Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Ένας αλλιώτικος Δήμαρχος

Πάμε πίσω στο 1993, σε μια άσχημη πόλη. Μια πολύ άσχημη πόλη. Βία, εγκλήματα, κυκλοφοριακό, ατυχήματα, ναρκωτικά, βρωμιά και γενικώς δυστυχισμένοι πολίτες. Και δε μιλάμε για μια μικρή πόλη, μιλάμε για μια πόλη με έξι εκατομμύρια κατοίκους!

Ένα πρωί, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της πόλης, που ήταν μαθηματικός και φιλόσοφος, βλέποντας την κατάντια της πόλης του, πήρε μια γενναία απόφαση. Υπέβαλε την παραίτηση του στο Πανεπιστήμιο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ήθελε να διευρύνει την διδασκαλία του και στα έξι εκατομμύρια κατοίκους της πόλης. Ο καθηγητής, πάει για Δήμαρχος.

Στους μαθητές του στο Πανεπιστήμιο, ο συγκεκριμένος καθηγητής ήταν γνωστός για τους περίεργους τρόπους διδασκαλίας του. Για παράδειγμα, μια φορά που επικρατούσε χάος στο μάθημα, κατάφερε να επαναφέρει την τάξη κατεβάζοντας τα βρακιά του. Γενικά, εφεύρισκε αστείους και εντελώς ανορθόδοξους τρόπους για να πετυχαίνει το σκοπό του και περιέργως, πάντα τα κατάφερνε.

Για την προεκλογική καμπάνια του λοιπόν, φόρεσε μια στολή σούπερμαν, αυτοχρίστηκε "Υπερπολίτης" και αμολύθηκε στους δρόμους. Έφερε πολύ γέλιο στον κόσμο αλλά επειδή όπως έλεγαν, είχε αρκετά ειλικρινή φάτσα, τον ψήφισαν. Ο καινούργιος δήμαρχος όμως δεν είχε καμία σχέση με τους προηγούμενους. Η πρώτη του κίνηση ήταν να προσλάβει 420 μίμους και να τους σκορπίσει στους δρόμους της πόλης. Η δουλειά τους ήταν να χλευάζουν όσους παραβίαζαν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Κι αν νομίζεις ότι αυτό δεν είναι κάτι το σπουδαίο, να σε ενημερώσω ότι οι πολίτες άρχισαν να συμμορφώνονται γιατί αποδείχτηκε πως τους πείραζε πολύ περισσότερο η δημόσια κοροιδία, παρά τα πρόστιμα.

Ο Δήμαρχος βγήκε σε τηλεοπτική εκπομπή κι έκανε γυμνός ντους live στο στούντιο, κλείνοντας την παροχή νερού ενώ σαπουνιζόταν, για να δείξει στους πολίτες πώς μπορούν να εξοικονομούν νερό. Η κατανάλωση νερού έπεσε αισθητά.

Όρισε Ημέρα Γυναίκας όπου οι άντρες θα φρόντιζαν τα παιδιά και οι γυναίκες θα έβγαιναν βόλτα στην πόλη. Πράγμα ανήκουστο για μια πόλη που ήταν πολύ επικίνδυνη τα βράδια. Άσε που οι γυναίκες δεν έβγαιναν βόλτες σχεδόν ποτέ ως τότε. 700,000 γυναίκες γέμισαν τους δρόμους πανηγυρίζοντας ενώ ακόμη και o επικεφαλής της Αστυνομίας ήταν γυναίκα εκείνο το βράδυ.

Μοίρασε στους πολίτες ταμπέλες με thumbs up και thumbs down για να επιδοκιμάζουν ή να αποδοκιμάζουν δημόσια τις πράξεις των συμπολιτών τους.

Γενικώς σκαρφιζόταν αστείες ή περίεργες καμπάνιες για κάθε τί που ήθελε να πετύχει, όπως για παράδειγμα όταν ζήτησε να του τηλεφωνήσει (στο προσωπικό του γραφείο μάλιστα) όποιος πολίτης συναντούσε έστω κι έναν υποδειγματικό ταξιτζή. Σύντομα, 150 τηλεφωνήματα συντέλεσαν στο να δημιουργηθεί ομάδα ταξιτζίδων που ο δήμαρχος ονόμασε Ιππότες της Ζέβρας και είχαν την προσωπική του υποστήριξη.

Ίδρυσε επίσης ταμείο εθελοντικών φόρων για όσους ήθελαν να δώσουν παραπάνω χρήματα στο δημοτικό ταμείο. Φυσικά και μάζεψε χρήματα. Τέλος, προσπαθώντας να δείξει πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη ζωή, ζωγράφισε αστέρια σε κάθε σημείο θανάτου από τροχαίο στην πόλη, πράγμα εξαιρετικά έξυπνο γιατί το αποτέλεσμα ήταν πανέμορφο αλλά και ιδιαίτερα σοκαριστικό.

Δεν πρόκειται για παραμύθι. Μιλάμε για τον Κολομβιανό Antanas Mockus, τον Δήμαρχο της Μπογκοτά το 1993. Μετά το πέρας της θητείας του, ο Mockus ξεκίνησε διαλέξεις αναλύοντας τα συμπεράσματά του από το κοινωνικό του πείραμα. Ένα από τα συμπεράσματά του είναι πως η γνώση δίνει δύναμη αρκεί να καταφέρεις να τη μεταδώσεις μέσω της τέχνης, του χιούμορ και της δημιουργικότητας. Μόνο έτσι οι άνθρωποι αποδέχονται τις αλλαγές.

Στις 4 Μαρτίου του 2010, επιλέχθηκε από το Κόμμα των Πράσινων ως υποψήφιος για τις Προεδρικές εκλογές του 2010. Στις 9 Απριλίου, ανακοίνωσε στον κόσμο ότι διεγνώσθη με τη νόσο του Πάρκινσον. Ο Mockus έχασε τις εκλογές από τον Juan Manuel Santos.

Περισσότερες πληροφορίες [εδώ]

14 σχόλια:

 1. Ωραίος ο παίχτης.

  Πρέπει να εν τζαι συγκενείς του Santana ο σατανάς.  (ατς υπογραφήν)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φαντάζεσαι τον Ματσάκη να κατεβάζει τα βρακιά του για να σταματήσει τα τεκταινόμενα στις βάσεις των εγγλέζων; Πιο αποτελεσματικό παρά τούτα που έκαμε ως τωρά πάντως!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Επίσης, το WIKI λαλεί για 420 μίμους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ωραίος.
  για κάποιο λόγο θέλει πολλύ νου να κάμεις τα μισά που τούτα τα πράματα, φαίνεται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 5. Εν άγγονας του Παναή που τες αντένες ρε

  @Eólica
  Τούτο με τα βρακιά εν δουλεύκει δακάτω. Πάρε παράδειγμα που τους Προέδρους διαχρονικά. Πιάε που τον Ντεκτάς, το Ταλάτ, τον Έρογλου. Μια ζωή κατεβάζουν τα βρακιά οι δικοί μας τζαι πάλε τίποτε εν γίνεται

  Υ.Γ: ο δαίμων του τυπογραφείου για τους μίμους!

  @Moonlight
  Πράγματι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ωραίος! Θέλουμε τζαι'μείς ένα τέθκοιο. Φυσικά, τωρά που το σκέφτουμαι, εν τζαι είμαστε πολλά μακριά. Απλά αντί για 420 μίμους έχουμε κάμποσους καραγκιόζηες που μας κυβερνούν τζαι ψοφίζουν νόμους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μπορείτε να το δείτε και εδώ http://youtu.be/5OdhD5D5its (σε 7 μέρη) :)


  Καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @Leni
  Εμείς έχουμεν 56 μίμου(άπτου)ς

  @Georgia
  Θέκκιου! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Kudos, sir!

  Thanks, Ινβίχτε μου! Πολλά ενδιαφέρον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Έχουμε τέτοιους αθρώπους, τζίνο που εν έχουμε εν σωστούς ψηφοφόρους.
  Φέρνει Λίνκολν πάντως ο παρέας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @TwistedTool
  Kun dos tres :D

  @misharos
  Πού ακριβώς τους έχουμεν; Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση θωρούμεν τους ίδιους (κούελλους)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Γεια σου ρε Invict!! Τούτο το θέμα έχει τζαιρό που το διάβασα...σαν να τζαι τα drafts σου αδειάζουν σιγά σιγά :p
  Ο παίχτης πάντως γερός!! Καλημέρα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Εδιαβασα το κάπου παλιά και είχα την εντύπωση ότι είναι μύθος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ε χώννουνται :) Σαν τον κάθε πολίτη που εν εμπλέκεται στην πολιτική. Τζιαι στην ουσία, γι'αυτό λέγεται αναμέτρηση. Κανένας εν λαλεί των ψηφοφόρων ποιον να ψηφίσουν, έχετε ελεύθερη ψήφο. Άρα σαν να τζιαι φταίσιν οι ψηφοφόροι και όχι τόσο οι wannabe πολιτικοί, όσον αφορά τις εκλογές.
  Νομίζω συμφωνείς μαζί μου ότι σε μια χώρα 800 000 ατόμων, υπάρχουν τουλάχιστο 56 άτομα, νέοι επιστήμονες ασπούμε, που μπορούν να μοιάσουν του παρέα στo ποστ.
  Όσον εν κάμνετε κάτι για να αλλάξετε τούντους κουελλους εν γίνεται τίποτε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...