Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010

Rosalia Lombardo: η ωραιότερη μούμια στον κόσμο

Την έλεγαν Rosalia Lombardo και υπήρξε, ένα πανέμορφο κοριτσάκι, που πέθανε στα δύο μόλις χρόνια του, από αναπνευστική λοίμωξη, το 1920, στο Παλέρμο, της Σικελίας.

Στην πόλη αυτή, συνηθιζόταν τότε η ταρίχευση των σωμάτων των νεκρών και η τοποθέτησή τους στις κατακόμβες της μονής των καπουτσίνων μοναχών, οι οποίες μέχρι και σήμερα αποτελούν ένα μακάβριο μουσείο θανάτου. Το μικροκλίμα στην κρύπτη φρόντιζε ώστε τα πτώματα να διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση.

Ο πατέρας της Rosalia, στρατηγός Mario Lombardo, δεν άντεχε να αποχωριστεί την κορούλα του και έπεισε τους μοναχούς της Μονής των Καπουτσίνων στο Παλέρμο να του παραχωρήσουν μια θέση στην υπόγεια κρύπτη τους, την Catacombe dei Cappuccini. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να την επισκεφθεί και να τη δει όποτε ήθελε. Για να καταφέρει να διατηρήσει το πρόσωπό της όσο πιο όμορφο γινόταν, κάλεσε τον φημισμένο ταριχευτή Alfredo Salafia για βοήθεια.

Ο Salafia ήταν Ιταλός χημικός, που είχε ανακαλύψει μία μυστική φόρμουλα, για τη διατήρηση των σωμάτων μετά τον θάνατο. Ξεκίνησε ταριχεύοντας μικρά ζώα και στη συνέχεια ανθρώπους! Τελειοποιώντας την τεχνική του, κατάφερε να κάνει τη μικρή Rosalia, ένα παιδί, που όποιος το δει, θρηνεί για αυτό σαν να «έφυγε», μόλις χθες κι ας είναι νεκρό εδώ και ενενήντα ολόκληρα χρόνια. Ίσως τελικά η φθορά, ορίζει, ακόμη και για τη θλίψη, μία ημερομηνία λήξης.

Ο ίδιος ο Salafia πέθανε 13 χρόνια μετά το κοριτσάκι, και δεν άφησε πουθενά και σε κανέναν το μυστικό του χημικού μείγματος, που καταργούσε τη φθορά διαιωνίζοντας τη θλίψη. Το μυστικό του φαινόταν να είχε χαθεί για πάντα, μέχρι την ώρα που μια ομάδα Ιταλών επιστημόνων ανακάλυψε και ένα χειρόγραφο από την κληρονομιά του με τίτλο «New special method for the preservation of the entire human cadaver in the state of permanent freshness».

Σε αυτό, ο ταριχευτής εξηγούσε λεπτομερώς τη συνταγή του υγρού που περιέχυσε στις αρτηρίες της Rosalia: Μια ποσότητα γλυκερίνης, μια ποσότητα φορμαλδεϋδης, ενώ μια τρίτη ποσότητα αφορούσε σε ένα διάλυμα αλκοόλης με σαλυκιλικό οξύ. Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, τίποτε ασυνήθιστο δεν υπήρχε στην φόρμουλα του Salafia, αφού έμοιαζε με εκείνη των άλλων ταριχευτών! Και το ερώτημα, παρέμεινε αναπάντητο: Πώς ταριχεύεται η ομορφιά;

Όσοι επισκέπτονται το Παλέρμο, συρρέουν στη Μονή των Καπουτσίνων, για να τρομάξουν και να φιλοσοφήσουν με το εφήμερο της ζωής στις ανατριχιαστικές κατακόμβες. Όμως όλοι φεύγουν βουρκωμένοι και συγκλονισμένοι, από την συνάντησή τους με τη μικρούλα. Την μπαμπίνα (bambina) ωραία κοιμωμένη του Παλέρμου, όπως είναι γνωστή, το τελειότερα ταριχευμένο κορμάκι όλων των εποχών, αλλά και εκείνο το βλέμμα, το κλειστό πεισμωμένο βλέμμα, που μοιάζει κόντρα στο θάνατο, να ονειρεύεται ακόμα στον αιώνιο ύπνο του…

Το κοριτσάκι μέσα στο γυάλινο μικροσκοπικό φέρετρο, θυμίζει τις κούκλες, που μαγνητίζουν τα παιδικά βλέμματα. Το δικό της βλέμμα, σφραγισμένο για πάντα, μοιάζει θυμωμένο, μπροστά στο αμείλικτο του θανάτου και συγκινεί… Συγκινεί απίστευτα… Η «κούκλα» ήταν κάποτε ζωντανή και έμελε να γίνει η ωραιότερη μούμια του κόσμου.

15 σχόλια:

 1. @Νυχτερινός Ποδηλάτης
  Το κείμενο δεν το έγραψα εγώ φίλε. Μου το έστειλαν, το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον και το μοιράζομαι μαζί σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό δεν αλλάζει κάτι, το ίδιο μου κάνει. Είμαι σίγουρος ότι όποιος έχει παιδιά μπορεί να δει σ' αυτό το κείμενο πολλά κρυφά μηνύματα. Και ακόμα κάτι, αφού σε διαβάζω από καιρό μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι θα μπορούσες να το έγραφες κι εσύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολλά ωραίον. Εννά μας πελλάνεις με τούντες εναλλαγές θεμάτων! Έτσι πρέπει όμως, να μαθαίονουμεν πο ούλλα. Το μπλογκ σου έπρεπεν να ένι: "Όϊλαομομοπαίδεια"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @Νυχτερινός Ποδηλάτης
  Να 'σαι καλά φίλε για τα καλά σου λόγια. Έχω κάπου φυλαγμένες κάποιες ξεκινημένες συγγραφικές απόπειρες και στο βάθος-βάθος του μυαλού μου έχω μια σημείωση κάπου-κάπως-κάποτε να τα κάνω πραγματικότητα.

  @Itsmylife
  Εναλλαγές θεμάτων, εναλλαγές συναισθημάτων, εναλλαγές διαθέσεων. Παλιά εσκέφτουμουν να ξεκινήσω ένα μπλόγκ για να γράφω για τα κακώς κείμενα της κοινωνίας. Μετά είπα να κάμω ένα μπλόγκ για να καταγράψω τες εμπειρίες που αποκόμισα χτίζοντας το σπίτι μου. Μετά είπα να κάμω ένα μπλόγκ για να βάλλω ότι μαλακία έβρω ποτζί τζαι ποδά. Μετά είπα να κάμω ένα μπλόγκ να γράφω ενδιαφέρουσες ειδήσεις που διαβάζω στο ίντερνετ για κοινωνικά/ιατρικά/τεχνολογικά/γενικού ενδιαφέροντος θέματα. Τελικά αποφάσισα να ξεκινήσω ένα μπλόγκ για ΟΥΛΛΑ τούτα. Και εγένετο τούτο το μπλόγκ. Και αναφώνησα ΌΙ ΛΑΟΜΟΝ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. το αγαπημένο μου βιβλίο είναι το Μαρκες, "περι ερωτος και άλλων δαιμονίων". είναι απλά μαγευτικό. δεν περιγράφεται. και ξεκινά ακριβώς έτσι. με μια μούμια που βρίσκουν σε ανασκαφές και έχει μια κόμη τόση μακριά λες και τα μαλλιά της συνέχισαν να μεγαλώνουν ακόμη και μετά τον θάνατο. λες και αψηφά τον θάνατο. η Μαρία Σιέρβα Λες Τόδος Λος Ανχελες. είδες, θυμούμαι και το όνομα. αν δεν το έχεις διαβάσει, στο συστήνω ανεπιφύλακτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @she demon
  Εμπήκεν μες τη λίστα με τα to-buy-and-read βιβλία πιλέ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εμένα πάλι με στεναχώρεσε το θέμα. μια μούμια. όσο όμορφη και να είναι η μούμια δεν πάυει να είναι ένα νεκρό παιδί, που δεν πρόλαβε να ζήσει τη ζωή του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @Mana
  Με δε χωρεί αμφιβολία ότι πρόκειται για τραγική ιστορία. Η συγκεκριμένη ιστορία όμως έχει πολλές πτυχές και όπως είπε και ο φίλος ο Ποδηλάτης, υπάρχουν πολλά κρυφά μηνύματα πίσω από τις λέξεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. n omorfo creepy je lio lipiro touto to prama!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Εν μου φαίνεται όμορφο, φαίνεται μου υπερβολικά τραγικό και μακάβριο. Επίσης δεν βοηθά να ξεπεράσει κάποιος τον θάνατο κάποιου αγαπημένου όταν τον βλέπει σαν να είναι ζωντανός! (όχι πως πιστεύω ότι ξεπερνά ποτέ ο γονιός τον θάνατο ενός παιδιού).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. invicte = αλόπως χρειάζουμαι τις ΙΤ γνώσεις σου. το μωρό μου (λαπτοπ) εν πολλά αργό. να κατεβάσω κανένα αντιβάιρους; ήντα που λαλείς; τι φάρμακα να του δώσω να γιάνει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @she demon
  Τούτο που μου λαλείς εν too general. Εν σαννα πηέννεις στο γιατρό τζαι λαλείς του "εν είμαι καλά" τζαι περιμένεις να σου πεί τί έshεις.
  Αν δεν έshεις antivirus πάνω στο λάπτοπ πάντως, εν καλή ιδέα να εγκαταστήσεις ένα...υπάρχουν πολλά free antiviruses:

  http://www.avast.com/en-eu/index

  http://free.avg.com/ww-en/homepage

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. "Ίσως τελικά η φθορά, ορίζει, ακόμη και για τη θλίψη, μία ημερομηνία λήξης" - τούτη η κουβέντα εν άλάνθαστη τζιαι μέχρι να θκιαβάζω ότι έννεν εσύ που την έγραψες, είχα σε πολλά ψηλά!

  βάλλε ρέφερενς γιατί έχω ίshοο με το plagiarism! mahahah

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @Sike
  Εφόσον εθκιέβασες ότι έννεν εγώ που έγραψα το κείμενο, προφανώς εθκιέβασες ότι το κείμενο ΕΠΕΨΑΝ ΜΟΥ ΤΟ! Ήντα ρέφερενς έθελες να βάλω δηλαδή; Το email του αποστολέα; :ζ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...