιατί ρε πουλλέγκερη να πιάεις παραπάνω ριάλλια; Το σχέδιον σου έτο τζιαμέ τζαι εν δεδομένο, εν αλλάσσει αν αποφασίσω εγώ να κάμω ψωνίστικο σπίτι. Τούτη η μέθοδος θεωρώ ότι είνια καθαρή κλεψιά (έshει τζαι ακάθαρτη κλεψιά δηλαδή;) τζαι προσπάθα -αν μπορείς- να την αποφύγεις
to be continued...

  25 σχόλια:

  1. αχ αχ..ανοίγεις το ασκί του Αιόλου. το κουτί της Πανδώρας. άσε άσε. πάντως άκουσα για αρχιτέκτονα που κάνει σχέδια και δεν δέχεται να τα αλλάξει. και που αναγκάζει τους πελάτες του να τα ακολουθήσουν γιατί είναι ντηζαινάτα.

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο δικός μας ήταν καλός αν και την παλουτζιά με τα τετραγωνικά και συνολικό κόστος εφάμεν την εν μέρη.

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ενευρίασα που το σχόλιο της she! εshει έτσι κάχληες; αμάναμουμάναμου, τζιαι θέλω πολλά να πετύχω έναν τέθκοιον. έshει τζιαιρόν να ισιώσουμεν κανέναν...

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σαικ = εσιη. και μάλιστα άμα θέλεις να σου σπουρτήσω τζε το όνομα του. τζε να σου πω πως τούτος εν εδέχτηκεν να βάλουν τα πλάσματα πλαίσια πας την ταράτσαν τους να βράζει το νερό γιατί ήταν να του χαλάσουν το ντηζάιν. τωρά ήνταλως λούνουνται, εν ηξέρω. να σου το πω τζε που δαμαί. πόμπα το ποστ σου σήμερα. είσαι μια μανούλα πόμπα

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανυπόθετους αρχιτέκτονες (my ass) έshει πολλούς. Μακριά κι αλάργα που τούντους "ντηζαϊνάτους"!

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το μυστικό νομίζω είναι να πας σε αρχιτέκτονα που ξέρεις ότι πλησιάζει το γούστο σου. ο δικός μας, για παράδειγμα, είναι του μοντέρνου. ε δεν υπάρχει λόγος να πας σε αυτόν και να επιμένεις βάλε μου κολωνούδες και στέγη με καφέ κεραμίδια.

   πάνω στο σχόλιο της She. Οι ακριβοί και τάχα μου πρωτοκλασσάτοι αρχιτέκτονες συνήθως δεν δέχονται "παρεμβάσεις στο έργο τους". μαλακίες γιατί απλά εξασφαλίζουν ότι έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. ένα σχέδιο το πλασάρουν παντού και τελειώνουν.

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Mana
   Τούτο το "αρχιτέκτονας του μοντέρνου" εν το καταλάβω! Άμαν σπουδάζεις αρχιτεκτονική σπουδάζεις ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ! Εν σπουδάζεις "κλασσική αρχιτεκτονική", ούτε σπουδάζεις "μοντέρνα αρχιτεκτονική". Εν σαννα λαλείς "είμαι πογιατζής αλλά μόνον άσπρα βάφω" ή "είμαι κασάπης αλλά μόνον ρίφι σφάζω"

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. είναι λάθος ένας αρχιτέκτονας/developer να σου ετοιμαζει σχέδια χωρις πληρωμη.
   απ τη στιγμη που θα πιασει το μολυβι και θα κανει τις πρωτες μουντζουρες στον μπροστα στον πελατη πρεπει να πληρωνεται.

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. exei plaka kai to post alla kai ta sxolia. Foberi plaka. Perigrafoun akribos to pos skeftete o kathimerinos xorkatos, amorfotos kupraios neoploutos. Elpizo na exei kai sunexeia na mathenoume ki emeis oi neoi arxiDektones tin psuxosunthesi sas.
   Na miliso eilikrina? Etsi pelates "katapustous" einai na men sou tuxoun. Eutuxos pou epiete se developers...tzinoi sas aksizoun.
   paaa

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στο Ανώνυμο αρχιτέκτονα: Δηλαδή το κάποιος να ξέρει τι θέλει, να κάνει την δική του μελέτη κτλ τον κάνει "kathimerinos xorkatos, amorfotos kupraios neoploutos". Εγώ θα λεγα το ακριβώς αντίθετο. Το άρθρο φένεται οτι γράφτηκε από άνθρωπο ψηλού μορφωτικού και κοινωνικού επίπεδου (τουλάχιστον πάνω του μέσου όρου), που κάλλιστα με λίγες τροποποιήσεις θα μπορούσε να είναι κύριο θέμα σε σχετικό περιοδικό.

   Εγώ νομίζω ότι θέλετε ο πελάτης σας να είναι "xorkatos, amorfotos kupraios neoploutos" για μπορείτε να τον κάνετε ότι θέλετε τζαι να του πλασάρετε ότι θέλετε. Αφού δεν θα έχει τις γνώσεις και το επίπεδο να σκεφτεί αν αυτό που το πλασάρεις είναι κάτι καλό η όχι.

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμε, αν θέλεις να σε πάρει κανένας στα σοβαρά υποστήριξε τζίνα που λέεις.
   Εν φαίνεται ούτε αμόρφωτος, ούτε νεόπλουτος, ούτε χώρκατος. Παράσιτα σαν μιλούμε έτσι ωραία να μας λείπουν.
   Ωραίο ποστ χωρκανέ μου οταν θα κάμω σπίτι θα σε έχω υπόψη.

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @miss psarokokalo
   Κανένας αρχιτέκτονας δεν δουλεύει δωρεάν. Ο αρχιτέκτονας μας ήταν υπάλληλος της εταιρίας που ανάλαβε την κατασκευή του σπιτιού. Εγώ δεν είχα οικονομικά πάρε-δώσε με τον αρχιτέκτονα, μόνο με την εταιρία. Συνεπώς ακόμα και αν η εταιρία μου έκαμνε δωρεάν τα σχέδια (αν δεν συνεργαζόμουν μαζί τους δηλαδή), ο αρχιτέκτονας πάλε ΘΑ ΕΠΛΗΡΩΝΝΕΤΟΥΝ. Που την εταιρία.

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η αρχιτεκτονική (όπως ούλλες οι άλλες τέχνες) επέρασε που διάφορα κινήματα τζιαι έσιει που πίσω της ένα πολλά ψηλό επίπεδο θεωρίας. Ένας αρχιτέκτονας που σέβεται τον εαυτό του έσιει τζιαι κάποιο ιδεολογικό υπόβαθρο.

   Γι' αυτό ο αρχιτέκτονας άμαν σχεδιάζει μόνον μοντέρνα ένεν όπως τον κασάπη που σφάζει μόνο ρίφι αλλά εν όπως τον μουσικό που γράφει ή τραγουδά μόνο κλασσική μουσική. Εν όπως τον ζωγράφο που έσιει μιαν δική του τεχνοτροπία αναγνωρίσιμη.

   Τζείνοι που κάμνουν που ούλλα νομίζω εν επειδή βαρεί το οικονομικό συμφέρον/ανάγκη. Εν λέω ότι ο πελάτης εν έσιει άποψη, προς Θεού, αλλά φανταστείτε να είσαστε αρχιτέκτονας τζιαι να κάμνετε έναν έργο που προσβάλλει την αισθητική σας τζιαι τα πιστεύω σας.

   Α τζιαι for the record οι αρχιτέκτονες άμα λαλούν "μοντέρνο" εν εννοούν "ντιζάιν"

   Φιλικά

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Ανώνυμος (6:40 μ.μ)
   Αγαπητέ ανώνυμε αρχιΔ-έκτονα

   Χαίρομαι που βρίσκεις διασκεδαστικό το ποστ και τα σχόλια αυτού. Με τιμά ιδιαίτερα. Να είσαι σίγουρος ότι θα έχει συνέχεια. Ετοιμάστου για ακόμη περισσότερη πλάκα.

   Όσον αφορά τους χαρακτηρισμούς που μου απέδωσες, ενδεχομένως να σε απογοητεύσω...
   Μακάρι να ήμουν νεόπλουτος τζαι να μεν είχα δάνεια τζαι δόσεις να πληρώνω τωρά!
   Αμόρφωτος θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαι. Στα 33 μου ακόμα σπουδάζω.
   Κυπραίος είμαι όμως, και ομιλώ και την κυπριακή. Αν τούτο με κάμνει "χώρκατο" τότε ήβρες τζι έναν.

   Στο δια ταύτα...

   Εύχομαι να έshεις μόνο άβουλα όντα (τύπου ρομπότ) για πελάτες για να τους κάμνεις ότι θέλεις, να τους σχεδιάζεις ότι κόψει ο νους σου τζαι να είσαι ευτυχισμένος. Πελάτες με άποψη, γούστο και γνώσεις (τούτους που ονομάζεις "κατάπυστους" δηλαδή -υποθέτω ότι εννοείς "κατάπτυστους" απλά ο δαίμων του τυπογραφείου έκαμε το θαύμα του-) μακριά από σένα. Κι εσύ μακριά από τούτους.

   Α! Καλωσόρισες στο μπλόγκ. Με τούτα και μ' εκείνα εξηχάσαμε να σε καλωσορίσουμε

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μια γενική διευκρίνηση προς όλους (αρχιΔέκτονες και μη):

   Οι αναρτήσεις της ενότητας "ΤΕΧ" αποσκοπούν στην καταγραφή των εμπειριών μου όλο αυτό το διάστημα που ασχολήθηκα με την ανέγερση καινούριου σπιτιού. Αφορούν τα πράματα που έμαθα όλο αυτό το διάστημα, τα πράματα που έπαθα όλο αυτό το διάστημα, τις γνώσεις που αποκόμισα, τις παγίδες που εσυνάντησα καθοδόν κλπ.
   Για κάποιους θα είναι απλά ένα χιουμοριστικό ανάγνωσμα, για κάποιους άλλους ενδεχομένως να φανούν χρήσιμα εαν και εφόσον ετοιμάζονται να μπουν (ή έχουν ήδη μπει) σε μια παρόμοια διαδικασία.

   Τα σχόλια/παρατηρήσεις από σχετικούς και άσχετους είναι πάντοτε ευπρόσδεκτα. Οι προσθήκες γνώσεων/εμπειριών είναι επίσης ευπρόσδεκτες. Οι χαρακτηρισμοί είναι κι αυτοί ευπρόσδεκτοι, αρκεί να στηρίζονται σε επιχειρήματα.

   Υ.Γ: Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι γνωρίζω τα πάντα επί του θέματος. Δεν είμαι του χώρου, συνεπώς ελάχιστα γνωρίζω. Ότι γνωρίζω είναι ότι έμαθα, ότι έπαθα, ότι διάβασα. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Tsartelloui
   Δεν διαφωνώ με τούτα που λαλείς αλλά η απορία μου εμένα είναι η εξής...

   Κάποιος που θέλει να χτίσει ένα μοντέρνο/μινιμάλ/ντηζαϊνάτο σπίτι ή κάποιος που θέλει να χτίσει ένα κλασσικό σπίτι κλπ πώς μπορεί να έβρει τον κατάλληλο αρχιτέκτονα; Εννοώ...αμαν ψάξεις για αρχιτέκτονες εν τζαι αναφέρει κανένας "μοντέρνος αρχιτέκτονας" ή "κλασσικός αρχιτέκτονας" ή "αρχιτέκτονας που κάμνει απόλα". Ούλλοι αναφέρονται ως αρχιτέκτονες.
   Αν πάω δηλαδή σε ένα αρχιτέκτονα τζαι πω του "ξέρεις, θέλω ένα country σπίτι" εννα μου πεί "ξέρεις συγγνώμη, εγώ μόνο μοντέρνα σχεδιάζω πήεννε αλλού";

   Τζαι για να μεν παρεξηγηθώ, εν είπα να προσβάλλει ο πελάτης τα πιστεύω του αρχιτέκτονα. Αλλά ούτε ο αρχιτέκτονας να επιβάλλει τα πιστεύω του καταπατόντας το γούστο τζαι τες επιθυμίες του πελάτη. Στην τελική, εν ο πελάτης που εννα ζεί μια ζωή μες το σπίτι, όι ο αρχιτέκτονας!

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. φίλε προσφέρεις κοινωνικό έργο εδώ! έκτισα κι εγώ και δεν το μετάνιωσα. είπα να δοκιμάσω χωρίς εργολάβο, οπότε μόλις τέλειωνε ο καλουψιής έκανα τα μαθηματικά μου (του δημοτικού!) και τηλεφωνούσα για το μπετόν. την ίδια ώρα και του κτίστη να είναι στην ώρα του. το πρωί στο δρόμο για τη Λεμεσό από Λευκωσία (super χαράματα, δούλευα στο δημοτικό του Αγίου Νικολάου) νοίκιαζα ένα vibrator(!) και το έπαιρνα στην οικοδομή. άμα έβλεπα μπετονιέρα στο δρόμο το πρωί αγχώνουμουν ότι θα πήγαινε εκεί πριν τους κτίστες και θα με έπρηζαν στα τηλέφωνα.
   αποτέλεσμα; σχεδόν 5 χρόνια μετά όποτε βλέπω μπετονιέρα πονώ τα στομάshια μου!

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Νυχτερινός Ποδηλάτης
   Ούτε γω το μετάνιωσα φίλε μου, παρόλες τες δυσκολίες τζαι τα βούριστρα. Τζαι ο λόγος εν απλός: έκαμα το σπίτι μου όπως ακριβώς το ήθελα, με τα υλικά που ήθελα, στο σχέδιο που ήθελα. Εν επήα να πιάσω έτοιμο που ντηβέλοπερ όπως εκατάλαβεν ο αγαπητός ΑΡΧΙΔέκτονας για τούτον ακριβώς το λόγο.
   Vibrator α; χαχαχα έμεινεν σου ψυχικό τραύμα!!!

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο καλός αρχιτέκτονας κανονικά, στο πρώτο ραντεβού αν κρίνει ότι οι ανάγκες του πελάτη είναι εκτός της δικής του "αρχιτεκτονικής φιλοσοφίας" θα πρέπει κανονικά να σου προτείνει να δεις κάποιον άλλο, που ταιριάζει η "γραμμή" του στις ανάγκες του πελάτη. Δεν είναι κακό, παρά να προσπαθήσει να κάνει κάτι που δεν ξέρει ή που δεν μπορεί να τον εμπνεύσει και να του δώσει κίνητρο απλά και μόνο για οικονομικούς λόγους καλύτερα να μην το κάνει.
   Επίσης στο θέμα των αμοιβών το ποσοστό δεν είναι απαραίτητα κακός σαν τρόπος υπολογισμού της αμοιβής, φτάνει να είναι ξεκάθαρος εξαρχής. Δηλαδή, συμφωνώ με τον αρχιτέκτονα ποσοστό 6% για αρχιτεκτονικά-στατικά λ.χ αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε και σε ποια τιμή καθορίζεται το τις %. Πρακτικά προσυμφωνούμε ότι η τιμή του τετραγωνικού θα καθοριστεί σε 1000ευρώ/τετραγωνικό ή 1200 ή 800 ανάλογα με τα finishes και τις ιδιαιτεροτητες του σπιτιού και τη δυσκολία που αυτά θα προσδώσουν στη δουλειά του αρχιτέκτονα.
   Το να χρεωθεί 6% επί του πραγματικού κόστους είναι εξωπραγματικό και τραγικό.

   Υ.Γ Δεν είμαι αρχιτέκτονας, ίσως κατά βάθος να ήθελα να είμαι, αλλά είμαι άλλης ειδικότητας μηχανικός και έχω αρκετή επαφή με το τι επικρατεί.

   Υ.Γ 2 Αν ήμουν αρχιτέκτονας και έρχετουν κάπιος και ήθελε να του σχεδιάσω σπίτι με κολώνες ιωνικού, δωρικού, κορινθιακού ή άλλου αρχαιοελληνικού ρυθμού, κάγκελλα κολωνάκια ή άλλα παρεμφερή διακοσμητικά, θα αρνούμουν πεισματικά και ας ήταν ο εμίρης του Κατάρ. Το κιτς έχει και τα όρια του. Μετά μπαίνει στα όρια της "πατρονιάς".

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Who knows
   Επειδή ξέρω για περίπτωση όπου ο αρχιτέκτονας ήθελε η αμοιβή του να είναι με ποσοστό επί του ΤΕΛΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ της κατοικίας, γι' αυτό το ανέφερα. Είναι απαράδεκτο να γίνεται κάτι τέτοιο. Εαν συμφωνήσουν σε ένα ποσοστό επί μιας ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΗΣ αξίας του σπιτιού (η οποία δεν θα αλλάξει μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής) τότε ναι, αυτό είναι λογικό.

   Υ.Γ: συμφωνούμε για τις κιτσαρίες!

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. τι να πουμε για τους απειρους αρχιτεκτονες που σου λενε ενα ποσο, δεν σου δινουν συμβολαιο μετα θυμούνται αλλο ποσο, εχουν κ την μεγαλυτερη ιδεα για τον εαυτο τους κ σε εκβιαζουν απο πανω?

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η συζήτηση είναι λυπηρή...όχι μόνο για έναν αρχιτέκτονα. Λυπάμαι πολύ που θέλουμε να έιμαστε ευρωπαίοι....χρειάζονται πολλά να γίνουν μέχρι τότε! Κατ αρχήν σεβασμός στη γνώση και την εμπειρία του οποιουδήποτε επαγγελματία. Αν ως πελάτες έχετε αποφασίσει για το σχήμα "Γ" σας ή το... "πάνω κάτω" σας ή τα "εσσωτερικά" σας μπαλκόνια, το μόνο που σας λείπει έιναι ένα Acad και μια τζίφρα για την πολεοδομία από έναν τύπο που "βγάζει άδειες". Τί τους θέλετε τους ψωνισμένους αρχιτέκτονες αλήθεια...αναρωτιέμαι...

   Αρχιτέκτονας

   ΑπάντησηΔιαγραφή

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...