Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011

A life on Facebook

O Maxime Luere έφτιαξε το βίντεο που ακολουθεί το οποίο αφορά την ζωή ενός φανταστικού ανθρώπου, με το όνομα Alex Droner. Ξεκινάει με ένα απλό signup στο Facebook και συνεχίζει κάνοντας αρκετούς "φίλους".

Έρωτες, συναισθήματα, φωτογραφίες είναι μερικές από τις καθημερινές δραστηριότητες του κάθε χρήστη. Πόσο τελικά αξίζει να αυτο-φακελωνόμαστε σε ένα δίκτυο; Αξίζει να μοιραζόμαστε κάθε τι που μας αφορά και να γίνεται κοινή θέα σε τόσους γνωστούς και άγνωστους; Πότε κάνει κάποιος logout από τον κόσμο του Facebook και login στον πραγματικό κόσμο; Μέσω του Alex Droner μπορεί ο καθένας να συγκρίνει τη δική του "ζωή" στο Facebook και να βγάλει τα συμπεράσματά του...

20 σχόλια:

 1. Facebook:To second life που ξανακυκλοφόρησε. Εγώ προσωπικά μόλις εκατάλαβα ότι η ζωή μου έγινε μια επανάληψη που Likes έσβησα το. Τζιαι σοβαρά νιώθω περήφανος που είχα fb τζιαι τωρά όι! Κάτι σαν Alcoholic Anonymous που κραθκιέται μακριά που την δύναμην της συνήθειας εδώ και περίπου 6 μήνες!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @Ξενοφίλιος
  Τζαι πολλά καλά κάμνεις φίλε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. φίλε μου, την άποψή μου για το fb ξέρεις την αφού με διαβάζεις. κάτι με το οποίο θα ασχοληθώ σύντομα είναι η αντίθεση της ευκολίας που δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία εκεί σε σχέση με το πόσο προσεκτικοί είμαστε στο google ή αλλού.
  το fb δεν είναι μέσα στο Internet αλλά ένα παράλληλο Internet.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @αστροναύτης
  Ξέρω τες απόψεις σου για το facebook ναι. Τούτο που λαλείς με το Google κλπ, σκέφτουμαι το τζι εγώ πολλές φορές. Έννεν ειρονικό αν το σκεφτείς; Κάποιος που εν χρήστης του facebook γράφει/δείχνει/μοιράζεται τη ζωή του ούλλη τζαι άμαν εννα κάμει κανένα registration σε κανένα forum ή ξέρω γω εν προσεκτικός άμπα τζαι βάλει το πραγματικό του email ή το πραγματικό του όνομα. Προς Θεού! Τζαι να το μάθουν άγνωστοι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Να μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Το Facebook, το Google και οποιαδήποτε άλλη σελίδα ξέρει ότι της πούμε.

  Τωρά αν ορισμένοι δεν ξέρουν να "συμπεριφερτούν" σωστά (όπως το απλό παράδειγμα που λέει ο Invictus) τότε αυτό είναι άλλη ιστορία.

  Με λίγα λόγια φταίνε οι χρήστες και όχι αυτοί που τα κάνανε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κι εγώ νομίζω πως εξαρτάται από το πώς επιλέγεις να το χειριστείς εσύ. Αν θέλεις να το ξέρει ο κόσμος ούλλος ότι έχεις σχέση με κάποιον, ξέρει το. Επίσης αν θέλεις να κάμνεις μαλακίες τότε καλώς υπόκεισαι και τις συνέπειες. Απλά για να πω για τούτα που δείχνει δαμέ τζαι όι για άλλα.
  Αν είχα κοπελλούδι δεν θα ήθελα να έχει fb γιατί θεωρώ ότι δεν τους τιμούν τους μιτσιούς τα πράματα που γράφουν ούλλη μέρα μέσα, αλλά δεν θα το απαγόρευα πχ διά παντώς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. scary indeed. alla fb sees what we let is see. enen??

  she

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @chrys
  Ουδείς είπε ότι φταίει ο Mark Zuckerberg. Ξαναδιάβασε αυτά που έγραψα. Μίλησα για αυτο-φακέλωμα!
  Συνεπώς, τα ίδια πράγματα λέμε. Δεν διαφωνείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @Moonlight
  Τα ίδια πράγματα λέμε όλοι. Γι' αυτό μίλησα για αυτο-φακέλωμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. εν ωραίος ο τρόπος που το παρουσιάζει..ο κόσμος αλλάζει we go with the times.

  Ότι θέλουμε εμείς εννά δείξουμε στους άλλους..just like in real life. It's just another way of communicating εν σημαίνει οτι η ζωή μας μόνο τούτο..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @Rania
  Η αλήθεια εν κάπου στη μέση. Στην πραγματική ζωή κάμνει κάποιος τόσον εύκολα φίλους όσο στο facebook; Στο facebook ο "φίλος" είναι θέμα ενός click...στην πραγματική ζωή; Στο facebook κάποιος μπορεί να έχει 500 "φίλους", στην πραγματική ζωή πόσους έχει;
  Ο κόσμος αλλάζει ναι, αν αφεθούμε όμως απλά να "κυλούμε" με το κύμα της αλλαγής τί θα γίνει; Τα πιστεύω μας, οι αρχές μας, οι κοσμοθεωρίες μας αν θες, αλλάζουν κι αυτά; Κι αν ναι, μέχρι πού; Πού είναι τα όρια; Ή μήπως δεν υπάρχουν όρια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. το 'friends' εν απλά μια λέξη στο facebook. Θα μπορούσε να ήταν followers όπως στο twitter. Και εν θέμα του καθενός τι θέλει να μοιραστεί με τους 'friends' του.
  Μπορείς να ακολουθείς την εποχή που ζείς χωρίς αυτό να σημαίνει οτι αλλάσουν οι αρχές και η κοσμοθεωρία σου.
  Και φυσικά η συζήτηση it goes beyond facebook..νομίζω αν κάποιος μεγαλώσει με αρχές και όρια εν δύσκολο να τα ξεχάσεις όσο και αν αλλάξουν οι καιροί..απλά μπορείς να τα βλέπεις τα πράματα με άλλη ματιά taking into consideration the world in which you are living in.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Τζαι εγώ πιστεύκω ότι τούτα το φέισμπουκ τζαι τούτα τα πράματα γενικά εν όπως πολλά πράματα στην ζωή. Εν καλά ή κακά ανάλογα με το πως τα χρησιμοποιείς. Το καλό για μένα είναι ότι βοηθά με να κρατώ επαφή επειδή ζώ μακριά, τζαι κάθε τόσο θα γράψω ένα χρόνια πολλά τζαι κανένα κόμμεντ. Το κακό είναι η εξάρτηση των άλλων....που παν κάπου τζαι αντί να το απολάυσουν βουρούν να βάλλουν στάτους άπντειτ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Εν νομίζω να έσιει καλό τρόπο χρήσης άμαν το πάρουμε που τη μερκά του φακελλώματος.
  Το κακό εν κακό. Εν θα πεις εξαρτάται πως χρησιμοποιείς έναν όπλο, οποιαδήποτε πράξη με όπλο εν κακή.
  Ναι μπορώ να κρύψω ούλλες μου τις πληροφορίες τζιαι να τες θωρούν μόνον οι "φίλοι" μου (πράμα που κανένας εν κάμνει - παράξενο), αλλά what about για τις πληροφορίες που δεν φαίνονται τζιαι πιάννουν τζίνοι; Εννοώ, εν τεράστιος ο όγκος πληροφοριών για κάθε άτομο τζιαι αποκλείεται να περνά αχρησιμοποίητος, που τις μεγαλοεταιρίες μέχρι τις security agencies.
  Τζιαι λλίο πολλά μπορείς να πεις ότι ξέρω τι πληροφορίες έσιει το facebook για μένα, το google ένιξερω. Ξέρουν τι αναζητήσεις έκαμα, πότε, ποια εν τα ενδιαφέροντα μου, τι γοράζω που το ίντερνετ, ποιες ιστοσελίδες μου αρέσκουν, ούλλα. Ειδικά τζιαι επειδή χρησιμοποιώ google chrome.
  +Στην google ξέρουν τζιαι οτιδήποτε κάμνω στο youtube. Τζιαι οταν καμω λογκ αουτ που το gmail account μου, εν με αφήνει να καμω κομεντ στο youtube. Τζιαι νομίζω για να καμεις καινουργιο αccount θελουν τον αριθμο του τηλεφωνου σου.
  Googleκρατία :/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @Rania
  Εν τα ίδια πράματα που λέμε βασικά. Το πρόβλημα κατ' εμένα είναι που υπάρχουν άτομα που στη ζωή τους έχουν μόνο followers και καθόλου friends. Έχουν μόνο "εικονικούς" φίλους δηλαδή. Κι αυτό το βρίσκω ΤΡΑΓΙΚΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. @Prasinada
  Έτσι είναι, η χρήση πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια. Τζαι δυστυχώς εν πολλά εύκολο να παρασυρτείς τζαι να χάσεις τον έλεγχο, ειδικά άμαν είσαι μιστής. Άλλο να χρησιμοποιάς το facebook για να κρατάς επαφή με οικογένεια/φίλους κλπ που μπορεί να είναι μακρυά κι άλλο να βουράς να αλλάξεις το status σου σε "Paw na katourisw"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. @misharos
  Τζαι η Google τζαι το Facebook τζαι η Microsoft ξέρουν πολλά παραπάνω από όσα νομίζουμεν ότι ξέρουν. Τζαι προφανώς ξέρουν παραπάνω που τζίνα που εμείς γράφουμεν στο wall μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. μα περιπαίζετε μας σιορ. το φέισμπουκ εδημιουργήθηκε για να κρατάς επαφές με γνωστούς ειδικά μέσω που το πανεπιστήμιο τζιαι όι να γνωρίζεις νέα άτομα.. που σένα εξαρτάτε πως θα το χειριστείς. π.χ. εμένα βοηθά με πολλά με κάτι πρότζιεκτ μου που μιλώ που 10 πλάσματα που διαφορτικές χώρες τωρά που εκλείσαν τα πανεπιστήμια.. όποια κατάχρηση είναι λανθασμένη. έτω το λάθος ήταν που το ανοίξαν σε γκλόμπαλ σκέιλ τζιαι όι όσοι έχουν το ίμειλ του πανεπιστημίου τους για να μπουν σε νέτγουρκ, τζιαι μπόρει να μπει οποισδήποτε... άρα έφαν μας ο καπιταλισμός που θέλει να φκάλει τζιαι άλλα λεφτά ουάνς αγκέν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...