Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

Το βάρος του Ίντερνετ

 Όσο μία… φράουλα ζυγίζει ολόκληρο το ίντερνετ, δηλαδή περίπου 50 γραμμάρια!

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ορισμένοι μαθηματικοί, οι οποίοι συμπεριέλαβαν στους υπολογισμούς τους το συνολικό βάρος όλων των κινούμενων ηλεκτρονίων που αντιπροσωπεύουν το σύνολο των διακινούμενων πληροφοριών, σε οποιαδήποτε στιγμή.

Η διενέργεια της μέτρησης εμπνεύστηκε μετά την ανακοίνωση του καθηγητή της επιστήμης των υπολογιστών Τζον Κουμπιάτοβιτς του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ- ότι κάθε ηλεκτρονικό βιβλίο που «φορτώνεται» στη συσκευή ψηφιακής ανάγνωσης Amazon Kindle, αυξάνει ανεπαίσθητα το βάρος της.

Ο Κουμπιάτοβιτς χρησιμοποίησε τη διάσημη εξίσωση του Άϊνσταϊν E=mc2, για τη σχέση μάζας και ενέργειας, και εκτίμησε ότι το γέμισμα με ηλεκτρονικά βιβλία ενός Kindle χωρητικότητας 4GB, θα αυξήσει το βάρος του κατά ένα δισεκατομμυριοστό του δισεκατομμυριοστού του γραμμαρίου. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν αποθηκεύονται πληροφορίες (όπως ένα ηλεκτρονικό βιβλίο), τα ηλεκτρόνια στην μνήμη έχουν μεν σταθερό αριθμό, αλλά αυξάνουν την ενέργειά τους και αυτή η αυξημένη ενέργεια «μεταφράζεται» σε οριακά μεγαλύτερη μάζα, δηλαδή σε περισσότερο βάρος.

Τα μέλη της εκπομπής «Vsauce» που προβάλλεται μέσα στη δημοφιλή πύλη βίντεο YouTube αποφάσισαν να ακολουθήσουν την ίδια μέθοδο για να μετρήσουν το βάρος του Internet. Υπολογίστηκε ότι όλο το διαδίκτυο -με βάση τον όγκο των δεδομένων-πληροφοριών που διακινείται σε αυτό- ζυγίζει περίπου 50 γραμμάρια. Αρχικά, υπολογίστηκε ότι τα ηλεκτρόνια στο σύνολο του ίντερνετ έχουν ενέργεια περίπου 40 δισεκατομμύρια βατ και στη συνέχεια αυτή η ενέργεια μετατράπηκε σε βάρος 50 γραμμαρίων.

Αν μάλιστα στους υπολογισμούς, εκτός από τους servers περιληφθούν και οι προσωπικοί υπολογιστές του πλανήτη που χρησιμοποιούν το ίντερνετ, τότε το βάρος του διαδικτύου αυξάνεται σε… τρεις φράουλες!

Σύμφωνα με υπολογισμούς του επικεφαλής της Google Έρικ Σμιτ, στο παγκόσμιο διαδίκτυο υπάρχουν περίπου 5 εκατομμύρια terabytes πληροφοριών, από τα οποία η εταιρία του ταξινομεί μόλις το 0,04%.

Πηγή: Το Βήμα

10 σχόλια:

 1. Σαν τζι οι Μαθηματικοι εν πολλα αθκιασεροι τελευταιως? Ακου να μετρουν το βαρος του ιντερνετ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. θέλει δίαιτα ή όχι το ίντερνετ; θέλω να πω τα 50 γρ. εν πολλά ή λία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @Grouta
  Ε πρέπει να δικαιολογήσουν τζαι τούτοι το μισθό τους!

  @Mana
  Οι φράουλες εν διαιτητικές. Άρα το ίντερνετ είναι slim

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μα μόνο 5.48884663 × 10^28 ηλεκτρόνια;;;!!! :Ο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @Πρασινάδα
  Κοίτα, εκ πρώτης άποψης φαίνεται όντως μιτσή το νούμερο. Αλλά, μπορεί ναν χοντροκόκκαλα ή μιλλαρωτά εν τζαι ξέρουμεν :Ρ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @Φουρνόφκιος
  Ντα που είσαι που σκέφτουνται να του μετρήσουν τζαι τα τριγλυκερίδια του Ίντερνετ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εθύμησες μου τούτους τους παρέες: http://www.youtube.com/watch?v=iDbyYGrswtg

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...