Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011

Ισορροπώντας σε δύο τροχούς

Μα δεν μοιάζει με ουράνιο τόξο;


Πόσες φορές αλήθεια δεν ακούσαμε τη φράση "είναι εύκολο σαν να κάνεις ποδήλατο"; Για δεκαετίες τώρα όλοι μας λέμε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο από το να οδηγάς ένα ποδήλατο. Στην πραγματικότητα όμως και σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν υπάρχει κάτι πιο πολύπλοκο από το ποδήλατο όταν μιλούμε για ισορροπία!

Για 3 χρόνια, επιστήμονες από 3 διαφορετικές χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία και Ολλανδία) προσπαθούσαν να φτιάξουν τη μαθηματική φόρμουλα που εξηγεί ακριβώς το πώς ισορροπούμε σε ένα ποδήλατο. Αυτό δηλαδή που ακόμα κι ένα παιδί κάνει ενστικτωδώς, είναι τρομερά πολύπλοκο από φυσικο-μαθηματική άποψη.

Η πολύπλοκη εξίσωση λοιπόν, η οποία αποτελείται από 31 αριθμούς και σύμβολα και 9 παρενθέσεις, μας λέει το εξής: αδράνεια + γυροσκοπικές δυνάμεις + βαρύτητα και φυγόκεντρες δυνάμεις = η κλίση του σώματος του ποδηλάτη και η ροπή στρέψης.

Ή για να το θέσουμε πιο απλά, αν δεν κάνεις πετάλι αρκετά γρήγορα ώστε να διατηρείσαι σε κίνηση και το ποδήλατο ίσιο, θα πέσεις!

Η εξίσωση της ισορροπίας


Ο Δρ. Arend Schwab του Delft University of Technology από την Ολλανδία ο οποίος βοήθησε στην ανακάλυψη της φόρμουλας, εξηγά ότι από τότε που εφευρέθηκε το ποδήλατο -γύρω στο 1860- οι μαθηματικοί προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν τους νόμους του Νεύτωνα για να εξηγήσουν την μοναδική του κίνηση και την ικανότητα του να ισορροπεί. 

Η μαθηματική πλέον εξήγηση της ισορροπίας του ποδηλάτου και της κίνησής του, θα βοηθήσει σε καλύτερες σχεδιαστικές προτάσεις και ποδήλατα με βελτιωμένη ισορροπία και ασφάλεια.

Ο Δρ. Schwab εξήγησε ότι: "Χρησιμοποιώντας την εξίσωσή μας, μπορούμε να προσομοιώσουμε την κίνηση ενός ποδηλάτου και να προβλέψουμε κατά πόσο θα παραμείνει σταθερό ή όχι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, όπως για παράδειγμα αν περάσει πάνω από κάποιο εμπόδιο ή αν το χτυπήσει κάποιο κύμα αέρα".

"Αυτή η εξίσωση στοχεύει στο να δώσει την ευκαιρία στους κατασκευαστές ποδηλάτων να αλλάξουν διάφορα στοιχεία του ποδηλάτου και να δουν το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών χωρίς να χρειαστεί πρώτα να το κατασκευάσουν." πρόσθεσε ο Δρ. Schwab.

19 σχόλια:

 1. ρώτα μας κι εμάς τους ποδηλάτες. θέλω μιαν ώρα να λύσω την εξίσωση για να μπορέσω να ξεκινήσω προπόνηση. άσε καλύτερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εν επειδή άρχισε το σχολείο σήμερα τζιαι έβαλες έτσι περιπλοκότητες? Ούφφου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. καλημέρα..εννά συμφωνήσω με την Αχάπαρη..εν πολλά πρωί να μας βάλεις δύσκολα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @Φινέας
  Να σηκώννεσαι μιαν ώρα πιο νωρίς, κανεί δικαιολογίες!

  @Αχάπαρη
  Ε είπα σε περίπτωση που εννα πάρεις τα μωρά σχολείο με το ποδήλατο...να μεν ξέρεις;

  @Rania
  Μα το πρωί να μεν σας βάλλω δύσκολα, να μεν σας βάλλω αηδιαστικά, να μεν σας βάλλω ψυχοπλακωτικά...δυσκολεύκετε με πολλά α! :Ρ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @Rania
  Μα έχουμεν τζαι έναν επίπεδον να διατηρήσουμεν (ΝΟΤ!) :Ρ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η λύση στο πρόβλημα όλων: Να μεν καμνεις ποστς πρωί πρωί. Αιστο να ππέσει λιον ο ήλιος τζαι μετά. Εγώ εν εχω προβλημα πάντως, εχτός που κάτι παλια ποστ που είδα με κατι εργα τέχνης... τζαι τζινο μόνο την κοπέλλα που εκαμνε εμετούς. Καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πόμπα. Μόλις μου έδωκες δικαιολογίαν που ένι ξέρω να κάμνω ποδήλατον: είμαι χάλιας στα μαθηματικά. Thank you, Ινβίχτ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @Rosa Damascena
  Γιατί τί έχουν τα έργα τέχνης; :Ρ

  @TwistedTool
  Πριν απο σας, για σας ρε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @rosa...

  Αν δεν κάμνει ποστς ο invictus πρωί πρωί εννά πρέπει να κάμνουμεν ποδηλάσία για να ξυπνήσουμεν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @Neraida
  Α μπράβο, πε τα ρε Νεράιδα! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Invictus, επειδή δεν ισορροπώ τζιαι επέρασα τα πρώτα ήντα εγόρασα ποδήλατον τρίτροχον. Εν πόμπα..... Εσιει τζιαι καλάθιν πίσω για το ψούμνισμαν. Τωρά για να μπαίνουν μωρά ΄για το σχολείον, δεν το εγγυούμαι. ;-)))

  καλημέρα σε όλους και καλή δύναμη όσοι εχουν παιδιά σε σχολεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @Ανώνυμος (1:29 μ.μ.)
  Υποθέτω ότι η μαθηματική φόρμουλα για τα τρίτροχα εν σαφώς πιο απλή :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ναι ώσπου πολλινίσκουν οι τροσιοί αφαιρούνται κάτι παράγονες χ ψ, φ κλπ. :-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @Ανώνυμος (1:41 μ.μ.)
  Στους 4 τροχούς, μεινίσκουν σου οι παρενθέσεις :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. έλεος βρε Invictus με τα σχόλια σου. επνίηκα :-P

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Εν τζιαι φταίεις... επινα νερό τζιαι εθκιάβαζα το μπλογκ σου :-P

  Εν κουβέντες που κάμνω;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. @Neraida
  Μα εν τζι εν να σας παρατζιέλλω μιαν ζωήν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...