Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

Εθνική Φρουρά: μια κοινωνική ανάλυση

Ο φίλος μου ο CRITIC, πολλάκις εξέφρασεν την άποψη του για το στρατό στην Κύπρο τζαι για το πόσον άχρηστο πράμα είναι τζαι για το ότι είναι 2 χρόνια πεταξούμενα, 2 χρόνια χαμένα άδικα των αδίκων. Σε γενικές γραμμές συμμερίζουμαι την άποψη του.

Αλλά!

Αλλά λέω!

Σήμερα θα δω τα πράματα που άλλην οπτική γωνιά τζαι θα προσπαθήσω να διαψεύσω εαυτόν και CRITIC, εξηγώντας πώς ο κυπριακός στρατός (η Ε.Φ. δηλαδή) είναι χρήσιμο πράμα για τους νέους.

Συνοψίζοντας το όλο σκεπτικό σε μία και μόνο πρόταση, μπορώ να σου πω ότι η Ε.Φ. είναι χρήσιμο πράμα για τους νέους διότι προετοιμάζει τους για την (κυπριακή) κοινωνία στην οποία θα κληθούν να ζήσουν μετέπειτα.

Ας κάμουμεν έναν καφέν τζαι να το αναλύσουμε το πράμα...Η Ε.Φ. προετοιμάζει σε για το επαγγελματικό σου μέλλον

Μετά το στρατό θα πάεις να σπουδάσεις τζαι μετά θα ξεκινήσεις δειλά-δειλά την επαγγελματική σου σταδιοδρομία. Η δουλειά σου είναι σημαντικό μέρος της ζωής σου οπόταν όσο πιο καλά προετοιμασμένος είσαι, τόσο το καλύτερο. Τζαι η Ε.Φ. θα σε προετοιμάσει κατάλληλα για την επαγγελματική σου καριέρα.

Η Ε.Φ. θα σου μάθει την βασική αρχή που θα διέπει το επαγγελματικό σου μέλλον: θα έshεις πάντα (τουλάχιστον) έναν πας τη κκελλέ σου, ο οποίος θα είναι λειψιμιός τζαι θα σου λαλεί τί να κάμεις, πότε να το κάμεις τζαι πώς να το κάμεις, χωρίς να σου λαλεί το γιατί πρέπει να το κάμεις.

Ήταν Παρασκευή, ημέρα συντήρησης των αρμάτων. Έξω που τον όρχον (το στεγασμένο πάρκινγκ των αρμάτων that is) είχαμεν απλωμένους μουσιαμμάες πάνω στους οποίους θα εβάλλαμεν τα πολυβόλα για να τα "καθαρίσουμεν". Εκατεβάσαμεν τα πολυβόλα που τα άρματα τζαι εβάλαμεν τα πας τους μουσιαμμάες να τα καθαρίσουμεν. Επιάαν τα νερά.

- Κύριε Ίλαρχε, να τα βάλουμεν πίσω πας τα άρματα να μεν φαν τα νερά;
- Όι. Εν ημέρα συντήρησης πρέπει να τα καθαρίσουμεν.
- Μα κύριε Ίλαρχε...
- Είπα όι!
- $%^#$&^#$*&$*

Αποτέλεσμαν;
Όταν εβάλαμεν τα πολυβόλα πίσω πας τα άρματα, ήταν γεμάτα τάτσες που τα νερά τζαι ο Ινβίκτους που ήταν χρεωμένος το άρμαν έφαν την τζι εν επήεν διανυκτέρευσην.

Η Ε.Φ. θα σου μάθει την αρχή της ισονομίας: στην πρώτη γνωριμία με τα αφεντικά, θα σου αναφερθεί ότι όλοι οι "συνάδελφοι" είσαστεν ίσοι μεταξύ σας τζαι ότι ούλλοι έshετε τα ίδια δικαιώματα αλλά τζαι υποχρεώσεις. Στην πορεία, θα φροντίσει η Ε.Φ. να σε προετοιμάσει για το real thing που θα αντιμετωπίσεις στη μετέπειτα εργασία σου, αποκαλύπτοντας σου ότι κάποιοι συνάδελφοι σου είναι πιο ίσοι που σένα, ενώ -guess what- εσύ έshεις παραπάνω υποχρεώσεις που άλλους. Needless to say ότι κάποιοι θα έχουν παραπάνω δικαιώματα που σένα.

Όταν εκτελούσα χρέη επιλοχία στην Ίλη, είχα αποφασίσει να φκάλλω τες υπηρεσίες αξιοκρατικά. Να φκάλλουν ούλλοι (myself included) σκοπιές/περίπολα/θαλαμοφυλακή (ότι επροβλέπετουν για τον καθένα) με το γυρίν, μηδενός εξαιρουμένου.

Στα πλαίσια του rotation που λες που εφάρμοζα, ήρτεν το γυρίν του οδηγού του Διοικητή να φκάλει νούμερο. Με το που ετοίμασα τες υπηρεσίες, εφώναξεν με ο Διοικητής στο γραφείο του. Επήα. Είχαμεν τον εξής σύντομο διάλογο:

Διοικητής: Τον <τάδε> (σ.σ. τον οδηγό του) θα τον βάλλεις κάθε μέρα διανυκτέρευση αλλά δεν θα τον γράφεις πας τες υπηρεσίες, εν χρειάζεται ναν γραμμένον πούποτε το όνομα του. Τζαι θα τον λοαρκάζεις πως εν κάθε μέρα διανυκτέρευση ώσπου να σου πω εγώ, εξηγηθήκαμεν;
Ινβίκτους: Μάλιστα κύριε Διοικητά...

Ώσπου να πάω πίσω στο θάλαμο, ενημερώθηκα που τον Ίλαρχο ότι θα αναλάμβαννεν άλλος χρέη επιλοχία που την επομένη.

Η Ε.Φ. θα σου μάθει την αρχή της αξιοκρατίας: τα πάντα αποφασίζονται/γίνονται αξιοκρατικά εκτός αν έχουν να κάμουν με σένα.

Όταν είχα πάει νεοσύλλεκτος, θα εφαρμόζετουν μια καινούρια οδηγία του Υπουργείου Άμυνας τζαι του ΓΕΕΦ, τζαι ένα νέο σύστημα σύμφωνα με το οποίο ΟΛΟΙ οι νεοσύλλεκτοι θα ετοποθετούνταν σε μονάδες στην επαρχία διαμονής τους. Αν τούτον δεν ήταν εφικτό, τότε θα ετοποθετούνταν στην πλησιέστερη Μονάδα σε σχέση με τον τόπο διαμονής τους.

19 απόφοιτοι του ΑΤΙ στον κλάδο των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, οι 18 επιλέγονται να παν Αεροπορία, ο 1 επιλέγεται να πάει Τεθωρακισμένα. Μάντεψε ποιός ήταν τζίνος ο ένας...

Στέλλουν μας λοιπόν τεθωρακισμένα τζαι πάμεν για την επιλογή της Μονάδας στην οποία θα παρουσιαστούμε, η οποία θα είναι βεβαίως-βεβαίως στην επαρχία μας ή εν πάσει περιπτώση η πιο κοντινή στο σπίτι μας. Έτσι είπεν ο Υπουργός, ο Αρχηγός τζαι ο Διοικητής του ΚΕΝ. Ο Ινβίκτους κατάγεται από και διαμένει εις Λάρνακαν.

Οι επιλογές:

1. Κκόσιη
2. Άης Γιάννης της Μαλούντας
3. Κόρνος
4. Μαθιάτης
5. Τσέρι

Ας τα δούμε πάνω στο χάρτη:

[πάτα για μεγέθυνση]

Με μπλέ χρώμα βλέπουμε την απόσταση της Κκόσιης που τη Λάρνακα.
Με κίτρινο χρώμα βλέπουμε την απόσταση του Τσερκού που τη Λάρνακα.
Με κόκκινο χρώμα βλέπουμε την απόσταση του Άη Γιάννη της Μαλούντας που τη Λάρνακα.
Με πράσινο χρώμα βλέπουμε την απόσταση του Μαθιάτη που τη Λάρνακα.
Με πορτοκαλί χρώμα βλέπουμε την απόσταση του Κόρνου που τη Λάρνακα.

Μάντεψε πού επήεν ο Ινβίκτους...

Η Ε.Φ. θα σου μάθει πώς λειτουργεί ένα ΓΕνικό Σύστημα Υγείας.

Αρρώστησα μία και μοναδική φορά στην 26μηνη θητεία μου. Τζαι όταν λέω αρρώστησα, εννοώ ότι εκρεβατώθηκα του πυρετού. Σε σημείο που εζήτησα να με πάρουν στο γιατρό. Φορτώννουν με λοιπόν πας το Λαντρόβερ τζαι παίρνουν με στην Κλήρου που είshεν γιατρόν.

- Τί έshεις ρε; (οι γιατροί εν πάντα ευγενικοί τζαι με τον λόον τον καλόν στο στόμα)
- Πυρετό
- Έππεσες λλίον να σου περάσει;
- Εγώ έππεσα. Εν ο πυρετός που εν ππέφτει. Βάρμου καμιάν ένεσην να χαρείς! (εν θα μπώ σε λεπτομέρειες για τη σχέση του υποφαινόμενου με ενέσεις τζαι βελόνες αλλά για να φτάσω να ζητήσω εγώ ένεση πάει να πει ότι εν υποφέρνετουν η κατάσταση).

Έμπηξεν μου μιαν ένεσην τζι εφώναξεν τζαι κάποιου στρατιώτη να μου φέρει "λλία χάπια να πάρω μαζί μου".

- Πιε τα τζαι τούτα τζι εννα γινείς περτίτζιην.

Εκόττησεν μου κάτι χαππούθκια τζι επήα στο καλόν.

Πάμεν πίσω στη Μονάδα τζαι ο Επόπτης στέλλει με να ππέσω. Ταυτόχρονα φωνάζει του μάγειρα τζαι λαλεί του να μου ετοιμάσει μιαν σούππαν. Ήρτεν ο μάγειρας (λέμε τώρα) τζι έφερεν μου τη σούππα μες το θάλαμο που έππεφτα. Φαντάστου έναν πιάτον βαθουλλόν με νερόν της Νεκράς Θάλασσας χογλαστόν. Τζαι 10 κόκκους ρύζιν να μπλέουν μέσα. Εφάνην τυχερός ο μάγειρας που επρόλαβεν τζι έφυεν πριν να την δοκιμάσω τζαι να του την λούσω.

Όταν με το καλόν έφκηκα διανυχτέρευσην τζι επήα έσσω, είχα τζαι τα χαππούθκια μου μες την πούγκαν της παραλλαγής. Όταν εσύναξεν τα ρούχα μου η μάνα μου για να τα βάλει για πλύμμαν ήβρεν τα χαππούθκια. Τζαι επειδή έκαμεν τζαι 40 γρόνια μες τα Νοσοκομεία τζαι έξερεν τζαι για χάπια κλπ, ήρτεν τζι ήβρεν με αγχωμένη:

- Ήνναμπου έπαθες γιε μου; Είσαι καλά;
- Είμαι καλά μια χαρά, γιατί;
- Νέος άνθρωπος, το χάππιν της πίεσης πού το ήβρες γιε μου;
- .....25 σχόλια:

 1. Πολλά κακό άρθρο νέο. Κάτσε καλά άμα σου μιλώ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δώσμου ημιανάπαυσην τζι επιάστην ο κωλοταβρίτης μου!

   Διαγραφή
 2. Είδες; καλά λαλούν ότι ο στρατός εν το Πανεπιστήμιος της Ζωής!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανοικτό Πανεπιστήμιο τζαι μαλακίες...

   Διαγραφή
 3. Ας συμφωνήσουμε όλοι εξ αρχής ότι τούτα που αναφέρνεις εν απλά μεμονωμένες περιπτώσεις και ότι κατ' ουδένα τρόπο δεν αντικατοπτρίζουν τη γενική κατάσταση στην Ε.Φ. και κατ' επέκτασιν στην κυπριακή κοινωνία.

  ΑΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕΝ ΕΙΠΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Χάπια της πίεσης;;;;!!! Όι μάνα μου!


  Καλημέρες! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κοίτα μπορεί να έshει τη λογική του ο Δόκτωρ...λαλεί σου άμαν εν με τον πυρετόν τούτος, εννα σικκηρτά συνέχεια τζι εννα νευριάζει με αποτέλεσμα να φκει πάνω η πίεση του. Οπόταν δώστου χάππιν για την πίεσην τζι ενναν ούλλα υπό έλεγχον...

   Διαγραφή
 5. τους πρώτους 13 μήνες εκπαιδεύκεσαι τζαι μαθαίνεις τα τούτα, τζαι τους επόμενους 13 κάμνεις τα πρακτική...

  όντως μαθαίνεις πολλά...

  αλλόπως είχες συγγενείς στον Άη Γιάννη τζαι εμάθαν το, αλλιώς εν εξηγείται... :ρ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι ένι. Τους πρώτους 13 μήνες εκπαιδεύκεσαι στη θεωρία τζαι τους επόμενους 13 μήνες κάμνεις πρακτική πας τους επόμενους που κάμνουν το θεωρητικό κομμάτι τους...

   Με συγγενείς με τίποτε. Εν παραπονιούμαι όμως, επεράσαμεν καλά στον Άη Γιάννη :)

   Διαγραφή
 6. Πάλε καλά που τα χαππούθκια ήταν για την πίεση. Ε φαντάστεις να σου διούσε βιάγκρα να μπου σιε να γίνει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τούτον το σενάριο εν παίζει καθόλου. Εν γνωστό το conspiracy theory του στρατού για το γάλα που μας εποτίζαν. Ούλλοι είμασταν πεπεισμένοι ότι μας εβάλλαν μέσα αντικαβλωτικό

   Διαγραφή
 7. Συμφωνώ απόλυτα ότι ο στρατός σε προετοιμάζει για την κυπριακή κοινωνία. Το βλέπω τώρα που δουλεύω στο Δημόσιο και λειτουργούν όλα με νοοτροποία στρατού και φυσικά όντας προετοιμασμένος δεν μου κάνει τίποτε εντύπωση. Οι γυναίκες συνάδελφοι που δεν έκαναν στρατό πέφτουν από τα σύννεφα με το τι επικρατεί στη δημόσια υπηρεσία ενώ εμείς... προετοιμασμένοι από καιρό, σαν θαρραλέοι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σαν έτοιμος από καιρό, σαν θαρραλέος...

   Διαγραφή
 8. εννα μας κάμετε να ζηλέψουμεν που εν εκάμαμεν στρατό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Παει ενας αρρωστος στρατιωτης στο γιατρο και αφου εξεταστηκε(λεμε τωρα)λαλει του ο γιατρος:
  -Πιαε τζαι τζεινα τα τζιτρινα τα χαπια που εν πας τζεινο το ραφι.
  -Γιατρε εν ιφτανω τζειπανω.
  -Ε καλα, πιαε τζεινα τα κοτσινα που εν πιο χαμηλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λαλούμεν το για ανέκδοτον αλλά εγίνηκεν τούτη η φάση. Στο ΚΕΝ Λάρνακας. Έτος 1995.

   Διαγραφή
 10. κάτι χρόνια μετά.. τα ίδια σκατά ενουν!
  Αν είχα το νου που έχω τωρά πάντως εν θα έκαμα στρατό τζιαι ας ελαλούσαν οι άλλοι για ψυχιάτρους τζιαι πελλάρες..

  Επία τζιαι εγώ μετάθεση στον ΑΓ αλλά ευτυχώς εν έκατσα πολλά. Το Γενάρη εννα κλείσει ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μεν μάshεσαι! Τί εννοείς "εννα κλείσει"; Εννα μεταφερτεί η Μονάδα αλλού; Εννα το κόψουν οικόπεδα; Εννα κάμουν γήπεδα του φούτσαλ; Σύντηshε ολάν!

   Διαγραφή
  2. :D κλέιει η 21 σαν μονάδα. Τα άρματα εννα θκιαλεχτούν τα καλλήττερα τζιαι να παν κάτω χώρα. Στη θέση της έρκετε, αν δεν κάμω λάθος, 652 ή κάτι έτσι..

   Διαγραφή
  3. Τζαι εννα σκαρτάρουν τα Κάσκαβελ;
   Πας τον αθθόν της νιότης τους;
   Να τα σκαρτάρουν που τα τωρά; Μόνον 31 χρονών άρματα ένι!

   Διαγραφή
 11. αχαχαχα!! η Εθνικη Φρουρα εσιει αφθονο υλικο για συζητηση. Εμας εδιουσαν μας κατι ροζ χαππουθκια. οτι τζιε να σιες.. εντερα, πονοτζιεφαλο, εχτυπησες, εμετους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...