Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ανοικτή επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο

Μακαριότατε

συγχωρέστε με κατ' αρχήν που απευθύνομαι σε σας τοιουτοτρόπως. Γνωρίζω ότι διαβάζετε βουλωμένο γράμμα αλλά επιτρέψατέ μου να τηρήσω τα προσχήματα και να χρησιμοποιήσω τη μέθοδο της ανοικτής επιστολής.

Μεγαλειότατε

επιθυμώ δια της παρούσης να απευθυνθώ στον προκαθήμενο της Εκκλησίας μας δια να εκφράσω τους βαθύτατους προβληματισμούς μου όσον αφορά την Εκκλησία και γενικώς το χριστεπώνυμο πλήρωμα. Σαν σκεπτόμενος νεανίσκος, αισθάνομαι εδώ και καιρό την ανάγκη να σας μιλήσω για αυτά που με απασχολούν. Δεν ήθελα όμως απλά να σας ανησυχήσω με τα λεγόμενα μου, ούτε να σας φέρω εις δύσκολην θέσην. Περίμενα στωϊκά μέχρις ότου ολοκληρώσω τις σκέψεις μου για να μπορέσω να σας παρουσιάσω όχι μόνον τους προβληματισμούς μου, αλλά και τις εισηγήσεις μου προς επίλυση των προβλημάτων τα οποία ταπεινά έχω εντοπίσει.

Εκλαμπρότατε

θλίβομαι πραγματικά βλέποντας το πού οδεύει η Εκκλησία αλλά και η κοινωνία μας. Είναι με πόνο ψυχής που βλέπω τους νέους να απομακρύνονται από τα σπάργανα της Εκκλησίας μας. Και πολύ φοβούμαι Μακαριότατε ότι εαν δεν λάβετε μέτρα τώρα, θα βρεθεί η Εκκλησία μας σε τρομερά δύσκολην θέσην. Διότι οι νέοι είναι το μέλλον της Εκκλησίας Μακαριότατε. Οι γέροι και οι γριές που έρχονται τώρα και μνημονεύουν, σε μερικά χρόνια θα είναι οι μνημονευόμενοι...συνεπώς χρειάζεται να κρατήσομεν τους νέους κοντά στους κόλπους της Εκκλησίας.

Μεγαλοϋπέρτατε

αφουγκραζόμενος τόσο τις ανάγκες όσο και τις ανησυχίες της σημερινής νεολαίας, μπορώ να πω αβίαστα ότι οι νέοι μας χρειάζονται μιαν αλλαγή για να επιστρέψουν κοντά στην Εκκλησία. Χρειάζεται ένας αέρας ανανέωσης για να προσελκύσουμε και νέους πιστούς, κυρίως νεανίσκους. Διότι Μακαριότατε, κακά τα ψέματα (είναι κι αμαρτία άλλωστε), οι νέοι έχουν βαρεθεί την όλη έννοια της Θείας Λειτουργίας όπως γίνεται σήμερα. Δυο χιλιάδες χρόνια τώρα, τα ίδια και τα ίδια. Το πολλύν το κυριε ελέησον, το βαριέται κι ο παπάς που λέμε κι εμείς οι λαϊκοί. Ας αλλάξουμε λοιπόν κάποια πράγματα, να τονώσουμε λίγο τη διαδικασία της Θείας Λειτουργίας για να κινήσουμε το ενδιαφέρον και τον νέων μας. Τηρώντας βέβαια τα προσχήματα, προς Ττόμυ, δε θέλω να σας σκανδαλίσω!

Ας ξεκινήσω από τα απλά..."Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά"
Φράση που ακούγεται πολλάκις κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Αλήθεια όμως, πόσο περνάει στους νέους αυτό το πανάρχαιο μήνυμα; Ίσως θα μπορούσαμε Μακαριότατε να το αλλάξουμε λίγο και να το φέρουμε λιγάκι πιο κοντά στα γούστα της σημερινής νεολαίας. Να βάλουμε λίγες πινελιές τέχνης και να αλλάξουμε και ελαφρώς το ρυθμό. Δε λέω, καλός ο Βυζαντινός ήχος αλλά κομματάκι ξενέρωτος (επιτρέψετε μου τον όρο) για τους νέους μας.

Δείτε για παράδειγμα πώς το λέει ο Μιχαήλ Ρακίντζιος σε ένα ψαλμό του από το παρελθόν.Βλέπετε τη διαφορά; Είμαι σίγουρος ότι ασυναίσθητα πιάσατε τον εαυτό σας να κουνιέται στο ρυθμό. Λίγο πιο μέταλ να ήταν και θα σας έπεφτε το καλλιμαύχι (που λέει ο λόγος).

Βέβαια ας μην είμεθα απόλυτοι, δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε το συγκεκριμένο ψαλμό για κάθε περίσταση, υπάρχουν περιπτώσεις που επιβάλλεται κάτι πιο σοβαροφανές, κάτι πιο στιβαρό. Στη λειτουργία του Επιταφίου για παράδειγμα. Εκεί χρειάζεται κάτι πιο deep. Τί καλύτερο από μια Χαρούλα Αλεξίου Πενιερώτατε;"Δι' ευχών των αγίων ημών
στους ναούς των μεγάλων λυγμών
Δι' ευχών των αγίων της γης
ορατής και αοράτου πληγής

Δι' ευχών των αγίων που κλαις
που μπορείς σ' αγαπάω να λες
Δι' ευχών των αγίων κι αεί
με Θεού πνοή"


Ανατρίχιασα!

Βλέπετε Μακαριότατε, πώς με μερικές καλλιτεχνικές πινελιές αλλάζει το όλο σκηνικό κι αποκτά το χαμένο ενδιαφέρον; Ας μη σταθώ μόνο στον Επιτάφιο όμως που είναι και θλιβερή εορτή. Η Εκκλησία μας είναι παρούσα και σε χαρούμενες στιγμές της ζωής ημών. Στο μέγα μυστήριο του Γάμου για παράδειγμα. Αλήθεια, εσάς δεν σας έχει κουράσει το "Ησαΐα χόρευε"; Νησάφι πια! Ας το αλλάξουμε επιτέλους! Κι επειδή ξέρω ότι η Εκκλησία μας είναι προοδευτική και δεν κινείται σε στενά πλαίσια, έχω να εισηγηθώ έναν ξενόφερτο ύμνο. Ένα ύμνο χαράς, όπως αρμόζει άλλωστε για την ευτυχέστερη μέρα της ζωής ενός ζευγαριού.Αλληλούϊα, αλληλούϊα! Ησαΐα, beat this!

Θεοφιλέστατε

δε θα αναφερθώ μόνο εις τον εκσυγχρονισμό των ύμνων, αλλά επιτρέψετε μου να αναφερθώ και σε πιο διαδικαστικά ζητήματα. Βλέπετε, Μακαριότατε οι νέοι σήμερα βαριούνται εύκολα. Καλώς ή κακώς, είναι τέτοιοι οι ρυθμοί της ζωής σήμερα που επιβάλλουν να κινούμεθα με περισσότερη ταχύτητα. Η Εκκλησία δεν θα πρέπει να μείνει απαθής σε αυτά τα δεδομένα. Επιβάλλετε κάποια διαδικαστικά θέματα να αλλάξουν. Η βάπτισις επί παραδείγματι...ας επισπεύσουμε λίγο το μυστήριο της βαπτίσεως, ούτως ή άλλως οι νέοι έρχονται για τη μπομπονιέρα κι όχι για το μπάνιο του νεοφώτιστου τέκνου.Δεν χρειάζονται πολλά-πολλά. Τσακ μπαμ και πάμε παρακάτω.

Και δεν αρκεί μόνο να επισπεύσουμε τα μυστήρια για να κερδίσουμε χρόνο Μεγαλειότατε. Σκεφθείτε απλά πόσος (πολύτιμος) χρόνος σπαταλείται και από τους ιερείς και από τους ψάλτες ψάχνοντας στα βιβλία για ψαλμούς κι ευαγγέλια. Και πόσο κοπιαστικό είναι να κουβαλούν μαζί τους τα βιβλία σε λιτανείες. Γιατί να μην επιστρατεύσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία; Η τεχνολογία είναι εδώ για να κάνει τη ζωή μας ευκολότερη:


iPad. Θεόπνευστη εφεύρεσις! Είναι τυχαίο το "pad" νομίζετε; iPadέρες ενέπνευσαν τον Σταύρον τον Εργασιακό για να σχεδιάσει αυτή την ταμπλέτα. Κι εκεί μέσα χωράνε όλα...ψαλμοί, ευαγγέλια, προσευχές, ικεσίες, λίστες ονομάτων για τα μνημόσυνα, βιβλίο εσόδων-εξόδων για το παγκάρι, τα πάντα όλα λέμε!

Και δεν είναι μόνο το θέμα της ταχύτητας Εκλαμπρότατε. Είναι και το θέμα του efficiency. Πάρτε για παράδειγμα την τελετουργία κατά τον αγιασμό. Είναι και μεγάλες οι εκκλησίες μας, αυτοί που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στην καθαγιασμένη κολυμβήθρα, δεν δέχονται το νερό του αγιασμού. Γιατί να μην το εκσυγχρονήσουμε κι αυτό;Μακαριότατε

έχω προσέξει ότι σε αρκετές περιπτώσεις, κατά την τέλεση μυστηρίων, επιστρατεύονται περισσότεροι του ενός ιερείς. Σε τέτοιες περιπτώσεις Εκλαμπρότατε, καλό θα ήταν εφόσον μαζεύονται τόσοι πολλοί συνάδελφοι ιερείς στον ίδιο χώρο, να διοργανώνεται και μια σεμνή τελετή μετά το πέρας του μυστηρίου (και αφού έχει αποχωρήσει ο κόσμος ενδεχομένως). Βρίσκονται που βρίσκονται στον ίδιο χώρο όλοι μαζί, ας το γλεντήσουν και λιγάκι, δεν είναι κακό...Τελειώνοντας Πανιερώτατε, θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στο θέμα της Θείας Κοινωνίας. Οι κανόνες της Εκκλησίας μας λένε ότι ο ιερέας πρέπει να πιεί όση Θεία Κοινωνία μείνει μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας. Ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε αυτό...
Εκλαμπρότατε

εύχομαι να μην σας κούρασα, αλλά πραγματικά ένιωσα την ανάγκη να σας εκφράσω εκ βάθους καρδίας τους προβληματισμούς αλλά και τις εισηγήσεις μου. Ευρίσκομαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση/βοήθεια χρειαστείτε. Ένα ημέϊλ, ένα ανώνυμο σχόλιο, ένα tweet και θα επικοινωνήσω άμεσα μαζί σας.


Σας φιλώ χιαστί
Ινβίκτιος.

18 σχόλια:

 1. Εισηγούμαι η εκκλησία να δώσει στους πιστούς από ένα iPad2 για να διαβάζουν τη λειτουργία και να συμμετέχουν και αυτοί. τη θήκη για το δικό μου θα τη βρω μόνη μου. ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. axaxaxa....plaka plaka, exoxes ideees. ase pou mou akougese kai ligo kantakouzinos ton opio simpatho afantasta

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Απολογούμαι για την παράλειψη της εισήγησης για τον αγιασμό. Η επιστολή έχει γίνει update. Θενξ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. το ipad του Tommy ενάν επίχρυσο..ειδική παραγγελία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. προφανώς και δεν σοβαρ-ομιλείτε

  εν σας το χαλώ ούτε εγώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @marco
  Για την ακρίβεια τούτο εν ήταν μες τα drafts, εγράφτηκεν το πρωΐ :)

  @Neerie
  Προφανώς και δεν σοβαρομιλούμε Neerie ντήαρ, αλλιώς δεν θα χρησιμοποιείτω το "άνευ υποθέσεως" tag. Μα πού επήεν το sense of humor σου τζι εσένα τζαι της Sike; Πιστεύκουμεν τζι εμείς you know! Ενίοτε δε, νηστεύκουμεν τζιόλας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @Rania
  Επίχρυσο τζαι πελλάρες...ολόχρυσο εννοείς! :Ρ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ναι ρε επιστέψαμεν ότι πιστεύετε και ότι νηστεύετε κιόλας.

  όποιος πιστεύει κύριε ινβίκτε, δεν χλευάζει τα θεία και τάχατες κάνει χιούμορ.

  στόχος σου και των παρομοίων σου (βλέπε αντροναύτη, στροβολιώτη, misharo κλπ) είναι η απομάκρυνση των νέων από το χριστεπώνυμο πλήρωμα της εκκλησίας με απώτερο στόχο να απωλέσουν την ευκαιρία τους να κερδίσουν την αιώνια βασιλεία.

  εσείς θα χάσετε. όταν εμείς θα ευδαιμονούμε στον παράδεισο ακούγοντας κελαηδήματα και γάργαρα νερά, εσείς θα κάνετε σάουνα αιώνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. μα αλόπως ειρωνεύκεται ο ποδηλάτης

  είδες ότι καταλάβω?
  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @Νυχτερινός Ποδηλάτης
  Ντέμιτ! Επήραν μας πρέφαν!

  @Neerie
  Ούλλους καταλάβεις τους...εκτός που μέναν :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. αχαχαχαχαχα αψογο πόστ!

  Πλάκα πλάκα όμως γιατί να μην εκσυγχρονιστούν και λίγο κάποια πράγματα?

  Ας πούμεν εκεινες οι εκκλησίες των μαύρων...εκείνες που τραουδούν.. εννεν τέλειες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Τεκνόν Ινβίχτιε, οι προτάσεις σου έχουν καταγραφεί (εις τους όρχεις ημών) και θα τεθούν υπό συζήτησιν.

  Σε ευχαριστούμεν διά το μέγα σου πάθος υπέρ της Εκκλησίας μας και τον πόθον σου περί της προόδου της.

  Εσκεφτόμεθα προσφάτως περί (ακόμα μιας) μεταφοράς της ζωής του Ιησού στον κινηματογράφο, αυτήν την φορά πιο σύγχρονην όμως και επληροφορήθημεν ότι πληρείς όλες τας προϋποθέσεις διά τον πρωταγωνιστικόν ρόλον.

  Παρακαλούμεν, απάντησε τάχιστα.

  Σε φιλώ γαλλικώς,
  η Α.Μ.Α.Κ.Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @kaisi
  Να το εισηγηθούμε :Ρ

  @Ττόμυς
  Εξαρτάται...αν μου εγγυηθείς ότι η Μόνικα (η Μπελούτσι ντε) θα παίξει τη Μαγδαληνή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Οι λαομόν ρε Ινβίκτους, Εξίχασες τες κηδείες. Κάμε έναν έλεος. εισηγήθου κάτι. Δεν μπορώ να ακούω τες καμπάνες να κτυπούν πένθιμα, τζιαι τζείνα τα "μακαρία η οδός" κλπ ταράσσουν μου τα νεύρα μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...