Τρίτη, 26 Απριλίου 2011

Μια ομιλία που καθηλώνει

Στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι με το ίντερνετ, έχω δεί αμέτρητα βίντεο. Είναι κάποια βίντεο που τα βλέπω και δεν τα χορταίνω. Όπως το βίντεο που ακολουθεί. Εκπληκτικό. Με έκανε να προβληματιστώ, να δακρύσω, να ντραπώ. Πρόκειται για την ομιλία ενός δωδεκάχρονου κοριτσιού σε διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον.

Το 1992 λοιπόν, η 12χρονη τότε Cullis Suzuki μάζεψε χρήματα μαζί με άλλα παιδιά για να παρευρεθεί στην Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Εκεί, παρουσίασε στο συνέδριο περιβαλλοντικά θέματα με τον τρόπο που τα βιώνουν οι νέοι και χειροκροτήθηκε από όρθια τα μέλη του συνεδρίου.

Σήμερα, η Suzuki είναι ακτιβίστρια περιβαλλοντολόγος, ομιλίτρια, τηλεοπτική οικοδέσποινα και συγγραφέας.

9 σχόλια:

 1. πολλά καλή. έχει κυπραίες μαθήτριες που δεν μιλούν με τόση ευφράδεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. 19 χρόνια επεράσαν. Νομίζει κανένας ότι επιάσαν έστω τζιαι λλίο τόπο τα λόγια της; Τζιαι δεν εννοώ αν επιάσαν τόπο σε εμάς, στον απλό κόσμο, αλλά σε τζείνους που αποφασίζουν τζιαι μπόρουν να κάμουν τη διαφορά.

  Μπράβο της πάντως.. Μακάρι να είχα τα αρχίδια τζιαι το νου να κάμω κάτι παρόμοιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είπε τα πολλά ωραία..αλλά it's just words. Όπως είπε και η ιδία it's not what you say it's what you do. And we are doing nothing.

  Τι θα δούν τα δικά μας τα κοπελούθκια? Εννά μείνει τίποτε να δούν?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @αστροναύτης
  Φταιν οι εκπαιδευτικοί μας αλόπως για την έλλειψη ευφράδειας των μαθητριών :Ρ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @TwistedTool
  Τίποτε εν εκάμαν επί της ουσίας φίλε. Ή εν πάσει περιπτώσει, εν εκάμαν όσα θα εμπορούσαν να κάμουν "τζίνοι που αποφασίζουν". Μπράβο της πάντως της μητσιάς γιατί απόδειξεν ότι είshεν -αν μη τι άλλο- τα αρχίδια να πει τα πράματα με το όνομα τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @Rania
  Τι θα δούν τα δικά μας τα κοπελούθκια? Εννά μείνει τίποτε να δούν?

  Γι' αυτό είπα ότι εντράπηκα τζιόλας βλέποντας το βίντεο. Γιατί το περιβαλλοντικό μέλλον των κοπελλουθκιών μας εν φοητσιάρικο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Έχουμε όλοι(και εμείς σαν μονάδες) τις ευθύνες μας τόσο για τα περιβαλλοντικά όσο και για την έλλειψη ευφράδειας των παιδιών μας. Έτσι για να μεν αφήννουμεν το νουρί μας πόξω τζιαι να γυρίζουμε το δακτύλι μόνο πάνω στους άλλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @takeiteasy
  Σαφώς και έχουμε όλοι ευθύνες! Η ευαισθητοποίηση πρέπει να ξεκινά από το σπίτι μας. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον όσο μπορούμε να "βοηθήσουμε" το περιβάλλον. Η κόρη μου εν 2 1/2 χρονών τζαι κάμνει ανακύκλωση. Εν πετάσσει χαρτί τζαι πλαστικό. Ξέρει τζαι βάλλει τα μες τες ανάλογες σακούλες. Τζαι σιέρουμαι για τούτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...