Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

Το "χέρι της ελπίδας"


Τούτη την φωτογραφία πιθανόν να την εξαναείδες, εν πασίγνωστη άλλωστε. Ίσως να μεν ξέρεις όμως την ιστορία πίσω που τη φωτογραφία...

Η φωτογραφία που βλέπεις λοιπόν, δείχνει το χεράκι ενός εμβρύου 21 εβδομάδων να φκαίννει που τη μήτρα της μάνας του. Η εν λόγω φωτογραφία εσυγκλόνισε το παγκόσμιο πριν 11 χρόνια τζαι έμεινε στην ιστορία ως “το χέρι της ελπίδας”.

Ο Σάμιουηλ Άρμας, ήταν αγέννητος ακόμα όταν εδιαγνώστηκε με δισχιδή ράχη (spina bifida) από την οποία δεν θα μπορούσε να επιζήσει, παρά μόνο αν τον εχειρουργούσαν ενόσω ήταν ακόμα μέσα στην κοιλιά της μητέρας του.
Ο γιατρός που ανέλαβε το ομολογουμένως δύσκολο έργο της επέμβασης ήταν ο δρ Τζόσεφ Μπρυνέ, του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Βάντερμπιλτ του Τένεσι. Κατά την διάρκεια της επέμβασης ο Δρ. Μπρυνέ αφαίρεσε την μήτρα με καισαρική τζαι έκαμεν μια μικρή τομή για να μπορέσει να εγχειρήσει τον μικρό Σάμιουηλ.

Η επέμβαση επλησίαζε στο τέλος της όταν εσυνέβηκε το “θαύμα”: το βρέφος έφκαλε το μικροσκοπικό (αλλά πλήρως σχηματισμένο χεράκι του) μέσα που την τομή τζαι εγαντζώθηκε κυριολεκτικά που το δάχτυλο του έκπληκτου γιατρού!

”Βίωσα την πιο συγκλονιστική στιγμή της ζωής μου, όταν ένιωσα το χεράκι του Σάμιουελ να σφίγγει δυνατά το δάχτυλο μου! Ηταν σαν να έδειχνε ευγνωμοσύνη που του χάρισα το δώρο της ζωής”, είπεν τότε ο διάσημος χειρούργος.

Παρών στο χειρουργείο ήταν τζαι ο φωτορεπόρτερ της εφημερίδας USA Today, Μάικλ Γκλάνσυ, ο οποίος είshεν εξασφαλίσει ειδική άδεια για να απαθανατίσει τη σπάνια επέμβαση. Ο φακός του ρεπόρτερ επρόλαβε τζαι συνέλαβε το γεγονός με απόλυτη καθαρότητα τζαι για τα επόμενα χρόνια το “χέρι της ελπίδας” ήταν φάρος κουράγιου τζαι ελπίδας για εκατοντάδες ανθρώπους!

Έντεκα χρόνια μετά...


Έντεκα χρόνια μετά, τo “θαύμα της ζωής”, ο μικρός Σάμιουηλ Άρμας (στη φωτογραφία πάνω βλέπεις το Σάμιουηλ όπως είναι σήμερα), εμίλησε στο FOXNews.com, καταθέτοντας τα συναισθήματά του για “το χέρι της ελπίδας”:

“Κάθε φορά που βλέπω αυτή την εικόνα, το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι το πόσο τυχερός είμαι που ο Θεός διάλεξε εμένα για αυτή τη στιγμή. Αισθάνομαι πολύ ευγνώμων που είμαι εγώ σε αυτήν την εικόνα”, είπε.

Η μητέρα του Σάμιουηλ προσθέτει πως τούτη η φωτογραφία δεν εχάρισε μόνο στο δικό της παιδί τη ζωή αλλά τζαι σε εκατοντάδες αγέννητα μωρά το δικαίωμά τους να ζήσουν:

“Η εικόνα αυτή ανάγκασε πολλούς να ξανασκεφτούν τις πεποιθήσεις τους σχετικά με την άμβλωση και είμαι πολύ περήφανη για αυτό”, εξήγησε.

Που την πρώτη στιγμή που η ιστορία του Σάμιουηλ είδε το φως της δημοσιότητας, αμφισβητήσαν την πολλοί. Βασικό σημείο της αμφισβήτησης τους ήταν το κατά πόσο το βρέφος έφκαλεν μόνο του το shέρι του που την τομή της μήτρας τζαι άρπαξε το shέρι του γιατρού ή αν ο γιατρός ετράβησε το shέρι του μωρού κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Ο φωτογράφος -που ήταν αυτόπτης μάρτυρας- είναι πάντως κατηγορηματικός: ”Είδα με τα μάτια μου τη μήτρα να συσπάται στη συνέχεια τη μικρή γροθιά να ξεπροβάλει από την τομή. Είμαι απολύτως βέβαιος πως το χεράκι βγήκε μόνο του μέσα από την κοιλιά της μητέρας του. Το μόνο που έκανε ο συγκλονισμένος γιατρός, ήταν να το ανασηκώσει για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να προλάβω να απαθανατίσω τη στιγμή”, υποστηρίζει.

Οσο για την μάνα του Σάμιουηλ, έshει τη δική της απάντηση η οποία εν αποστομωτική: ”Ειλικρινά δεν με νοιάζει, τι ακριβώς έγινε! Αυτό που αισθάνθηκα την στιγμή που αντίκρυσα την φωτογραφία, ήταν ότι ένα αγέννητο μωρό συμμετείχε με τις μικρές του δυνάμεις στην προσπάθεια να επιβιώσει! Δεν ξέρω αν το χεράκι του βγήκε μόνο του ή το τράβηξε ο γιατρός μου. Η ουσία είναι πως ήταν μια ανθρώπινη ζωή που τα κατάφερε! Δεν είναι αρκετό αυτό;”, ρωτάει τους αμφισβητούντες...

Ο καθένας μπορεί να φκάλει τα συμπεράσματα του.
Δείτε τζι ένα μικρό αφιέρωμα στην συγκλονιστική ιστορία του Σάμιουηλ:

9 σχόλια:

 1. omg..how syginetic... το βιντεοούδι δεν μας το δείχνει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. tres trihosikostique, που λαλεί και η post. Καλά, στο μωρό εκάμαν τοπική αναισθησία ή κάτι για την επέμβαση; Τροφοδοτείται αναισθητικό που τη μάνα μέσω του ομφάλιου λώρου; Πως πάει η φάση (εσύ που ξέρεις τα πολλά τζαι ο νους σου κατεβάζει); Ακόμα και να ήταν στημένη η φωτογραφία, εν σημαίνει ότι τα μωρά σε έτσι ηλικία εν νώθουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @Pasxalina
  Το βιντεούδι εν μπορώ να το δώ δαμέ στη δουλειά. Θα το διερευνήσω later on!

  @Defiance
  Τόσον η μάνα του μωρού όσο τζαι το μωρό ήταν υπό αναισθησία. Δεν ενιώθαν. Πάντως η ιστορία έshει κάμποσον ζουμίν. Ο γιατρός που έκαμεν την επέμβαση ισχυρίζεται ότι εφόσον το μωρό ήταν υπό αναισθησία εν γίνεται να "άπλωσεν το shέριν του". Ο φωτογράφος που ετράβησεν τη φωτογραφία ισχυρίζεται ότι είδεν το μωρό να "απλώνει το shέριν του". Στο site του, ο φωτογράφος έshει τζαι frame-by-frame την όλη φάση για να αποδείξει ότι εν αλήθκεια που λαλεί: http://www.michaelclancy.com/story.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εξανάκουσα για τις εγχειρήσεις ενός μήτρας, καταπληκτικό πράγμα, μακαρι να συνεχίσουν και να έχουν αποτέλεσμα, έτο που πρέπει να πηαίνουν τα λεφτά της ανθρωπότητας, όι πολέμους κτλ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Την ξέρω την ιστορία...

  Το βιντεάκι δεν παίζει...

  ελα φτιαξτο, δε μπορώ να περιμενω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @Σκουλουκούιν
  Αν τα λεφτά που δαπανούνται για οπλικά συστήματα τζαι πολέμους τζαι καταστροφές εδιατίθουνταν για την υγεία μας, για έρευνες, για φάρμακα κλπ τότε ίσως να εζούσαμε στον ιδανικό κόσμο

  @CouCoula
  Το έφτιαξα το βίντεο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ευχαριστώ φίλε για την ευκαιρία να γνωρίσω τούτο το μεγάλο γεγονός. αυτά είναι επιτεύγματα όλης της ανθρωπότητας, τα δικαιούμαστε όλοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. επειδής είμαι ξερόλας, τη ξέρω την ιστορία. πολύ συγκινητική και δε τη πίστεψα απ την αρχή. αλλά στη πορεία είπα δε πάει να πνιγεί, μονο η ελπίδα μου δε φορολογείται πλέον.. κ τη πίστεψα..

  άλλη κοινή λέξη
  νεκατωμένος=ανακατεμένος
  νεκατώθκε-νεκατευεσαι=ανακατεύτηκε-ανακατεύεσαι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @Νυχτερινός Ποδηλάτης
  Σπουδαίο επίτευγμα όντως. Είχα δεί αρκετά παλιά τη φωτογραφία αλλά εν είχα ψάξει την ιστορία που κρυβόταν πίσω που τη φωτογραφία τότε. Χαίρομαι που το έκαμα τωρά

  @maria
  Η ιστορία είναι πραγματική. Τζαι έshει να μας διδάξει όλους μας πολλά πράματα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...