Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

Για να πάρεις τη ψήφο μου

Ερώτησεν ο Μισιαρός για το τί ζητούμε που κάποιον πολιτικό για να τον ψηφίσουμε. Τι εν τζίνο που μας κάμνει να θέλουμε να ψηφίσουμε ένα συγκεκριμένο πολιτικό; Ποιο στάτους πρέπει να έσιει; Τι θέλουμε τελικά, τι μας αρμόζει.

Εξεκίνησα να γράφω ένα σχόλιο αλλά έφκηκεν μεγάλο τζαι είπα να το βάλω δαμέ.

Αν μιλούμε για κοινωνικό στάτους, εμένα προσωπικά εν με απασχολεί. Δεν με ενδιαφέρει αν ο πολιτικός είναι χρηματιστής ή γιατρός ή καλουψιής ή σκουπιθκιάρης. Εμένα ενδιαφέρει με να πληρεί τα πιο κάτω κριτήρια (τα κριτήρια μου είναι με τυχαία σειρά):

1. Να ενδιαφέρεται για τα κοινά τζαι όι για τα προσωπικά οφέλη που απορρέουν που την εκλογή του
Ψηφίζω σε για να είσαι τζιαμέ τζαι να υπερασπίζεσαι τα δικαώματα μου τζαι για να κάμνεις ότι μπορείς για να μεν αδικείται κανένας τζαι για να λειτουργούν σωστά οι θεσμοί στην κοινωνία που ζούμε. Εν σε ψηφίζω για να απολαμβάνεις τον παχουλό μισθό του βουλευτή, ούτε για την (παχουλότερη) σύνταξη του βουλευτή, ούτε για το αφορολόγητο μερσεντές, ούτε για τα επιδόματα/ωφελήματα που απορρέουν που το πολιτειακό σου αξίωμα. Απόδειξε μου ότι ενδιαφέρουν σε τα προβλήματα του κόσμου, τα απλά καθημερινά...οι δρόμοι που εν χάλια, ο ανάπηρος που εν μπορεί να μετακινηθεί διότι τα πεζοδρόμια εν γεμάτα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, τα μωρά που εν μπορούν να παίξουν στες γειτονιές γιατί εν υπάρχουν αρκετά πάρκα, ο συνταξιούχος που φοάται να πάει στο μπακκάλλη γιατί εν τον κανεί η σύνταξη κλπ. Εν γίνεται να υπάρχει πλήρης ομοφωνία στη Βουλή μόνον άμαν εν για να ψηφίσετε αύξηση των απολαβών σας.

2. Να απαιτεί τζαι να εφαρμόζει στην πράξη τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Να απαιτεί να υπάρχει παντού και πάντοτε διαφάνεια τζαι να μεν μινήσκουν "σκιές" τζαι υπονοούμενα. Τζαι όταν μιλώ για διαφάνεια, εννοώ πραγματική διαφάνεια τζαι όι μουσκουρούθκια! Εν γίνεται -στα πλαίσια του πόθεν έσχες- να δηλώννει βουλευτής ότι έshει καταθέσεις στην Τράπεζα 300 ευρώ! Μα ποιός περιπαίζει ποιόν; Η κόρη μου που εν 2 1/2 χρονών έshει παραπάνω που 300 ευρώ στην Τράπεζα! Τζαι επίσης διαφάνεια έννεν να μου παρουσιάζεσαι κύριε βουλευτά ότι εν έshεις με κινητά με ακίνητα επειδή εν γραμμένα πας τη γεναίκα σου ή πας τα κοπελλούθκια σου ή πας τα πεθθερικά σου ή ξέρω γω. Να έshεις την τόλμη να πείς "ναί βαστώ τζι έτα δαμέ το τί έχω τζαι δεν έχω". Κανένας εν θα σε κατηγορήσει, εγώ τουλάχιστον θα το εκτιμήσω αφάνταστα.

3. Να θέτει το καλό το δικό μου (του κάθε ψηφοφόρου, του κάθε πολίτη δηλαδή) πάνω που το καλό του οποιοδήποτε κόμματος ή/και κομματάρχη
Γνώμονας τον ενεργειών/αποφάσεων/πράξεων σου να είναι το καλό του πολίτη τζι όι το τί σου λαλεί ο πρόεδρος/γ.γ του κόμματος σου. Να έshεις το θάρρος/θράσος να σταθείς πάνω τζαι να πείς του πρόεδρου/γ.γ. "εγώ εν συμφωνώ γιατί ενναν δυσβάσταχτο τούτο για τους πολίτες" τζαι να διαχωρήσεις τη θέση σου. Με όποιο πολιτικό κόστος. Εν θέλω υπάλληλο κόμματος, θέλω πολιτικό.
Να έshεις την τόλμη να υποστηρίξεις την οριζόντια ψηφοφορία για να ψηφίζουμεν τους ικανότερους που κάθε συνδυασμό/παράταξη τζαι ότι με βάση κομματικές προτιμήσεις.

4. Να είναι ειλικρινής
Να μπορεί να θωρεί τον κάθε πολίτη μες τα μμάθκια τζαι να του λαλεί πράματα που πιστεύκει τζι όι απλά πράματα που θέλει ο άλλος να ακούσει. Άμαν λαλεί κάτι να το εννοεί. Τζαι άμαν μιλά σε κόσμο (συνήθως για να ψαρέψει ψήφους) να μεν λαλεί "καταλαβαίνω τη θέση σας". Όι φίλε βουλευτή, εν καταλαβαίνεις τη θέση της κοτζιάκαρης που εν βαστά να πιάσει τα χάπια της, ούτε καταλαβαίνεις τη θέση του ανάπηρου που εν βρίσκει χώρο να παρκάρει, ούτε καταλάβεις πόσο ζορίζεται κάποιος που έτυχε να αρρωστήσει τζι έν έshει κάρτα δωρεάν νοσηλείας. Να είσαι ειλικρινής.

5. Να έshει άποψη τζαι κριτική σκέψη τζαι να είναι σταθερός στες απόψεις του
Τζαι το "να έshει άποψη" είναι πέρα που το σλόγκαν "νέα γυναίκα με άποψη". Να έshεις το θάρρος να εκφράζεις τη ΔΙΚΗ ΣΟΥ άποψη επί των θεμάτων που ΜΑΣ απασχολούν τζαι όι την άποψη του επικοινωνιολόγου του κόμματος σου. Το κόμμα σου έshει εκπρόσωπο τύπου που μεταφέρει στα ΜΜΕ την άποψη του κόμματος σου. Εμένα ενδιαφέρει με η ΔΙΚΗ ΣΟΥ άποψη για τα διάφορα θέματα. Εν ΕΣΕΝΑ ειδικά που ψηφίζω, που ΕΣΕΝΑ περιμένω να ακούσω θέσεις και προτάσεις για τα προβλήματα μου.
Επίσης, θέλω να είσαι σταθερός στες απόψεις σου. Τούτα που μου λαλείς σήμερα, να μου τα λαλείς τζαι αύριο, να μου τα λαλείς τζαι του χρόνου, να μου τα λαλείς τζαι στην επόμενη προεκλογική. Τζαι επιτέλους, συνειδητοποία ότι εν είσαι ο "κουγκάς" που πάει όπου τον βάλεις. Εν μπορώ να θωρώ για παράδειγμα τον Χαννίδη να κορτώννει πίσω που τον Χριστόφκια όπως εκόρτωννεν τες περασμένες εκλογές πίσω που τον Ομήρου! Με την ίδια ακριβώς ηλίθια στάση, το ίδιο ακριβώς ηλίθιο χαμόγελο. Σταθερότης (και σοβαρότης) μηδέν!

6. Να σέβεται τους νόμους τζαι τους θεσμούς
Ψηφίζω σε για να νομοθετείς, συνεπώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι απαιτώ που σένα να σέβεσαι τους θεσμούς τζαι να εφαρμόζεις κατά γράμμα τους νόμους. Τζαι άμαν ο νόμος λαλεί για παράδειγμα ότι οι υποψήφιοι μπορούν να ξοδέψουν μερικές μόνο εκατοντάδες ευρώ για την προεκλογική τους διαδικασία, εν μπορεί κανένας Πιτσιλλίδης τζαι κανένας michalis.com να γεμώννει τες ταπέλλες ανά το παγκύπριο με τη φάτσα του τζαι να είναι τζαι εντός του πλαισίου του νόμου. Διαφάνεια, ρημέμπερ;

7. Να σέβεται τη διαφορετικότητα του οποιουδήποτε πολίτη
Είτε ο άλλος είναι γκέυ, είτε είναι μαύρος/άσπρος/κίτρινος/πασιής/παστός/κουτσός/στραβός/ανάπηρος ποιός είσαι εσύ που θα τον θεωρήσεις λλιόττερον ικανό, λλιόττερον άνθρωπο που εσένα, που εμένα, που τον οποιονδήποτε; Ο ρατσισμός εκτείνεται τζαι πέρα που το χρώμα του δέρματος μας. Τζαι ο κοινωνικός ρατσισμός εν το χειρότερο είδος ρατσισμού που μπορεί να υπάρξει.

8. Να δέχεται την κριτική τζαι να προσπαθεί να βελτιώνεται μέσα που τα λάθη του
50 χρόνια που υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, εν είδα ΕΝΑΝ πολιτικό να πεί ότι έκαμεν λάθος. Ακόμα τζαι στες ελάχιστες περιπτώσεις που εννα κάμει ένας πολιτικός το mea culpa του, κολλούν πάντα τζαι έναν αλλά δίπλα. "Ναι μεν αλλά τζι εσείς εκάμετε το"..."ναι αλλά έκαμεν το τζι ο τάδε"..."ναι αλλά εν η προηγούμενη κυβέρνηση που το εξεκίνησεν". Το χειρότερο βέβαια είναι ότι οι πλείστοι θεωρούν τους εαυτούς τους αλάνθαστους. Δεν θα ππέσεις που το μμάτιν μου γιε μου άμαν παραδεχτείς ότι έκαμες λάθος...ίσια-ίσια που εννα ανεβείς στην εκτίμηση μου.

9. Να υπόσχεται ΜΕΛΛΟΝ κοιτάζοντας ΜΠΡΟΣΤΑ, όι ΠΙΣΩ
Ψηφίστε μας για το μέλλον του τόπου τζι εμείς θα παραμείνουμε πιστοί προσκολλημένοι στο 1955, το 1960, το 1963, το 1974. Ψηφίστε μας εμάς που είμαστεν προοδευτικοί τζαι ευρωπαίοι για να ρητορεύκουμεν για τον Γρίβα τζαι τον Γιωρκάτζη. Εξάλλου ούτε έναν αιώναν εν έshει που επεθάνασιν.
ΜΠΡΟΣΤΑ! Μπορούμε για μια φορά στη ζωή μας να κοιτάξουμε ΜΠΡΟΣΤΑ αφήνοντας το ΠΑΡΕΛΘΟΝ τζιαμέ που ένι; Οξά τόσον πολλά μας ωφελεί εν έτει 2011 να χωριζούμαστεν ακόμα σε Μακαριακούς τζαι Γριβικούς, σε πατριώτες τζαι προδότες, σε αντιστασιακούς τζαι φασίστες;

10. Να μεν υπόσχεται τίποτε λλιόττερο που τζίνα που είναι διατεθιμένος να παλέψει για να πετύχει
Εν χρειάζεται να μου υποσχεθείς δίκαιες λύσεις τζαι δίκαιες κοινωνίες. Αλλά τζίνα που εννα μου υποσχεθείς, θέλω να είναι πράματα ΕΦΙΚΤΑ τζαι πράματα για τα οποία θα είσαι διατεθιμένος να σταθείς στο βήμα της Βουλής τζαι να τα διεκδικήσεις εκ μέρους μου. Έννεν τα πολλά τα "θα" που εννα σου δώκουν τη ψήφο μου. Αλλά τζίνα τα λλία που εννα μου υποσχεθείς, θέλω να τα παλέψεις. Τζι ας μεν τα πετύχεις.

Τζαι τίθεται τωρά το εύλογο ερώτημα: καλάν, όμορφα τζαι ωραία τα κριτήρια σου ρε Invictus αλλά πού ξέρεις ότι ο Χ υποψήφιος πληρεί τα; Πώς καταλάβεις αν είναι αληθινός σε τζίνα που λαλεί τζαι έννεν απλά συνθήματα τζαι φανφάρες; Πώς ξέρεις ότι εν "κάτι διαφορετικό" επιτέλους τζαι όι σαν ούλλους τους άλλους που θωρούμεν τόσα χρόνια μπροστά μας;

Η μαλακία, είναι που τούτο το ερώτημα απαντάς το συνήθως μετά που εννα ψηφίσεις. Διότι μετά που εννα βολευτεί ο βουλευτής στην καρεκλούα της Βουλής συνειδητοποιάς ότι είναι μία από τα ίδια. Όι πάντα, αλλά παρακολουθώντας την πολιτική εξέλιξη (???) του τόπου τόσα χρόνια, ο κανόνας συνήθως επιβεβαιώνεται.

Οπόταν λέω ότι καλόν είναι να δείς λλίον ποιός εν τούτος που ζητά τη ψήφο μου τζαι τάσσει μου "λαγούς και πετραχήλια". Τούτα που μου πουλά εν όντως μεταξωτές κορδέλλες οξά εν φύτζια που τζιαμέ στο Ψαρολίμανο στη Σκάλα;

Τί έκαμνεν τούτος/η πριν να θέσει υποψηφιότητα;
Τί ανάμειξη είshεν στα κοινά του τόπου;
Ποιές ήταν οι απόψεις του πριν να μοστράρει στες ταπέλλες;
Έγραφεν σε καμιάν εφημερίδα για τα προβλήματα της κοινωνίας;
Εισηγήθηκε ποττέ λύσεις;
Εβοήθησεν ποττέ κανένα ίδρυμα σε μη-προεκλογική περίοδο;
Έκατσε ποττέ να μιλήσει με ανέργους/συνταξιούχους/οικοκυρές επίσης σε μη-προεκλογική περίοδο;
Στες κερκίδες του σταδίου που πάω τζαι θωρώ μάππαν έρκετουν που πάντα οξά μόνο τωρά που κοντεύκουν εκλογές;
Έρκεται μόνο στην κερκίδα της ομάδας μου οξά πάει τζαι σε άλλες κερκίδες με πιο πολλούς οπαδούς ψήφους;
Ενοιάζετουν που πάντα για τα προβλήματα των μικρών σωματείων οξά τωρά που έshει εκλογές γυρίζει τζαι μοιράζει τσιεκκούθκια;
Τί θα θυμάται παραπάνω ο κόσμος αν αύριο σταματήσει να "πολιτεύεται"; Το κοινωνικό του έργο ή τες εμφανίσεις του στες τηλεοράσεις;

12 σχόλια:

 1. Πρωτ'απ'όλα ευχαριστώ που απάντησες :)
  Ακόμα να το θκιεβάσω ούλλο εθκιέβασα μόνο τους τίτλους τζιαι θα έθελα να προσθέσεις πώς καταλαβαίνεις αν τούτος ο πολιτικός πληροί τα κριτήρια.
  Γιατι ναι ούλλοι λαλούν ότι θα πολεμήσουν το ρουσφέτι, θα ενδιαφέρουνται για το κοινό καλό, τζιαι υπόσχουνται.
  Που ξέρεις ασπούμε αν ο Τορναρίτης(τζιαι ο κάθε Τορναρίτης) που φκαίνει στη διαφήμιση πουκάτω τζιαι λαλεί μαζί θα κάνουμε τη διαφορά, εν έμπιστος ή όι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @misharos
  Εγώ σε ευχαριστώ που μου έδωκες την ευκαιρία να εκφράσω τους προβληματισμούς μου. Έκαμα update την ανάρτηση για να απαντήσω όσο γίνεται τζαι στην απορία σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θα πω δύο (μόνο;) πράγματα.
  1. σίγουρα ποτέ δεν ξέρουμε ο άλλος τι θα προκύψει στο μέλλον. οφείλουμε οι υπόλοιποι να μην τον αφήσουμε να ξαναβγεί. να μην ανεχόμαστε τους ίδιους ανθρώπους να λένε ψέματα, να κλέβουν, να διαφθείρονται και τους δίνουμε συνεχώς ευκαιρίες.

  2. το να διαφοροποιεί κάποιος την άποψή του Invictus για μένα δεν είναι κακό. φτάνει να έχει τα κότσια να πει γιατί το έκαμε και φυσικά να μην το έκανε για να μαζέψει ψήφους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @Mana
  Σαφώς και δεν πρέπει να ξαναδίνουμε ευκαιρίες σε άτομα που μας απόδειξαν (πολλάκις) ότι δεν αξίζουν τη ψήφο μας. Γι' αυτό έχουμε πολιτικούς που φκάλλουν ρίζες πας την καρέκλα.
  Όσον αφορά το να διαφοροποιεί κάποιος την άποψη του, ίσως να μεν το έθεσα σωστά.
  Τζίνο που εννοώ είναι να μεν είσαι μιαν έτσι, μια γιουβέτσι τζαι όμως να προσπαθείς να με πείσεις ότι εξακολουθείς να πορεύεσαι στη βάση των σταθερών σου αρχών τζαι ότι οι θέσεις σου διαχρονικά είναι ξεκάθαρες και σταθερές (βλέπε Χαννίδης, Λιλλήκας, Προδρόμου κλπ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Νομίζω μερικές φορές και τα πιο καλά intentions να έχεις you get sucked in the system.

  Και ιδεολόγος να είναι κάποιος άμα μπεί στο παιχνίδι που όλοι παίζουν 'βρώμικα' κάποια στιγμή θα βαρεθεί και θα κάνει και αυτός τα ίδια. Γιατί έτσι λειτουργά το σύστημα. I know it's a very sad thing to accept αλλά ποιός θα το αλλάξει?

  Νομίζω αυτά που έγραψες apply for a large part of this generation. Ποιόν να ψηφίσουμε όμως? Αν δεν έχουμε συγκεκριμένο άτομο στο νού η ψήφος μας απλά θα 'δυναμώσει' το κόμμα απο την στιγμή που η ψήφος δεν είναι οριζόντια.

  Για το αν είναι κακό κάποιος να διαφοροποιεί την γνώμη του..εξαρτάται που το θέμα και πόσο έντονα υποστήριζε κάτι πρίν. If you feel strongly about something εν λία τα chances να αλλάξεις γνώμη όπως το με ποιά παράταξη θέλεις να πολιτευτείς ένεν?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Παράταξη υποχρεωτικά εν να θκιαλέξεις τζείνη που νιώθεις πιο κοντά. Άτομα, σίγουρα δεν θα έβρεις που να πληρούν όλα τα πιο πάνω κριτήρια οπόταν πάλε πρέπει να το ψάξεις όσο μπορείς τζε να ψηφίσεις τζείνους που νιώθεις πιο κοντά. Αλλά δεν ετέλιωσες: για την επόμενη 5ετία πρέπει να βαθμολογείς τζε τζείνους που εψήφισες τζε τζείνους που δεν εψήφισες για να κάμεις ακόμα καλύτερες επιλογές στες επόμενες εκλογές. Ακόμα καλλίττερα είναι να πάεις να γραφτείς τζε στο κόμμα για να επηρεάζεις, έστω τζεινο το απειροελάχιστον, το ποιοί θα είναι υποψήφιοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. oute egw to ethkiavasa oullo giati exw je jeino tis post je paizei je efarasa

  "Εξάλλου ούτε έναν αιώναν εν έshει που επεθάνασιν" LOL


  oi reee invictus, amma proitzia ekames a: ama kamw paste vallei mou je reference to blog sou, amba je kamoume plagiarism!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @Rania
  Μια καλή αρχή για να "αλλάξει" κάπως το σύστημα είναι να πιάσουν ανεργιακό επίδομα τούτοι ούλλοι οι συνταξιούχοι που μας κυβερνούν από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  Είδαμεν σας, εζήσαμεν σας, εβαρεθήκαμεν σας.
  Το θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας θα λύσει πολλά προβλήματα (μας). Αλλά ποιός κομματάρχης εν διατεθιμένος να ρισκάρει τα ποσοστά του;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @Bananistanos
  Έτσι είναι. Τζίνους που εννα ψηφίσεις (αλλά τζαι τζίνους που εν θα ψηφίσεις) πρέπει να τους αξιολογείς καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας τους διότι most probably θα είναι ξανά υποψήφιοι στα 5 χρόνια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @Sike
  Εν ούλλα που το Πατάρι...θέλετε προιτζιά με χάριν που να τα 'shετε καμάριν; Μανιχά που το Πατάριν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. βάσει τούτου, άρα δεν ψηφίζεις ΑΚΕΛ/ΔΗΣΥ/ΔΗΚΟ/ΕΥΡΩΚΟ/ΕΛΑΜ/ΚΥΠΡΟΣ

  ΕΔΕΚ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @Κωνσταντίνος
  Δεν είμαι κομματικοποιημένος φίλε. Και όχι, δεν ψηφίζω ΕΔΕΚ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...