Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

Η εκδίκηση του μαύρου

Θυμάσαι το "μαύρο" σωστά; Α, μπράβο...αυτός!

Ψάχνοντας που λες τις προάλλες πάνω στην αποθήκη για κάποια πράγματα, πέφτει το μάτι μου σε ένα χακί φάκελο. Παίρνω κι ανοίγω το φάκελο και βλέπω ένα πράσινο βιβλιαράκι μέσα. Yeap, το ατομικό στρατιωτικό μου βιβλιάριο! Το οποίο ατομικό βιβλιάριο είναι πολύτιμο τόσο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής σου θητείας, όσο και κατά τη μετέπειτα ζωή σου. Αφού το λέει ξεκάθαρα μέσα στο βιβλιάριο:
Για τα τόοοοσα ευεργετήματα που παρέχει η Πολιτεία δηλαδή, μπορεί να επικαλεστείς το βιβλιάριο ετούτο. Έστω στη σεμνή τελετή παρασημοφόρησής σου...

Το βιβλιάριο που λες αποτελεί από μόνο του τεράστιο υλικό για ανάρτηση. Και τί να πρωτοσχολιάσω! Μετροφυλλώντας το όμως, βρήκα τη σελίδα όπου αναγράφεται η ποινή της πενθήμερης φυλάκισης που μου επεβλήθη:


Περιπολάρχης τυγχάνων, στις 22 Απριλίου του 2000, κάπου μεταξύ 1:00 και 3:00 το πρωΐ, συνελήφθην από τον επόπτη του στρατοπέδου εντός του κυλικείου σε ώρα που αυτό ήταν κλειστό...μωρ τί μας λες! Κι εγώ που νόμιζα ότι είναι 24ωρης εξυπηρέτησης!

Άκου λοιπόν πώς έχει η ιστορία...

Στο ΛΣ/ΓΕΕΦ που ήμουν τότε που έγινε το συμβάν, μας έστελναν στο στρατόπεδο "Παναγίδη" (αυτό που θα κατεδαφίσουν για να κτίσουν οι Καταριανοί το κυπριακό Taj Mahal) όπου εκτελούσαμε υπηρεσία περιπόλου. Εαν δεν με κερατώνει η μνήμη μου, υπήρχαν 3 περίπολα -3 "βάρδιες" ας το θέσουμε έτσι- κατά τη διάρκεια της οποίας "βάρδιας" έπρεπε να ελέγχεις περιμετρικά το στρατόπεδο, υπογράφοντας τα σχετικά βιβλία στις σκοπιές.

Ανάλογα με τον αξιωματικό που ήταν ορισμένος ως Επόπτης του Στρατοπέδου, άλλαζαν και οι απαιτήσεις των περιπόλων. Άλλος Επόπτης ήθελε 3 υπογραφές (να δώσεις 3 γύρους του Στρατοπέδου με λίγα λόγια), άλλος 4, άλλως 5 κι υπήρχε κι ένας αρρωστημένος του Ναυτικού που ήθελε 6! Κι επειδή ως γνωστόν, ανία τέχνας κατεργάζεται, κυκλοφορούσε από χέρι σε χέρι ένας εύχρηστος και πρακτικότατος πίνακας υπογραφών. Δεν έχω τον αυθεντικό, αλλά πάνω-κάτω έμοιαζε κάπως έτσι:
Οπόταν, ανάλογα με το πόσες υπογραφές ήθελε ο Επόπτης κι ανάλογα με το ποιό από τα 3 περίπολα ήσουν ορισμένος, ήξερες σε ΚΑΘΕ σκοπιά ΠΟΙΑ ώρα θα έμπαινε η ΚΑΘΕ υπογραφή! Τέλειο;

Για την ασφαλή χρήση του εν λόγω πίνακα όμως, έπρεπε να ληφθούν υπόψιν και κάποιες άλλες παραμέτροι:

 • Ξυπνά ο συγκεκριμένος Επόπτης κατά τη διάρκεια της νύχτας ή πάει μέχρι το πρωΐ; (ναι, είχαμε και τέτοιους)
 • Αν ξυπνά, περίπου τί ώρα πάει για έφοδο (και άρα θα υπογράψει τα βιβλία των σκοπιών);
 • Κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκτελούσαν έφοδο και οι εθελόντριες που ήταν υπηρεσία μαζί με τον Επόπτη (και υπέγραφαν κι αυτές δηλαδη τα βιβλία των σκοπιών)

Οι εθελόντριες ήταν πάντα συνεργάσιμες. Ήξεραν την πατέντα κι απλά μας έλεγαν τί ώρα θα πάνε για έφοδο για να ξέρουμε να αφήσουμε κενή γραμμή στα βιβλία των σκοπιών. Άμα είναι να κάνεις κάτι, να το κάνεις σωστά! Αν ήταν επόπτης απ' αυτούς που δεν ξυπνούν, τότε ήταν straight forward τα πράγματα...ακολουθούσες τον πίνακα υπογραφών κι ήσουν μια χαρά! Αν ήταν απ' αυτούς που ξυπνούν και εκτελούν έφοδο, τότε τα πράγματα άλλαζαν. Αν ήξερες ένα περίπου τί ώρα εκτελεί την έφοδο του, τότε έβαζες τις υπογραφές μέχρι λίγο πριν από την αναμενόμενη ώρα εφόδου και μετά που εκτελείτω η έφοδος, έβαζες και τις υπόλοιπες κι ήσουν κύριος!

Άρα, αντιλαμβάνεσαι ότι εκτός από τον πίνακα υπογραφών, κυκλοφορούσε από χέρι σε χέρι και το κλειδί του κυλικείου στο οποίο καταλήγαμε για να περάσουμε την ώρα μας, να τσιμπήσουμε και κάτιτις.

Το επίμαχο βράδυ που λες, ήμουν ορισμένος περιπολάρχης από τις 1:00 μέχρι τις 3:00. Ο Επόπτης που ήταν υπηρεσία εκείνο το βράδυ ήταν από εκείνους που ξυπνούσε το βράδυ. Και ξυπνούσε ΠΑΝΤΑ γύρω στις 2:30. Η εθελόντρια που ήταν υπηρεσία θα περνούσε πριν τις 1:00 οπόταν δεν μας αφορούσε.

Βάλαμε λοιπόν όλες τις υπογραφές πλην της τελευταίας (αυτή θα έμπαινε μετά την υπογραφή του Επόπτη) και αράξαμε στο κυλικείο. Ράδιο, chips, σοκολάτες, pokka και τσιγάρο. Και αμπελοφιλοσοφίες. Όταν μας ενημέρωσε τηλεφωνικώς ο σκοπός της Πύλης ότι τελείωσε ο Επόπτης με την έφοδό του, βγήκαμε να βάλουμε την τελευταία υπογραφή και να πάμε για ύπνο. Επειδή όμως καμιά φορά ο έξ' από δώ έχει πολλά ποδάρια κι επειδή αυτά τα ποδάρια ενίοτε σπάνε, αποφάσισε ο Επόπτης να βγεί από το Εποπτείο (τί στο καλό θυμήθηκε χαράματα!) ΤΗΝ ΩΡΑ που βγαίναμε από το κυλικείο. Μας είδε. Τον είδαμε. Δεν είπε κανείς τίποτα.

Την επομένη το πρωΐ, επιστρέφουμε στο ΛΣ/ΓΕΕΦ όπου με βρίσκει ο επιλοχίας και με ενημερώνει ότι είμασταν αναφερόμενοι από τον Επόπτη για αυτόν κι αυτόν το λόγο. Ο τύπος που ήταν βοηθός περιπολάρχη μου είπε να μην ανησυχώ και ότι "θα τον γειώσω τον Επόπτη, ένα τηλέφωνο θα κάμω κι είναι ΟΚ". Πράγματι, πήρε τηλέφωνο κάποιο  γνωστό του και το θέμα τακτοποιήθηκε. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε. Διότι ναι μεν ο Επόπτης "εγειώθηκεν" και η πενθήμερος φυλάκισις που μας είχε επιβληθεί μετατράπηκε σε πενθήμερον κράτησιν αλλά το έμαθε ο "μαύρος"! Ο οποίος "μαύρος" τα πήρε στο κρανίο και μετέτρεψε την πενθήμερον κράτησιν σε πενθήμερον φυλάκισιν!

Και -σε πλήρη αντίθεση με τους τόνους φυλακής που έριχνε κατά καιρούς- τη συγκεκριμένη πενθήμερον φυλάκισιν ΚΑΙ την γράφτηκα αλλά ΚΑΙ την υπηρέτησα!

Ελπίζω αυτή η φυλάκιση να μην μου στερήσει οποιοδήποτε από τα πολλά ευεργετήματα που παρέχει  κατά καιρούς η Πολιτεία εις τους στρατευθέντας...

22 σχόλια:

 1. Ενώ συνήθως εν μου αρέσκουν οι ιστορίες του στρατου γιατί οι αντρες μονοι τους μιλουν τζαι μόνοι τους χαχανίζουν. Οι δικές σου αρέσκουν μου πολλά όι μονο γιατι λαλείς τες ωραία αλλα τζαι γιατί εξηγάς τα τζαι μαθαίνουμε τζαι εμείς οι άσχετοι! :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλα τα λεει η Πρασιναδα, γραφε μας τετοιες ιστοριες, εμενα παντως μου αρεσουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συμφωνώ με τα κορίτσια :-) Καλημέρες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. χαχαχαχαχαχααχαχ
  ξέρεις γιατί γελώ;
  χαχαχαχαχαχαχ

  για την τελευταία σου κουβέντα.... :/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. You're in the army now
  Oh, oh, you're in the army now
  You're in the army now
  Oh, oh, you're in the army now

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @Πρασινάδα
  Μα ώσπου να μάθετε τα κόλπα της δουλειάς, εννα το κατεδαφίσουν το στρατόπεδο. Εννα πρέπει να κάμουμε revise τον πίνακα για να δουλεύκει σε άλλα στρατόπεδα :Ρ

  @ΣΜΙΛΙ ΤΩΡΑ
  Τζι εμέναν αρέσκουν μου :Ρ
  Άλλο να στα λέω κι άλλο να τα ζεις όμως...ο "μαύρος" δύσκολα περιγράφεται με λέξεις!

  @Neraida
  Καλημέρες! :)

  @Nonis
  Τώρα τζαι να δεις που εννα μου γελάσουν τζαι να μεν με ευεργετήσουν!

  @Mana
  Actually, εποσπάστηκα που το army!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. χαχαχαχαχχα ο μαύρος γράφει. θέλω τον να αποκτήσει πιο δυναμικό ρόλο στα ποστ σου! btw οι εθελόντριες όντως υπήρχαν?ενόμιζα εν μύθος. αν ναι, γιατί υπήρχαν?και τι ακριβώς εκάμναν?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @daffodil lament
  Τί εννοείς "γιατί υπήρχαν"; Ήταν υπάλληλοι όπως σε κάθε κυβερνητική υπηρεσία! Τωρά για το τί ακριβώς εκάμναν... :Ρ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. εννοώ γιατί εκάμναν εθελοντικά έτσι δουλειά?ή απλώς εν τίτλος τιμής το εθελόντριες και πληρώνουνται κανονικά?:P

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αστεία-αστεία αλλα για να σου πιστώσουν οι κοινωνικές ασφαλίσεις τα 2 χρόνια του στρατού θέλουν τζιέντο μαυρογέρημο το ατομικό βιβλιάριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αν βρεθει στην στρατιωτικη θητεια του γιου μου κανενας "μαυρος", θα εχω σοβαρωτατο προβλημα. Πως θα τον καμω μαυρο στο ξυλο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @daffodil lament
  Ε έτσι τες λαλούν, ξέρω; :Ρ

  @Marco
  Έshει χρήση τελικά α;

  @Grouta
  Ως τότε εννα φκεί στη σύνταξη ο "μαύρος". Αλλά σαν τούτον έshει πολλούς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Αν δεν το έσιεις τζιαί θέλεις να σου πιστώσουν τα χρόνια του στρατού οι Κ.Α. θα βουράς όπως τον μαύρον στα στρατολογικά για να σου δώσουν πιστοποιητικό θητείας. ΄Εκαματο τζιαί ξέρω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Μαrco εν μπορεις με το βιβλιάριο πλέον να πιστώσεις τες Κ.Α. μόνο με Πιστοποιητικό τύπου Α από στρτ/κα δέχουνται.
  Τζαι οι εθ. υπάρχουν τζαι λέγουνται έτσι επειδή εννεν υποχρεωτικός ο παυτός για τεσ γυναίκες στη κύπρο τζαι επιλέγουν να παν. οι εθελοντές παν επειδή εν πρόθυμοι να εν οπλίται επί πληρωμη.
  Τζαι ναι υπάρχει ο μαύρος και βασιλεύει και μεν παραξενευτείτε να φκει στες ανώτατες βαθμίδες της ιεραρχίας.
  Τζαι εν λλίες 5 μέρες φυλακή για έτσι γκάφα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @Marco
  That's good to know!

  @Tatsa
  Τατσούδα, κάτσε ημιανάπαυση να μεν πιαστείς :Ρ
  Αν δεν φορείς άρβυλα, εν ανησυχητικό που ξέρεις τόσες λεπτομέρειες χαχαχα

  @Sike
  LOL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Τούτο το κάτσε ημιανάπαυση τζαι κάτσε προσοχή ποττε εν το κατάλαβα αφου πρέπει να σαι ορθιος για να τΑ κάμεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. @Tatsa
  τς τς τς μεν με απογοητεύκεις! Έπρεπεν να το ξέρεις ότι "τζιαμέ που τελειώνει η λογική, αρκέφκει ο στρατός"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. ο στρατιώτης στην πύλη ήταν του μηχανικού μπάϊ ένι τσάνς??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. υπάρχουν και άτομα που εκάναν 25 μήνες θητεία και υπηρέτησαν υπέρβαση ορίου φυλακής αλλά αναγκάστηκαν να πάρουν αναστολή και δεν απολυθήκαν ακόμα ποτέ γιατί οι φυλακές τους ακόμα παιρνούν τις ~300 μέρες... και ο μαύρος εν 'καλός', μάλιστα πολλές φορές επαρακαλούσες να σου την 'κάτσει' παρά να σου τα πρίζει.. έσιει πολλά σιειρόττερους..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. ε ρώτα τους συναέρφους ρε τάτσα μου ρε!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. @asproullis
  Εν τζαι ήπιαμεν τζαι καφέ μαζί, έναν σινιάλον μας έκαμεν. Πού να θυμούμαι αν ήταν του Μηχανικού ή της Αεροπορίας :Ρ

  @Νηπενθές
  Το πρόβλημαν με το μαύρο ήταν ότι ακόμα τζαι άμαν σου την "εκάθισκεν", πάλε έπρηζεν σου τα χαχαχα

  @Sike
  LOL

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...