Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010

Βιολογικά κι ωμοφαγικά

Είχα σκοπό να κάμω μιαν ανάρτηση σε κάποια φάση τζαι να μιλήσω για τα βιολογικά προϊόντα αλλά τζαι την ωμοφαγία. Έδωσε μου το έναυσμα το χτεσινό ποστ της postbabylon οπόταν λαλώ να το πλώσω τωρά το σεντόνιν που έshει τζαι ήλιον.

Ήμουν πάντα της άποψης ότι η σωστή διατροφή είναι το Α και το Ω όσον αφορά την υγεία μας. Τζαι επειδή εκ των πραγμάτων ο καρκίνος εν κάπου πίσω (μου) τζαι παραμονεύει, έχω ακόμα ένα λόγο να τρώω σωστά. "Είμαστε ότι τρώμε" λεν πολλοί τζαι εν αλήθκεια. Όσοι έτυχε να ψάξουν λλίο το θέμα με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, καταλαβαίνουν τί ακριβώς εννοεί η φράση. Να δώκω έναν απλό παράδειγμα πριν πάμε στο κύριο θέμα του ποστ: γενετικά τροποποιημένες ντομάτες. Λαχταριστές κατακόκκινες τζαι ζουμερές. Εσκεφτήκαν κάποιοι να "βάλουν" μες το DNA της ντομάτας, στοιχεία που το DNA του σκορπιού. Τζαι ο λόγος εν απλός, ο σκορπιός αντέχει πολλήν τζαιρόν χωρίς νερό. Συνεπώς εφκάλαν (γενετικά τροποποιημένες μην ξεχνιόμαστε) ντομάτες οι οποίες εν εθέλαν πολλήν νερόν για να καλλιεργηθούν. Λιγότερα έξοδα = πιο πολλά κέρδη για τον παραγωγό. Έλα όμως που το DNA του σκορπιού "εισχωρεί" στο δικό σου τρώγοντας την εν λόγω ντομάτα; Τζαι τούτο τί σημαίνει; Σημαίνει ότι ενδεχομένως να "κληρονομήσεις" στοιχεία της συμπεριφοράς του σκορπιού, το πιο κλασσικό από τα οποία είναι η μοναχικότητα τζαι η καταθλιπτικότητα. Τούτα ούλλα μπορεί να ακούγονται υπερβολικά ή αστεία για κάποιους, δυστυχώς όμως είναι η φρικτή πραγματικότητα. Υπάρχουν πολλές έρευνες/μελέτες που το υποστηρίζουν.

Στο θέμα μας...
Βιολογική διατροφή λοιπόν. Που τον τζαιρόν που εμετακομίσαμε σπίτι μας, εκάμαμε μια στροφή στα βιολόγικά προϊόντα. Προσπαθούμε να τρεφόμαστε σχεδόν αποκλειστικά με βιολογικά προϊόντα. Είναι θέμα υγείας πάνω απ' όλα. Η γυναίκα μου ήταν που την αρχή αποφασισμένη για αποκλειστικά-βιολογική διατροφή. Δεν σου κρύβω ότι αρχικά είχα κάποιους ενδοιασμούς κατά πόσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο (με δεδομένο ότι τα βιολογικά προϊόνα εν σαφώς πιο ακριβά που τα αντίστοιχα "συμβατικά" προϊόντα). Στην πορεία όμως βλέπω ότι είναι θέμα σωστής οργάνωσης και προγραμματισμού. Γιατί να πιάσεις για παράδειγμα 20-25 (μη βιολογικές) ντομάτες που την υπεραγορά που τες οποίες 20 ντομάτες οι μισές μπορεί να χαλάσουν ώσπου να τες φάεις τζαι να τες πετάξεις; Πιάσε 3 ντομάτες βιολογικές τζαι που εννα τες φάεις, πιάσε άλλες. Με τούντο σκεπτικό, σπάνια πετάσσουμε τρόφιμα. Αγοράζουμε επιλεκτικά τζαι προσέχουμε τες ποσότητες. Ούτε χρειάζεται να έshεις αχρείαστο στοκ τροφίμων τα οποία πάλε μπορεί να χαλάσουν τζαι να τα πετάξεις.

Όσον αφορά το κόστος. Ναι, εν γεγονός ότι τα βιολογικά προϊόντα εν ακριβά. Δεν είναι όμως επαναλαμβάνω απαγορευτικά, αρκεί να προσέχεις τί γοράζεις τζαι σε ποιές ποσότητες. Οι βιολογικές καλλιέργειες αυξάνονται όσο περνά ο τζαιρός οπόταν με την αύξηση του ανταγωνισμού εννα ππέσουν τζαι οι τιμές σε πιο λογικά πλαίσια.

Μια φίλη, σε σχόλιο της στην ανάρτηση της postbabylon αναφέρτηκε σε κατάστημα βιολογικών προϊόντων όπου είδε κάποια γνωστή της να πουλούν μη βιολογικά προϊόντα για βιολογικά. Εν αμφιβάλλω ότι μπορεί να συμβαίνουν τέτοια πράματα. Επιτείδιοι τζαι "έξυπνοι" υπάρχουν παντού. Τζαι επειδή εν μες το DNA πολλών "εμπόρων" το γελασιόν, προσπαθούν κάποιοι να φκάλουν έξτρα κέρδος πουλώντας μη βιολογικά προϊόντα (άρα φτηνά προϊόντα) για βιολογικά (άρα ακριβά). Προσωπικά, σπάνια αγοράζουμε βιολογικά προϊόντα χύμα. Προτιμούμε προϊόντα σε κλειστές συσκευασίες οι οποίες φέρουν τες κατάλληλες ενδείξεις/πιστοποιήσεις πάνω. Μάλιστα, υπάρχουν συσκευασίες οι οποίες αναφέρουν τζαι ΠΟΣΟ βιολογικό εν το προϊόν. Υπάρχουν διάφορα στάδια για να γίνει ένα προϊόν εντελώς βιολογικό τζαι κάποια τρόφιμα παρουσιάζονται στη συσκευασία τους ως "στάδιο τάδε". Για να είναι ένα προϊόν βιολογικό δεν αρκεί να το έshεις στην αυλή σου τζαι να μεν το ψεκάζεις. Έshει σημασία ο σπόρος με το οποίο εφυτεύτηκε, το χώμα, τα φάρμακα που του βάλλεις -αν του βάλλεις- (υπάρχουν βιολογικά εντομοκτόνα/βιταμίνες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας βιοκαλλιεργητής) κλπ.

Η διαφορά στη γεύση είναι παραπάνω που εμφανής. Δοκίμασε για παράδειγμα ένα βιολογικό αυγό τζαι μετά ένα συνηθισμένο αυγό. Θα καταλάβεις τη διαφορά. Η κόρη μου έτρωεν μόνο τον κρόκο του αυκού. Που τον τζαιρό που της διούμε μόνο βιολογικά αυκά, εν την κανεί έναν, θέλει τζι άλλον. Μυρίστου χόρτα βιολογικά τζαι μυρίστου τζαι μη-βιολογικά χόρτα. Στην πρώτη περίπτωση έρκουνται σου ούλλες οι μυρωθκιές του χόρτου, στην άλλη περίπτωση έρκεται σου μυρωθκιά λιπάσματος τζαι ζιζανιοκτόνων. Έννεν υπερβολές τούτα που λαλώ, δοκίμαστο την επόμενη φορά που εννα είσαι στο σούπερμαρκετ.

Εκτός που βιολογικά προϊόντα, προσπαθούμε να αγοράζουμε τζαι οικολογικά προϊόντα. Εν χαρακτηριστικό ότι στο σπίτι μας δεν εμπήκαν (κι ούτε πρόκειται να μπουν) χημικά προϊόντα καθαρισμού. Ούτε χλωρίνες, ούτε ροκλίν, ούτε ντομέστος, ούτε εύρηκες, ούτε αροξόλ (έλεος!), ούτε φαμόζα ούτε τίποτε. Για καθαρισμό το μόνο που χρειάζεσαι είναι νερό, μαγειρική σόδα, λευκό ξύδι, λεμόνι τζαι ελαιόλαδο. Το μόνο καθαριστικό που γοράζουμε εν το υγρό για τα πιάτα το οποίο εν το Ecover, που είναι οικολογικό. Για όλα τα άλλα, χρησιμοποιούμε τα υλικά που ανάφερα προηγουμένως σε διάφορους συνδυασμούς. Τούτο σηκώννει τζι άλλην ανάλυση αλλά θα το αφήκω για ξεχωριστή ανάρτηση να μεν μακρυγορήσω (τζι άλλον).

Τζαι πάμεν στην ωμοφαγία. Μεγάλο κεφάλαιο, θα αναφερθώ περιληπτικά τζαι θα επανέλθω σε άλλες αναρτήσεις στο μέλλον.
Αποφασίσαμε που λες σιγά-σιγά να δοκιμάσουμε την ωμοφαγική διατροφή, ή για να το θέσω πιο σωστά την χορτοφαγική ωμοφαγική διατροφή. Τί είναι τούντο πράμα θα μου πεις...
Να σου πώ τι ΔΕΝ περιλαμβάνει η ωμοφαγία:
 • Δεν περιλαμβάνει κρέας
 • Δεν περιλαμβάνει ψάρι
 • Δεν περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Δεν περιλαμβάνει οτιδήποτε έχει "ψηθεί" σε θερμοκρασία άνω των 48 βαθμών κελσίου
Η ωμοφαγία είναι να τρέφεσαι με ότι σου προσφέρει η φύση, ωμά. Τζαι επειδή ξέρω ότι σκέφτεσαι ότι εν ανέφικτο να τρέφεσαι μόνο με λαχανικά τζαι ξηρούς καρπούς, να σου πώ ότι θα εκπλαγείς με το τί μπορείς να παρασκευάσεις με ωμές φυσικές πρώτες ύλες. Φτιάχνεις μακαρόνια που το κολότζιν, φτιάχνεις γάλα που ξηρούς καρπούς, φτιάχνεις βούτυρο, φτιάχνεις τυρί, μέχρι συνταγή για cheescake υπάρχει! Σε ένα που τα σεμινάρια που διοργανώνονται κατά καιρούς (και στην Κύπρο) εσερβίραν ωμοφαγική μακαρονάδα σε άτομα που δεν είχαν ιδέα τζαι δεν εκαταλάβαν ότι τζίνον που ετρώαν δεν ήταν κανονικά μακαρόνια.

Εχτές όταν αναφέρτηκα σε σχόλιο μου στην ανάρτηση της postbabylon σε εξοπλισμό που επιάσαμε, εδιερωτήθηκε η postbabylon αν χρειάζεται οποιοσδήποτε εξοπλισμός πέρα που ένα μασιέρι για την ωμοφαγία. Χρειάζεται μεν, αλλά για αρχή μπορείς να βολευτείς τζαι χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό. Στην ωμοφαγία "ψήνεις" τα φαγιά με διαφορετικό τρόπο. Δεν χρησιμοποιείς ούτε φούρνο, ούτε τηάνια, ούτε κατσαρόλες. Ο λόγος είναι διότι σε θερμοκρασία άνω των 48-50 βαθμών κελσίου, ΟΛΕΣ οι θρεπτικές ουσίες των τροφών χάνονται, καταστρέφονται τα φυσικά ένζυμα που περιέχονται στες τροφές τζαι που προορίζονταν για την "χώνεψη" τους, αλλοιώνεται η γεύση, χάνονται σχεδόν όλες οι βιταμίνες. Επειδή όμως υπάρχουν ωμοφαγικά φαγητά τα οποία "μοιάζουν με ψημένα" υπάρχει ο λεγόμενος αφυγραντήρας. Ο αφυγραντήρας εν μια συσκευή η οποία αφαιρεί την υγρασία από τις τροφές χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση, χωρίς να καταστρέφει τα ένζυμα, χωρίς να χάνονται οι θρεπτικές ουσίες τζαι οι βιταμίνες τους. Οπόταν μια που τες συσκευές που εγοράσαμε εν ο αφυγραντήρας. Υπάρχουν πολλών ειδών αφυγραντήρες για όλα τα γούστα τζαι για όλα τα βαλάντια. Εμείς επιάσαμεν τον top-of-the-range μιας τζαι είπαμεν να το πάρουμεν ζεστά το θέμα.

Επιάσαμεν τούτον δαμέ:


Τούτος εν με 9 trays τζαι έshει τζαι χρονοδιακόπτη 26 ωρών. Εγοράσαμεν τον που [δαμέ] τζαι εστοίχισε 300κάτι ευρώ. Ο αφυγραντήρας ΔΕΝ είναι φούρνος τζαι ΔΕΝ ψήνει πράματα. Αφαιρεί την υγρασία. Τούτο σημαίνει ότι το "ψήσιμο" στον αφυγραντήρα παίρνει ώρες. Πολλές ώρες. Μπορεί ναν 5 ώρες, μπορεί ναν 7 ώρες, μπορεί τζαι παραπάνω. Άρα για να μπείς σε πρόγραμμα ωμοφαγίας πρέπει να οργανωθείς λλίον. Να "ψήνεις" δηλαδή σήμερα τα φαγία που εννα φάεις αύριο. Εχτές εχρησιμοποιήσαμεν τον αφυγραντήρα για πρώτη ουσιαστικά φορά. Με τα υλικά που είχαμε σπίτι, ήβραμε μιαν εύκολη συνταγή που το βιβλίο της Φλώρας Παπαδοπούλου* "Χορτοφαγική Ωμοφαγία" (το οποίον εγοράσαμεν που [δαμέ] για 25 ευρώ) η οποία συνταγή ήταν για κάτι στυλ κρέπας. Εβάλαμεν το μείγμα στον αφυγραντήρα τζαι αφήκαμεν το για 5 ώρες. Μετά εγυρίσαμεν το που την άλλην τζαι αφήκαμεν το για άλλες 2 ώρες. Το τελικό προϊόν είναι κάτι που μοιάζει με κρέπα (ναι είναι solid τζαι "σκληρό" όπως το ψημένο), είναι πεντανόστιμο τζαι βάλλοντας χόρτα/λαχανικά μέσα, τυλίεις το τζαι γίνεται ένα εύγευστο σνακ/γεύμα. Εψές εβάλαμεν μείγμα για κράκερς τα οποία εννα δοκιμάσουμεν σήμερα, ενώ εβάλαμεν που τα χτες να φουσκώνουν βιολογικά ρεβύθκια για να "ψήσουμε" (στον αφυγραντήρα πάντα) κεφτέδες.

Εκτός που τον αφυγραντήρα, επιάσαμε τζαι μιαν άλλη μικρή συσκευή η οποία εν για να κάμνεις μακαρόνια που το κολότζιν. Δεν την εδοκιμάσαμεν ακόμα όμως οπόταν δεν μπορώ να πώ παραπάνω λεπτομέρειες. Τέλος, θα αγοράσουμεν τζαι έναν καλόν αποχυμωτή για να κάμνουμεν φρέσκους χυμούς που χόρτα, λαχανικά τζαι φρούτα. Πίνουμεν χυμό που σιτάρι εδώ και καιρό τον οποίο γοράζουμεν. Μεν λαλείς γιαξ πριν δοκιμάσεις λέμεν! Άμαν θκιεβάσεις τζαι λλίον για τις ευεργετικές ιδιότητες του εννα με θυμηθείς. Τούντον χυμόν πλέον αισιοδοξούμεν ότι εννα τον κάμνουμεν σπίτι μας με τον αποχυμωτή για να γλυτώσουμεν το έξτρα κόστος αγοράς.

Να πώ ακόμα 2-3 πράματα φτάνοντας στο τέλος του σεντονιού γιατί θα μπορούσα να μιλώ για ώρες για την ωμοφαγία. Θα τα λαλούμεν συχνά-πυκνά με άλλα ποστς σχετικά.

* Η Φλώρα Παπαδοπούλου ήταν η αφορμή για να μάθουμε τί εστί ωμοφαγία τζαι για να μπούμε στον πειρασμό να το δοκιμάσουμε. Δεν την εγνωρίσαμε προσωπικά (ακόμα) αλλά εδιαβάσαμε τζαι την ιστορία της τζαι πολλά για την ωμοφαγία. Το βιβλίο της που ανέφερα πιο πάνω είναι ένας πλήρης οδηγός για το τί εστί ωμοφαγία, ποια τα ωφέλη της, καθώς τζαι πάρα πολλές συνταγές για ότι φανταστείς: που "μαγειρευτά" φαγητά, μέχρι μακαρονοειδή, μέχρι σαλάτες, ροφήματα, σμούθις, σάλτσες, κράκερς, μπισκότα, γλυκά.Υπάρχει ένα ντοκυμαντέρ σχετικό με την ωμοφαγία που ονομάζεται "Simply Raw: Reversing Diabetes in 30 Days". Επιλέχθηκαν 6 διαβητικοί (τόσον τύπου Α όσο και τύπου Β διαβήτη) τζαι επήραν τους στο Tree of Life Rejuvenation Center στην Παταγονία της Αριζόνα όπου ετρέφονταν αποκλειστικά με ωμοφαγικές τροφές για 30 μέρες. Μετά την πάροδο των 30 ημερών, εσταματήσαν να παίρνουν ινσουλίνη ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο έπαιρναν προηγουμένως τζαι εχάσαν τζαι που 10-11 κιλά. Εθεραπεύτηκεν ο (κατά τους ειδικούς ανίατος) διαβήτης τους δηλαδή. Χωρίς φάρμακα, χωρίς επεμβάσεις, χωρίς θεραπείες. Μόνο με ωμοφαγία.

Υ.Γ: ακούεται ενδιαφέρον σαν ιδέα αλλά ξέρω ότι το φαντάζεσαι δύσκολο τζαι ανέφικτο. Για να πειστώ εγώ ο μανιακός κρεατοφάς να το δοκιμάσω (σημείωσε ότι κανονικά δεν τρώω φαΐν που δεν είναι ζεστό) τζαι για να είμαι ενθουσιασμένος με το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα πάει να πεί ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να το κάμει.

54 σχόλια:

 1. Φίλε μόνο αν αναλογιστεί κανείς πως ζούσε ο άνθρωπος παλιά, από την προιστορία του, ορθά θεωρείται ωφέλιμη η ωμοφαγία. Θέλει θυσίες όμως, και χρόνου και χρήματος.
  Προσωπικά θα επιμείνω προς το παρόν στο "παν μέτρον άριστον"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συμφωνώ με ΚΚουλλά. Οι σιεφταλιές εν σιεφταλιές ρε Invictus

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. όχι για τίποτε άλλο αλλά επειδή τις "καννιβαλιστικές" (carnivorous) μου ορέξεις δεν μπορώ να τις καταπνίξω ;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @Κκουλλάς
  Τα ωφέλη ή μάλλον τη δύναμη της διατροφής έζησα την...χμμμ εν θέμα άλλης ανάρτησης τούτο!
  Εν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσουμε τελικά να υιοθετήσουμε πλήρως τούντον διατροφικό προσανατολισμό, ξέρω όμως ότι είμαστε διατεθειμένοι να το δοκιμάσουμε! Και όσο/όπου πάει...

  Υ.Γ: δεν θέλει θυσίες χρήματος και χρόνου, σωστό προγραμματισμό θέλει. Πίστεψε με! Αν αναλογιστείς πόσα λεφτά παν του κώλου με τη "συμβατική" διατροφή θα καταλάβεις τί εννοώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μπράβο φίλε μου!
  αρέσκει μου το μεράκκιν σας!
  πολλά ενδιαφέρον το σεντόνι. Οσο για το χυμό που σιτάρι, η Μεγαλομήτωρ κάμνει τον χρόνια σπίτι.
  Θυμάσαι τες φυτείες πας το παμπακούιν στο δημοτικό, ε ακριβώς έτσι. Τζιαι αν το σμίξεις με α΄λλουχ χυμούς, πίνεται πολλά ευχάριστα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @Ktino
  Τζαι το λουκάνικον εν λουκάνικον τζαι ο παστουρμάς εν παστουρμάς. Τζαι οι αρτηρίες εν αρτηρίες όμως, τζαι η χοληστερίνη εν χοληστερίνη τζαι τα τριγλυκερίδια εν τριγλυκερίδια.
  Είπα σου...είμαι κρεατοφάς myself!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @postbabylon
  Ο χυμός που πιάννουμεν πάντος εν κρυοχωρίτικος! χεχεχε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. όλα θέλουν το μέτρο τους dearest. ούτε το πολύ κρέας είναι καλό, ούτε το καθόλου. κάθε ομάδα φαγητού μας δίνει κάποια καλά στοιχεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @Mana
  Δεν υπάρχει τίποτα στο κρέας που να μην μπορείς να το πάρεις από άλλες φυσικές τροφές (θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα κλπ). Πώς επιβίωνε ο άνθρωπος παλιά όταν δεν ήξερε τί πάει να πεί "ψήνω κρέας"; Τζαι λαλεί τα τούτα ένας κρεατοφάς α! Για να μην ξεχνιόμαστε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. she demon - respect invicte. θαυμάζω σας για την επιμονή σας και την αποφασιστικότητά σας, μακάρι να ήμουν το 1/5 δυνατή όσο εσείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Εν νομίζω να το δοκίμαζα ποτέ, εκτός αν όπως είπες Invictus εδιούσαν μου να δοκιμάσω κ εν ήξερα τι ήταν.

  Ακούεται πολλά ενδιαφέρον πάντως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Πολλά ενδιαφέρον, πράγματι. Τζιαι φαντάζουμαι πρεπει να έσιει πολλήν επιστήμην στο τι πάει με το κάθε φαΐν. Πάντα έκαμνεν μου εντύπωσην π.χ. το ότι οι παραπάνω κουλτούρες τρων κάποιον είδος οσπρίου με ρύζιν (π.χ. μουτζιέντρα, φασόλια με ρύζιν στην Λατινικήν Αμερικήν, κτλ), που εξηγείται που το ότι το ρύζιν έσιει έναν ένζυμον που διασπά τες πρωτεΐνες των οσπρίων καλλύτερα, οπότε εν χρειάζεσαι κρέας. Τούτα που η επιστήμη ανακαλύπτει τωρά, ο κόσμος έκαμνεν τα για αιώνες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Θρεπτικά Συστατικά από κρέας. Αν μιλήσεις που body building σκοπιά πχ, δεν πάς πολύ μακριά ,μόνο με φυτικές τροφές. Η ζωική πρωτείνη είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την φυτική επειδή είναι έτοιμη πρωτείνη (άλλο το θέμα υγείας, αν είναι οκ το ζώο από το οποίο προέρχεται κλπ). Η καλύτερη θεωρείται η whey ας πούμε (πλάσμα γάλακτος ουσιαστικά, δυνατή είναι και του αυγού και ακολουθούν άλλες κατηγορίες)
  Εξαρτάται τι θέλει να κάμνει ο καθένας, ποιος εν ο τρόπος ζωής του, τα ενδιαφέροντα του κλπ.

  Προσωπικά αν κάποιες μέρες χωρίς να φάω κρέας (λίγες μέρες νηστείας για παράδειγμα) ζαλίζομαι. Ασχέτως του αν τρώω τα πάντα από τα υπόλοιπα.

  Κατά τα άλλα σας εύχομαι να σας "βγει" ο νέος τρόπος ζωής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @she demon
  Μεν υποτιμάς τον εαυτό σου τζαι τες δυνάμεις που έshεις μέσα σου ντήαρ! Εμείς κάμνουμεν μιαν προσπάθεια τζαι μακάρι να έχουμε συνέχεια την όρεξη τζαι την αποφασιστικότητα που έχουμε τωρά. Το θέμαν βιολογικής διατροφής πάντως έννεν διαπραγματεύσιμο. Τωρά αν θα μας φκει τζαι η ωμοφαγία, εννα φανεί στην πορεία. So far, so good πάντως...

  @Αππωμένη
  Μεν νομίζεις, τζι εγώ τα ίδια ελάλουν ώσπου τζαι εδοκίμασα κάποια πράματα. Τες κρέπες που έφκαλα εψές που τον αφυγραντήρα για παράδειγμα αν τες εδίουν κάποιου, θα ορκίζετουν ότι εν ψημένο πράμα τζαι no way να επίστευκε ότι με αλεύριν έχουν με τίποτε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Invictus φρεντ,

  λίο άσχετο, αλλά ίνταλος καθαρίζεις με το ελαιόλαδο; do tell. Για τα άλλα ξέρω αλλά το ελαιόλαδο έφυε μου. Φενκς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Εν τούτο που λαλούν "μια δοκιμή θα σας πείσει":) ας πούμε τα οικολογικά καθαριστικά εν τα είχα σε υπόληψη, ώσπου τα εδοκίμασα.
  Αν έσιει καμιά ευκολη συνταγή ωμοφαγίας που εν θέλει το ειδικό μηχάνημα γράψε την να δούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. @Κκουλλάς
  Θα εκπλαγείς φίλε μου αλλά ας μεν τα πώ εγώ...ας τα πεί ένας ωμοφάγος body-builder!

  http://www.living-foods.com/articles/bodybuilder.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. @Αππωμένη
  Έτσι στα σβέλτα...
  Λίγο ελαιόλαδο μπορείς να χρησιμοποιήσεις για το καθάρισμα του παρκέ/laminate. Τζαι για το γυάλισμα ξύλινων επιφανειών γενικότερα
  Θα κάμω άλλην ανάρτηση με απλές συνταγές χωρίς μηχανήματα με πρώτη ευκαιρία :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. @Antonis
  Τούτα που η επιστήμη ανακαλύπτει τωρά, ο κόσμος έκαμνεν τα για αιώνες.

  Έτσι ακριβώς! Η Φύση επρονόησε πριν από μας για μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Kkoulla, perkei na eisai body builder??????

  :-) ate re pe mas!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Μπράβο ινβίκτους, συγχαρητήρια. Φρόντίζεις και τον υγεία σου και το περιβάλλον. Και όντως το κρέας είναι απολύτως περιττό. Ο,τι θρεπτικό υπάρχει στο κρέας μπορείς να το βρεις και αλλού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Μου αρέσουν πολύ αυτά που λες, θα ήθελα να τα δοκιμάσω, ειδικά τώρα με το μωρό με ανησυχεί πολύ το τι θα τρώει και πόσο υγιεινό είναι. Θέλει όμως οργάνωση και πρέπει να το προσπαθήσει όλη η οικογένεια. Προς το παρόν έχουμε τα διάφορα ζαρζαβατικά που βάλλει ο παπάς μου και τα κοτόπουλα της μάμας μου, αλλά όπως λες δεν μπορείς πάλι να είσαι σίγουρος. Η μόνη μου διαφωνία με τα βιολογικά είναι ότι είναι πιο ακριβά, κάτι που χωρίζει τους ανθρώπους σε τάξεις, τα βιολογικά για τους πιο εύπορους και τα υπόλοιπα για τους φτωχότερους, λες και το δικαίωμα για υγιεινή διατροφη είναι προνόμιο των πλουσιοτέρων ανθρώπων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Που την άλλη, κάπου εθκιέβαζα ότι το κρέας οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό (σύμφωνα με καποιες θεωρίες πάντα) στην εξέλιξη του εγκεφάλου μας και στο να γίνουμε τα πλάσματα που είμαστε σήμερα.
  Εν πάμεν λίο πίσω πίσω αρκέφκοντας να τρώμεν τζίνα που ετρώαμεν πριν να ανακαλύψουμεν 5 πράματα;

  Επίσης...όποτε έχω χαμηλό σίδηρο ο εκάστοτε γιατρός λαλεί μου ΚΡΕΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟ. Ούτε τομάτες, ούτε φατζιές, ούτε τίποτε. Δηλαδή μια κορούδα στην εφηβεία της εν καλλύττερα να τρώει χάππια όξα κρέας; Δηλαδή το καλό της ωμοφαγίας (και της χορτοφαγίας) εν παραπάνω που το κακόν του συμπληρώματος;

  Και κάτι άλλο. Γιατί να μεν τρώω το κρέας μου το ψημένον που μ'αρέσκει μαζί με την σαλάτα μου που την έχω στάνταρ τζιαμέ;

  Βάλε καμιά συνταγήν ίντερεστινγκ χωρίς μηχανήματα, ειδεμή καρτερούμεν τραπέζωμαν.
  Αλήθκεια, άμα φκαίνετε έξω τι θα τρώτε; Τζαι άμα σας καλούν σε τραπέζια; Τζαι άμαν έννα κάμετε εσείς τραπέζιν;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Αν και δηλώνω φαν της οικολογίας και των συναφών, ρε Ινβίκτε για να είμαι ειλικρινής εδοκίμασα τα οικολογικά προϊόντα καθαρισμού που πουλιούνται στο εμπόριο και εν έμεινα καθόλου ευχαριστημένη. Συγκεκριμένα, το υγρό πιάτων ecover εν μου εκαθάριζε καθόλου καλά τα πιάτα, ειδικά αν ήταν λαθκιασμένα. Το planet earth εν κάπως καλύτερο, αλλά πάλε είχα πρόβλημα με τα λάθκια και δει μες στα πλαστικά μου δοχεία. Στο τέλος εκατέληξα να πλυνίσκω τα μισά 2 και 3 φορές. Πόσο περιβαλλοντικά φιλικό εν τούτο;

  Κατά τα άλλα, όντας ιδιαίτερα μεζετζιού, aaahh δυσκολεύκουμαι να δεχτώ σαν σκέψη την αποκλειστική ωμοφαγία. Πρέπει να το επεξεργαστώ αλλο λλίο, για να το χωνέψω. :Ρ
  Τζαι που την άλλη, υπάρχουν τροφές που εν πιο ωφέλιμες μαγειρεμένες, π.χ. στην ντομάτα το λυκοπένιο άμα θερμανθεί τότε απορροφάται και βιοδιατίθεται καλύτερα (βλέπε εδώ).

  Εδώ μια μικρή παρένθεση για τη βιολογική αξία των πρωτεϊνών.
  Τροφές όπως τα αυγά, το ψάρι, το κοτόπουλο και το κρέας γενικά δίνουν πρωτεΐνες ανώτερης βιολογικής αξίας (β.α.), οι οποίες είναι αυτές που αποτελούν τα δομικά υλικά του σώματος, αναπλάθουν τους ιστούς κλπ. Τις πρωτεΐνες αυτές δε μπορεί να τις συνθέσει το σώμα μας από μόνο του. Τα όσπρια, λαχανικά κλπ δίνουν πρωτεΐνες μεν, αλλά κατώτερης β.α. Για να αναβαθμιστεί η βιολογική τους αξία πρέπει να φάει κανείς και αμυλούχες τροφές, δημητριακά μαζί. Πχ. αν φάεις τα φασολούθκια σου με την πατατούαν τους, είσαι μέσα.
  Τελειώνει η παρένθεση, to my point:
  Αν και το θέμα της βιολογικής αξίας των πρωτεϊνών των τροφών εξυπηρετείται και μέσω της ωμοφαγίας επιλέγοντας στρατηγικά τι θα φάεις, εντούτοις η κατανάλωση πρωτεϊνών ανώτερης β.α. επιτρέπει τη μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνει κανείς, με το σκεπτικό ότι για να τες αντικαταστήσεις με κατώτερης β.α. πρέπει να φάεις περισσότερες θερμίδες για να προσλάβεις το σύνολο των πρωτεϊνών που χρειάζεται το σώμα σου.
  Επίσης, η βιταμίνη Β-12 (αναγκαία για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος) προσλαμβάνεται κατά κυρι(ότατ)ο λόγο από τις ζωικές τροφές. Ο δε ψευδάργυρος (σημαντικός για την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος) περιέχεται μεν στα φρούτα και λαχανικά, δεν έχει όμως μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή δεν απορροφάται και δε χρησιμοποιείται από τον οργανισμό σε μεγάλο ποσοστό. Περιέχεται όμως σε μεγάλες ποσότητες στο κρέας και στο ψάρι.
  Τούτα σαν κάποιες σκέψεις επί του θέματος.

  Μάσσιαλλα όμως τζι'εσένα τζαι της γεναίκας σου, φκάλλω σας το καπέλο, γιατί δε μπορώ παρά μόνο να φανταστώ πόση δουλειά θέλει κάτι τέτοιο. Τζαι'σύ συγκεκριμένα, αν μη τι άλλο με την πληροφόρηση βάλλεις μας το σκουλούτζι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. χμμμ τελικά εκτός που να ρωτώ το ζώδιο, πρέπει να αποφεύγω να τρώω τζιαι ντομάτες για να κρατώ μακριά τους σκορπιούς!
  Ενδιαφέρον!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. κοινωνικό έργο από τον Invictus πάλε. τα συγχαρητήριά μου. υπήρξα μερικά χρόνια χορτοφάγος αλλά τώρα κατολίσθησα. τρώω πολλά συχνά κρέας και πολλές σοκολάτες και ό,τι μαλακία βλαβερή σκεφτείς. η ανάρτησή σου με έβαλε σε σκέψεις και δεδομένου ότι η σύζυγος είναι φανατική της καλής διατροφής και αγοράζει (τουλάχιστον) για τα παιδιά μόνο βιολογικά προϊόντα, λέω να αρχίσω να τρώω σωστά ξανά. φοβάμαι όμως ένα πράμα, ότι θα ξεκινήσω με ενθουσιασμό και στην πορεία θα τα χαλάσω και θα απογοητευτώ... θα δείξει. εύγε φίλε μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Μπράβο σας! Νομίζω πως ο μεγαλύτερος κόπος είναι να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας... Αν το πετύχεις αυτό, έχεις καταφέρει ήδη πολλά!
  Προσωπικά φτιάχνω τα σαπούνια μας (δικά μας, αλλά και φίλων και γνωστών) για χέρια-σώμα και ενδιαφέρομαι για τις συνταγές που έχεις για τα καθαριστικά μια και το ψάχνω γενικότερα...
  Καλή συνέχεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. @Ανώνυμος (3:25 μ.μ.)
  Εν τζαι έκαμα τζαι κανένα κοινωνικό έργο τζαι διάς μου συγχαρητήρια! Ευχαριστώ πάντως. Ναι, ενδιαφέρει με πολλά η υγεία μου κι εμένα και της οικογένειας μου. Δεν θα είναι εύκολο να σταματήσω όλες τες (διατροφικά) κακές συνήθειες μου αλλά είμαι αποφασισμένος να το προσπαθήσω. Έτυχε κάποιες φορές να νηστέψω 50 μέρες το Πάσχα τζαι δεν μου έλειψε καθόλου το κρέας, ήταν πιο εύκολο από όσο νόμιζα αρχικά.

  @Σκουλουκούιν
  Τη διατροφή του μωρού σου και τα μάτια σου αγαπητή μου! Τζαι τη δική σας διατροφή εν καλά να την προσέχετε. Η σύνδεση καρκίνου τζαι κακής διατροφής εν φοϊτσιάρικη τζι εν ένας πολλά καλός λόγος για να αλλάξει κάποιος διατροφικές συνήθειες. Ξέρω περιπτώσεις ατόμων που αρνήθηκαν χημειοθεραπείες τζαι επολεμήσαν (τζαι ενικήσαν) τον καρκίνο με τη σωστή διατροφή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. @Moonlight
  Οι κρεατοφάγοι θα υποστηρίξουν τούτην τη θεωρία που λαλείς (την οποία πρώτη φορά ακούω) τζαι οι χορτοφάγοι θα υποστηρίξουν το αντίθετο. Ψάχνοντας το λίγο το θέμα, εγώ προσωπικά εκατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι χορτοφάγοι έχουν δίκαιο. Δηλαδή οι χορτοφάγοι/vegans/ωμοφάγοι δεν είναι αναπτυγμένοι πνευματικά; Κάθε άλλο.
  Όσοι πιστεύουν στο Θεό ξέρουν ότι ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο τζαι έπλασεν τον για να επιβιώσει στον "κήπο της Εδέμ". Εν τον έπλασε για να τρώει ζώα. Όσοι δεν πιστεύουν στο Θεό, πιστεύουν προφανώς την θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου που λαλεί ότι ο άνθρωπος προέρχεται που τον πίθηκο. Και ερωτώ εγώ: ο πίθηκος τρώει κρέας; Εν χορτοφάγος ο πίθηκος. Εν μη-αναπτυγμένο εγκεφαλικά ον ο πίθηκος επειδή εν τρώει κρέας; Πώς γίνεται να επροήλθεν ο (αναπτυγμένα εγκεφαλικά) άνθρωπος που ένα "μαννό" ον;

  Όσον αφορά το σίδηρο, είναι αλήθεια ότι το βοδινό κρέας έshει πολλύ σίδηρο. Τζι εμένα είπεν μου τούντην ατάκα γιατρός πιο παλιά. Τζίνος ελάλεν κρέας κόκκινο, εγώ ελάλουν πιπέρι πράσινο. Το πιπέριν το πράσινο εδούλεψε mind you.
  Κάποιος που εν χορτοφάγος ή vegan ή ωμοφάγος ΔΕΝ χρειάζεται να παίρνει χαππούθκια τζαι συμπληρώματα (με εξαίρεση τη βιταμίνη Β12 αλλά τζαι τζίνο με εξαιρέσεις). Επίσης τα συμπληρώματα δεν κάμνουν κακό, αρκεί να χρησιμοποιούνται σαν συμπληρώματα τζαι όι σαν υποκατάστατα.

  Το ερώτημα σου αναφορικά με το "γιατί να μεν τρώω το κρέας μου το ψημένον" θα σου το απαντήσω σε άλλη ανάρτηση γιατί σηκώνει λλίην ανάλυση :)

  Θα βάλω συνταγές να δείτε περί τίνος πρόκειται. Όσον αφορά το τί εννα τρώμεν αμαν φκαίννουμεν έξω ή άμαν μας καλούν σε τραπέζια, εν ένα σωστό και λογικό ερώτημα το οποίο αν θέλεις εν τζαι δικό μου ερώτημα αλλά εν με απασχόλησε ιδιαίτερα ακόμα. Δηλαδή κάποιος που εν χορτοφάγος εν φκαίννει έξω; Εν πάει σε τραπέζια; Πέχαλι πρέπει να φάει σούβλα τζαι κουπέπια;

  Ποτζί τα έφερα, ποδά τα έφερα, έπλωσα σεντόνιν πάλε :|

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. @Leni
  Θέκκιου βέρι-βέρι ντήαρ για το σχόλιο σου! Ενδιαφέρον τζαι τροφή για σκέψη!
  Έπλωσες σεντόνιν της μονής, θα προσπαθήσω να περιοριστώ σε ττόρον (ποτζίνον που σου διούν δώρο με 2 εξάδες Mirinda).
  Να αρκέψω που τα οικολογικά καθαριστικά τζαι να πώ απλά ότι εψές έπλυννα τα πιάτα (ακούεις Mana?) με το Ecover τζαι εγινήκαν ως συνήθως γυαλλίν. Εν είχαμεν ποττέ πρόβλημα με το συγκεκριμένο καθαριστικό πιάτων. Το planet earth εν το εδοκιμάσαμε. Τα οικολογικά καθαριστικά ρούχων ήνναμπου λαλούν, εδοκίμασες κανένα;

  ΔΕΝ υπάρχουν τροφές που εν πιο ωφέλιμες μαγειρεμένες. Επαναλαμβάνω, ΔΕΝ υπάρχουν. Μπορεί το λυκοπένιο άμα θερμανθεί η ντομάτα να απορροφάται και να βιοδιατίθεται καλύτερα αλλά τί γίνεται με τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά/βιταμίνες/ένζυμα/λοιπά στοιχεία της ντομάτας; Αν είναι να αυξήσω το λυκοπένιο τζαι να χάσω ούλλα τα άλλα (που τα χάννεις, ψάξε το) τότε ποιό το κέρδος αλήθεια;

  Όσον αφορά τα υπόλοιπα σχόλια περί πρωτεϊνών και λοιπών βιταμινών έχω να σου πώ το εξής: Η μοναδική "ζωϊκή" βιταμίνη που δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού είναι η Β12 (πολύ σημαντική για το νευρικό σύστημα, για την έλλειψη σιδήρου τζαι για την αναιμία). Οι χορτοφάγοι/vegans/ωμοφάγοι παίρνουν τη Β12 είτε ως συμπλήρωμα, είτε μέσω φυτικού γάλακτος (γάλα σόγιας) είτε από δημητριακά τα οποία είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12 (υπάρχουν πάρα πολλά).

  Θέλει καλή οργάνωση/δουλειά για αρχή. Μετά τα πράματα μπαίνουν σε μια σειρά και γίνονται συνήθεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. @Neraida
  Εν ασχολούμαι με ζώδια αλλά υποθέτω είσαι Σκορπιός; Τζαι η κόρη μου εν Σκορπίνα :)

  @Νυχτερινός Ποδηλάτης
  Μπράβο στη γυναίκα σου φίλε μου, τζαι η δική μου έτσι είναι με τα βιολογικά. Μη φοβάσαι τον ενθουσιασμό της αρχής, ξεκίνα χωρίς στόχους και δεσμεύσεις. Ξέρεις το πολλά καλά άλλωστε ότι καλή διατροφή = λιγότερες αρρώστιες. Να μεν μιλήσω για τον καρκίνο, ξέρεις τα καλά.

  @Χριστιάνα
  Όταν αλλάξεις τρόπο διατροφικής σκέψης τότε έκανες περισσότερα από τα μισά. Τα υπόλοιπα βγαίνουν πιο εύκολα στην πορεία.
  Φτιάχνεις σαπούνια ε; Μπράβο! :)
  Θα αναφερθώ λίαν συντόμως σε "συνταγές" για οικολογικά καθαριστικά μιας και όπως λες έχει ενδιαφέρον το θέμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Συμφωνώ για τα οικολογικά προϊόντα καθαρισμού και είναι κάτι που έχω σαν στόχο.

  Συμφωνώ με τη Λένη, τζαι για το μεζετζιου τζαι για τα υπόλοιπα.

  Όταν οι τροφές μαγειρεύονται δεν χάνονται ΟΛΕΣ οι θρεπτικές τους ουσίες αλλά μερικές και συγκεκριμένα κάποιες υδατοδιαλυτές βιταμίνες (περίπου 10% της περιεκτικότητάς κάποιων στοιχείων του τροφίμου χάνεται).

  Το μαγείρεμα δεν κάνει τις τροφές λιγότερο εύπεπτες αλλά το αντίθετο. Διασπάτε η κυτταρίνη και αλλάζει η κυτταρική δομή των φυτών έτσι ώστε να απαιτούνται λιγότερα από τα δικά μας ένζυμα για πέψη του φαγητού, όχι περισσότερα. Γι αυτό άλλωστε στα βρέφη και σε παθήσεις του γαστρεντερικού δίνουμε ψημένα λαχανικά και όχι ωμά. Τα ένζυμα που περιέχονται στα φυτικά προϊόντα δεν ενισχύσουν την πέψη στο στομάχι μας, αφού το δικό μας πεπτικό σύστημα (του υγιούς ενήλικα) είναι τόσο δυνατό που τα καταστρέφει.

  Σίγουρα το να τρώει κάποιος ωμά φρούτα και λαχανικά είναι ωφέλιμο, όμως το μαγείρεμα δεν είναι επιβλαβές. Με το μαγείρεμα εκτός του ότι το φαγητό είναι πιο εύπεπτο και άρα επιβαρύνει λιγότερο το στομάχι, καταστρέφονται πολλές τοξίνες και σκοτώνονται τα μικρόβια (σε θερμοκρασία άνω των 67 C). Σε αρκετά μάλιστα τρόφιμα (όπως η ντομάτα, το καλαμπόκι και τα καρρότα) έχει αποδεικτεί ότι το ψήσιμό τους ενισχύει τις αντιοξειδοτικές τους ικανότητες.

  Το τί βάζει κανείς μέσα στο σώμα του είναι δική του επιλογή και είναι απόλυτα σεβαστή. Γοτεβερ ροκς γιουρ μποουτ! Είμαι σίγουρη ότι το έχεις ψάξει και ελπίζω να θέτεις σε εφαρμογή τουλάχιστον αυτά που λέει και η Λένη για το συνδυασμό τροφίμων σε χορτοφαγία. Μην εκμηδενίζουμε όμως το μαγείρεμα!

  Και όπως πολύ σωστά είπε το Κτηνό, οι σιεφταλιές εν σιεφταλιές (και το κρέας κρέας μέ όλο του το θρεπτικό μεγαλείο)!

  (σορρυ φορ δε λονγκ ποστ, γιου τατστ ε σενσιτιβ ισιου)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. @Zeta
  Ζέτα καλωσόρισες κατ' αρχάς στο μπλόγκ :)
  Δεν χρειάζεται να απολογείσαι για το σεντόνι, χαίρομαι ιδιαίτερα που μπήκες στον κόπο να γράψεις όλα αυτά που έγραψες. Είναι καλή "τροφή για σκέψη και προβληματισμό".

  Να ξεκαθαρίσω πρώτα απ΄ όλα κάτι για να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις. Δεν είμαι ωμοφάγος. Προσπαθώ να υιοθετήσω αυτό τον τρόπο διατροφής μετά από αρκετή έρευνα. Διάβασα πολλά, είδα αρκετά ντοκυμαντέρ, ψιλο-πειραματίστηκα με διάφορα όσον αφορά τη διατροφή κατά καιρούς και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η ωμοφαγία ίσως να είναι τελικά αυτό που λένε αυτοί που την υιοθετούν: η διατροφή του μέλλοντος.

  Παραθέτεις διάφορα δεδομένα εδώ τα οποία δεν θα μπω στη διαδικασία να αμφισβητήσω ή να υποστηρίξω. Προφανώς και υπάρχουν έρευνες/μελέτες/απόψεις που ενισχύουν αυτά που γράφεις όπως υπάρχουν και έρευνες/μελέτες/απόψεις για το ακριβώς αντίθετο.

  Στην ανάρτηση μου αναφέρθηκα σε ένα ντοκυμαντέρ, το Simply Raw: Reversing Diabetes in 30 Days. Αν έχεις την ευκαιρία, ρίξε του μια ματιά. Θα δείς ότι η ωμοφαγία και μόνο κατάφερε (μέσα σε 30 μέρες) αυτό που η επιστήμη της ιατρικής θεωρούσε ακατόρθωτο: τη θεραπεία του διαβήτη. Χωρίς φάρμακα, χωρίς χημικά, χωρίς επεξεργασμένες τροφές. Και όχι μόνο αυτό, οι συμμετέχοντες στο "πείραμα" σταμάτησαν και όλα τα άλλα χάπια που έπαιρναν για διάφορα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις γυναίκες που έλαβε μέρος τηλεφώνησε στον άντρα της για να του αναφέρει συγκινημένη ότι ένα κουβάρι που είχε για πολύ καιρό στο στήθος της είχε "μυστηριωδώς" εξαφανιστεί.

  Υπάρχουν πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις που επιβεβαιώνουν τη ζημιά που γίνεται με το μαγείρεμα των τροφών. Δεν θα σε πείσω όμως με νούμερα και στατιστικές. Και σκοπός μου δεν είναι να κάνω πλύση εγκεφάλου σε κανένα. Είμαι κι εγώ σε φάση προβληματισμού και έρευνας και χαίρομαι για την "αντίθετη άποψη". Είναι καλή τροφή για σκέψη και περεταίρω μελέτη.

  Τελιώνω με μια φράση για προβληματισμό: Eighty million species on earth thrive on raw food. Are Humans an Exception?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Εν εδοκίμασα τα οικολογικά καθαριστικά ρούχων, εν επρόλαβα ακόμα (έχω ένα τεράστιο κούλα σκόνης πλυσίματος που μάσιεται να λείψει και να μου δώσει την ευκαιρία να δοκιμάσω τζι'άλλα πράματα). Έχω υπόψη όμως κάτι ενδιαφέρον που σκοπεύω να παραγγείλω σύντομα. Πρόκειται για λευκαντικές μαλακτικές μπάλες που μπαίνουν στο πλυντήριο μαζί με τα ρούχα και μειώνουν την ανάγκη για χρήση απορρυπαντικού, ενώ καταργούν τη χρήση μαλακτικού και αποσκληρυντικού (παρεπιπτόντως, στην ίδια σελίδα έχει και άλλα οικολογικά προϊόντα καθαρισμού).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. @Leni
  Θα ρίξω βλέφαρο εις τας μπάλας. Μόλις πιάμεν πλυντήριον that is... :P

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Επίσης, εξέχασα να αναφέρω ότι τελευταία ανακάλυψα ένα πανί που διατίθεται στο εμπόριο, που καθαρίζει τα τζάμια μόνο με νερό. Συγκεκριμένα περνώ τη γυάλινη επιφάνεια με πετσί (για να μαζέψει σκόνες κλπ) και μετά σκουπίζω με το πανί τούτο κ κάμνει τα σιόνι!
  Για το καθάρισμα των τζαμιών χρησιμοποιείται και η ζιβανία, για όσους εν την πίνουν ή για τες ζιβανίες που δεν πίνουνται :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. @Leni
  Έχω υπόψιν μου έναν τέθκιον παννίν με microfiber. Θυμάσαι μάρκαν/μοτέλλον;
  Την ζιβανίαν εν την καταϊshέφκουμεν πας τα τζιάμια, μαν! Πίννουμεν την ή τριφκούμαστεν την. Σπίρτο καθαρό για τα τζάμια τζαι εφημερίδα (ποτζίνες που ήδη εθκιεβάσαμεν)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Η σελίδα στην οποία αναφέρομαι εν η ίδια που έχει και τις λευκαντικές μαλακτικές μπάλες.

  Ούλλα τζι'ούλλα, χωρίς πλυντήριο εν μπόρω! Καλά ρε, τα σεντόνια πώς τα πλυνίσκετε; (έχω τωρά μπουγάδα τζαι ψήνεται, γι'αυτό ο συνειρμός)

  Το πανί είναι μάρκας ΖΑΡ. Της ίδιας σειράς έχω και τα πανιά για ξεσκόνισμα/στέγνωμα κλπ, καθώς και το μεγάλο για ττορούδιν του σκύλου. Εν πολλά αποτελεσματικά, είμαι πολλά ευχαριστημένη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. @Leni
  Ασσέν καλά η πεθερά για την ώρα όσον αφορά τες πλύσεις χεχεχε
  Θα τα μελετήσω ενδελεχώς τα ZAP. Το μεγάλο τους δηλαδή πόσον ένι για να κάμνει για ττορούδιν του σκύλλου; Εμείς περίπου θέλουμεν μέγεθος σεντονιού για να λούσουμεν το χάσκυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Για χάσκυ μπορεί να θεωρηθεί πετσέτα προσώπου :Ρ
  Βασικά μπορεί να πιάνει που τον λαιμό ως την αρχή της ουράς του, εν αρκετά μακρύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. Καλώς σας βρήκα Invictus. Κυκλοφορώ εδώ και χρόνια incognito και μετά την επαναφορά του big brother ακολούθησα κι εγώ το παράδειγμα... Στο θέμα μας:

  Η διατροφή μπορεί να είναι το μεγαλύτερο φάρμακο και το μεγαλύτερο δηλητήριο σε όλα τα επίπεδα, από υγεία μέχρι οικονομία (κανεί με τες φιλοσοφίες). Το ντοκυμαντέρ στο οποίο αναφέρεσαι δεν το είδα, θα το ψάξω για να έχω πιο σφαιρική άποψη.

  Παρ' όλα αυτά, η απώλεια 10% του βάρους ενός παχύσαρκου ατόμου, βάρος το οποίο φαντάζομαι έχασαν οι συμμετέχοντες, αυτόματα οδηγεί σε μείωση κατά 10% των αιματολογικών δεικτών γλυκόζης (διαβήτης), τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης (καρδιαγγειακά) και πίεσης. Κάτι που ουσιαστικά σημαίνει θεραπεία αφού δε χρειάζεται πλέον να παίρνουν φάρμακα. Δεν είναι η ωμοφαγεία που θεραπεύει αλλά η στροφή σε μια πιο υγιεινή διατροφή (και είμαι σίγουρη ότι η ποηγούμενη διατροφή τους ήταν χάλια ράιτ;). Τωρά αν κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται ραγδαίες και ακραίες αλλαγές (ωμοφαγεία για 30 μέρες) για να το πετύχουν εν μια ιστορία που μόνη της.

  Είπα ότι ήταν να δω το ντοκυμαντερ και μετά να εκφέρω άποψη έννε;... εν άντεξα τελικά...

  Από τα 8 εκατομμύρια είδη στα οποία αναφέρεσαι ο άνθρωπος είναι ο μόνος που μπορεί να ανάψει φωτιά (επίσης να κατασκευάσει πλυντήρια, αυτοκίνητα, φούρνους, γραφεία, κομπιούτερς κλπ). Περίπου 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι τα τελευταία περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια τρώνε μαγειρεμένο φαγητό. Are you an Exception?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. @Leni
  Τζι εγώ για πετσέτα προσώπου την κόβω :Ρ

  @Ζέτα
  Η διατροφή μπορεί να είναι το μεγαλύτερο φάρμακο και το μεγαλύτερο δηλητήριο σε όλα τα επίπεδα, από υγεία μέχρι οικονομία

  Σωστό αυτό που λες, συμφωνούμε. Το ίδιο ισχύει και για τα φάρμακα για παράδειγμα. Γνωρίζεις φαντάζομαι για τις φυσικές τροφές/βιταμίνες που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, έτσι; Γιατί δεν είναι ευρέως γνωστές; Γιατί δεν προοθούνται οι εναλλακτικές θεραπείες (οι οποίες έχουν πολλάκις αποδεικτεί πολύ πιο αποτελεσματικές από τις χημειοθεραπείες/ακτινοθεραπείες/ραδιοθεραπείες); Είναι πολλά τα συμφέροντα. Billions of dollars.

  Κυκλοφορούν πολλές "έρευνες" και "μελέτες" από αξιόπιστους διεθνείς οργανισμούς που "αποκαλύπτουν" την "απάτη" της ωμοφαγίας και προβάλλουν την αναγκαιότητα του κρέατος, του μαγειρέματος. Ποιός χρηματοδοτεί τέτοιες έρευνες; Ποιοί έχουν να ζημιώσουν από ενδεχόμενη εξάπλωση της ωμοφαγίας ή του veganism; Οι πολυεθνικές των junk-food; Οι πολυεθνικές των κονσερβοποιημένων προϊόντων; Οι πολυεθνικές που προμηθεύουν υγρά καύσιμα (γκάζι π.χ) τα σπίτια και τα εστιατόρια; Τα ίδια τα εστιατόρια; Οι εκτροφείς πουλερικών; Οι εκτροφείς χοίρων; Είναι μια τεράστια αλυσίδα που επηρεάζεται. Ακόμα πιο πολλά billions dollars. Ποιοί έχουν να κερδίσουν; Οι βιοκαλλιεργητές; Μα η ωμοφαγία σε βάζει σε διαδικασία να καλλιεργείς αυτά που τρώς όσο το δυνατό μόνος σου! Έshει πολλύν ζουμίν η υπόθεση.

  Όσον αφορά το ντοκυμαντέρ. Κατ' αρχάς δεν είναι ευαγγέλιο, έτσι; Είναι όμως μια καλή απόδειξη του τί μπορεί να κάνει η ωμοφαγία (και όχι απλά η υγιεινή διατροφή).
  Τώρα...
  Σχετικά με το ποσοστό του 10% που αναφέρεις, αυτά που λες μπορεί να ακούγονται λογικά αλλά απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και δη από την ουσία του ντοκυμαντέρ. Κατ' αρχάς οι συμμετέχοντες δεν ήταν όλοι υπέρβαροι. Πέραν τούτου, πιάσε ένα διαβητικό του οποίου το μηχανούι που μετρά το σάκχαρο χτυπά 300ρκα τζαι 400ρκα τζαι μείωστου τζίνον τον δείκτη κατά 10% τζαι πε μου αν εθεραπεύτηκε. Άλλο να πάεις που το 400 στο 360 τζι άλλο να πάεις στο 120. Έshει τεράστια διαφορά. Το να μειώσω το διαβήτη μου κατά 10% δεν σημαίνει ότι τον εθεράπευσα.

  Τέλος, τα είδη στα οποία αναφέρθηκα εν 80 εκατομμύρια κι όχι 8. Λίγη σημασία έχει όμως. Η ουσία εν άλλη. Ναι, ο άνθρωπος εν το μόνο ον που μπορεί να ανάψει φωτιά (το ότι μπορούμε τζαι κατασκευάζουμε πλυντήρια, αυτοκίνητα κλπ εν καταλάβω πώς μας εξασφαλίζει υγεία). Έγιναν δεκάδες πειράματα σε ζώα (τόσο οικόσιτα όσο και άγρια) τα οποία εταΐζαν μαγειρεμένο φαγητό. Guess ποια ζώα αρρωστούσαν παραπάνω, τζίνα που ετρώαν ωμά ή τζίνα που ετρώαν μαγειρεμένα;

  I'm not an exception. But I'm willing to try to go back to Mother Nature. After all, what have I really gained being "the rule" for 33 years?

  Άτε, δε το ντοκυμαντέρ για να το σχολιάσουμε :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. Επαρεξήγησες με!!!!
  Εν είπα ότι όσοι εν χορτοφάγοι κλπ εν μαννοί ή κάτι παρόμοιο!!
  Εγώ τζίνον που είπα εν ότι (σύμφωνα με δαμέ- εν το πρώτο πράμα που ήβρα με πολλά πρόχειρη έρευνα) http://berkeley.edu/news/media/releases/99legacy/6-14-1999a.html
  ο άνθρωπος ως είδος εξελίχθηκε που τζίνον που ήταν χάρη στην κρεατοφαγία!!! Μέσα στους αιώνες! Όι αν κάμεις το μωρό σου χορτοφάγο έννα μείνει μαννόν!!!!!
  Όσο για τες θεωρίες που λαλείς τζαι το αν πιστέυκω στο Θεό, μπορεί ο Θεός να έκαμεν τον πίθηκο Αδάμ και την πιθήκα Εύα! Πού λαλεί ότι εν ίδιοι με εμάς που ήταν;;;; (αλλά όι εν πιστεύκω ιν ένι κκέις στο όλον παραμύθιν).

  Επίσης, νομίζω εν λοάται συμπλήρωμα κάτι άμα παίρνεις το 1/10 τζίνου που πρέπει να παίρνεις, τζαι το υπόλοιπο παίρνεις το που "συμπληρώματα". Εν υποκατάστατον έτσι!

  Λαστ θινγκ, εν είπα ότι ο χορτοφάγος άμαν φκει έξω πρέπει πέιχαλιν να φάει κουπέπια, αλλά έχουν το option της σαλάτας. Εσείς έννα έχετε την "ιδιοτροπία" ΤΖΑΙ του ωμού, ΤΖΑΙ του βιολογικού!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. @Moonlight
  Εν παρεξηγώ, ρηλάξ ντήαρ :)
  Είπαμεν...θεωρίες υπάρχουν πολλές. Πάρα πολλές. Τζαι για την μιαν άποψη, τζαι για την άλλη. Τζι εγώ, όσο πιο πολλά το ψάχνω τόσο πιο πολλά βρίσκω! Έshει πολλήν μελέτην το πράμα τελικά!
  Νιώθω ότι συμπεριφέρουμαι σάννα τζαι είμαι ωμοφάγος μια ζωή τζαι προσπαθώ να προσυλυτήσω τζιάλλους τζαι εν μου αρέσκει. Απλά μοιράζουμαι μαζί σας τες σκέψεις τζαι τες εμπειρίες μου επί του θέματος. Άλλωστε εν έχω τζαι ιδιαίτερην εμπειρία με την ωμοφαγία, μιαν εχτές τζαι μιαν σήμερα που λαλούμεν.
  Όσον αφορά το όταν θα φκαίννουμεν έξω. Σαφώς τζαι ο ωμοφάγος έshει την επιλογή της σαλάτας τζαι προφανώς εν τίθεται η "ιδιοτροπία" του ωμού. Οι πλείστες σαλάτες εν ωμές άλλωστε :Ρ
  Όσον αφορά τα βιολογικά, εν έχω την απαίτηση αμαν τρώω έξω είτε σε εστιατόριο, είτε σε φίλους κλπ να τρώω βιολογικά. Εν ανέφικτο κάτι τέτοιο. Άμαν τρώω σπίτι μου όμως που εν δική μου επιλογή το φαΐ, τότε ναι θα φάω βιολογικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Όι, αντιλαμβάνουμαι ότι τζι εσύ δοκιμάζεις πράματα, τζαι ότι ψάχνεις να έβρεις το καλύτερο για την οικογένεια σου, μακάρι να μας έκοφτεν ούλλους τόσο, τζαι να το εψάχναμεν, τζαι να εκάμναμεν ό,τι ξέρουμεν πως εν καλόν!
  Απλά τζαι να εσυφωνούσα, έχω το να προσπαθώ να παίζω λίο το δικηγόρο του διαβόλου!
  Δηλαδή εν κανονικές απορίες που εκφράζω έντζαι κάμνω σου πόλεμον! Τζαι μεν φαντάζεσαι ότι είμαι τζι εγώ κανένας κρεατοφάς, έτο νάκκον φιλέτο κοτόπουλο τζαι ακόμα λιότερο φιλέτο χοιρινό τρώω!
  Στο κάτω κάτω οι απογόνοι μας έννα μάθουν τι ήταν το σωστόν άφτερ ολ!
  Όσο για την τελευταία ερώτηση, τζήνη τζι αν ήταν η μεγάλη μου απορία!
  Πάντως έπεσε μια ιδέα αν πείσεις πολλούς να γινείτε ωμοφάγοι, να ανοίξουμεν ένα εστιατόριο για άμαν εν έχετε έτοιμο φαΐ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. Invictus,
  Ιχθύες είμαι.....

  Αφού λαλούμεν κρατώ τους μακρυά τους σκορπιούς..... Αν ήμουν σκορπίνα ήταν να λαλώ ότι εν τα πιο τέλεια πλάσματα χιχιχιχι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. @Moonlight
  Λαλείς; Πάντως εψές που εκουβεντιάζαμεν το θέμαν με τη γυναίκα μου είπεν μου ότι ήταν ναν καλά αν εμαζεύκουνταν καμπόσοι χορτοφάγοι/vegans/ωμοφάγοι να ανοίξουν εστιατόριο! Εγώ λαλώ να έβρουμεν κανένα περβολούι να γινούμεν βιοκαλλιεργητές τζαι να κάμουμεν τζαι βιο-εστιατόριο μέσα ;)

  @Neraida
  Α μάλιστα! Ε είπα σου...είμαι άσχετος που ζώδια :Ρ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. Ξέχασα....
  Προτείνω στη γυναίκα σου να ρίξει μια ματιά εδώ http://www.owningpink.com/ και εδώ http://owningpink.ning.com/ Νομίζω θα τα βρει ενδιαφέροντα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. @Καβλαρχίδης Απόστολος
  Είμαι σίγουρος ότι είσαι πρόθυμος να προσφερθείς. Κρίμα που η ωμοφαγία δεν περιλαμβάνει ψοφίμια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. Re Invictus hello! Ithela apla na rwtisw pws paei telika touti i wmofagia - sorry eperasan k 2 xronia pou tin imera tou post- j an en kali g na yio8etisw ws tropo zwis! thanks

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Hello back!
   Την ωμοφαγία ετηρήσαμεν την για 1 μήνα.
   Τα αποτελέσματα ήταν πολλά καλά τζαι τολμώ να πώ ότι ήταν τζαι πιο καλά από ότι επερίμενα! Για πολλούς και διάφορους λόγους εδιακόψαμεν. Μετά επεράσαμεν που φάσεις περίεργες οι οποίες δεν μας αφήναν πολλά περιθώρια αλλά σιγά-σιγά θα επανέλθουμε!

   Αξίζει τον κόπο πάντως! Δεν έχεις κάτι να χάσεις κι έχεις πολλά να κερδίσεις

   Διαγραφή
  2. Ουφ δεν το πιστεύω ότι έχεις γράψει ΚΑΙ γι αυτό το θέμα! Σε διαβάζω αρκετό καιρό τώρα αλλά με εκπλήσσεις πολλές φορές όταν κάνω αναζήτηση στο google και πέφτω πάνω σου :) Ψάχνομαι για την ωμοφαγία αυτό το διάστημα κι έχω βρει κάτι συνταγές να γλύφεις τα δάκτυλα σου! Δεν ξέρω αν είμαι έτοιμη να την εφαρμόσω αποκλειστικά αλλά μπορώ να την υιοθετήσω στην καθημερινότητα μου ...και τα σαββατοκύριακα να κάνω διάλειμμα :) Ευχαριστώ πάντως για τις πληροφορίες για τον αφυγραντή, λίγο ακριβός μου φαίνεται, προς το παρόν είναι καλός και ο φούρνος στους 50 βαθμούς.
   Χαίρε,
   Χρυσάνθη

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...