Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Σ' ένα συνηθισμένο περιβάλλον, αντιλαμβάνεσαι το ωραίο;

Κάποιο κρύο πρωινό του Ιανουαρίου, ένας άντρας κάθησε σε ένα κεντρικό σταθμό του μετρό και ξεκίνησε να παίζει το βιολί του. Έπαιξε για περίπου 45 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτών των 45 λεπτών, δεδομένου ότι ήταν ώρα αιχμής, πέρασαν από μπορστά του αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι πηγαίνοντας στη δουλειά τους.

Τρία λεπτά μετά την έναρξη της μουσικής, ένας μεσήλικος κύριος παρατήρησε ότι υπήρχε ένας μουσικός που έπαιζε βιολί, τον κοίταξε για λίγα δευτερόλεπτα και συνέχισε το βιαστικό του βηματισμό.

Ένα λεπτό αργότερα, ο βιολιστής εισέπραξε το πρώτο του δολλάριο, από μια κυρία που το πέταξε στο καπέλο του καθώς περνούσε από μπροστά του χωρίς να σταματήσει καθόλου.

Λίγο αργότερα, κάποιος ακούμπησε στον τοίχο και τον άκουσε για λίγο, αλλά μετά κοίταξε το ρολόι του και έφυγε βιαστικός.

Πιο πολύ από όλους τους περαστικούς, ασχολήθηκε μαζί του ένα τρίχρονο αγόρι που ήθελε να σταματήσει για να ακούσει, αλλά η μητέρα του τον τράβηξε για να συνεχίσουν τη διαδρομή τους. Το παιδί κοιτούσε συνεχώς προς τα πίσω καθώς απομακρυνόταν. Το ίδιο επαναλήφθηκε και με άλλα παιδιά και τους γονείς τους, οι οποίοι - χωρίς καμία εξαίρεση - τα τράβαγαν για να συνεχίσουν το δρόμο τους.

Στα 45 λεπτά μουσικής, συνολικά σταμάτησαν για να ακούσουν - έστω και για λίγο - μόνο 6 άνθρωποι. Περίπου 20 άνθρωποι έριξαν λεφτά στο καπέλο καθώς συνέχιζαν να περπατούν, χωρίς να ελαττώσουν την ταχύτητα του βηματισμού τους. Η συνολική είσπραξη ήταν 32 δολλάρια.

Όταν η μουσική σταμάτησε και υπήρξε σιωπή, κανείς δεν το πρόσεξε. Κανείς δε χειροκρότησε, ούτε υπήρξε κανενός άλλου είδους αναγνώριση.

Αυτό που δεν ήξερε κανείς ήταν ότι ο συγκεκριμένος βιολιστής ήταν ο Joshua Bell, ένας από τους καλύτερους μουσικούς του κόσμου, και έπαιζε με ένα αυθεντικό βιολί Stradivarius αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολλαρίων, κατασκευασμένο από τον ίδιο τον Antonio Stradivari το 1713! Δύο ημέρες νωρίτερα, ο Joshua Bell έπαιξε σε ένα κατάμεστο θέατρο της Βοστώνης και η τιμή του φθηνότερου εισητηρίου ήταν 100 δολλάρια. Ο Bell αμοίβεται με περίπου 1000 δολλάρια το λεπτό!

Το συγκεκριμένο πείραμα οργανώθηκε από την εφημερίδα Washington Post, ως μέρος μιας κοινωνικής μελέτης περί του τί εκλαμβάνουμε ως σημαντικό, τί μας αρέσει, και σε τί δίνουμε προτεραιότητα.

Η γενική περιγραφή του πειράματος ήταν: «Σε ένα συνηθισμένο περιβάλλον, σε μια ακατάλληλη ώρα, αντιλαμβανόμαστε το ωραίο; Σταματάμε για να το ευχαριστηθούμε; Αναγνωρίζουμε το ταλέντο σε ένα μη-αναμενόμενο περιβάλλον;»

Το πείραμα απέφερε στη Washington Post ένα Pulitzer to 2007.

πηγή: Washington Post

28 σχόλια:

 1. ξαναδιάβασα το έχει καιρό, απίστευτο!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. μπορείς να με πεις πεζή ή οτιδήποτε άλλο αλλά θέλει πολλή αθκιανοσύνη ένα κρύο πρωί του Γεννάρη ενώ ο κόσμος βιάζεται να πάει δουλειά να σταματούν να ακούν μουσική.
  υπάρχει ώρα για όλα τα πράματα. ώρα για να βουράς να πας στη δουλειά σου, ώρα για να πάρεις τα μωρά σχολείο, ώρα για να χαλαρώσεις, ώρα για να απολαύσεις μια ωραία μουσική.
  δεν είναι όλες οι ώρες το ίδιο.

  τζαι σοβαρά γιατί να με απασχολεί το ταλέντο του άλλου σε ένα μη αναμενόμενο περιβάλλον; άστε ας πούμε τζαι ακούγοντάς το καταλάβαινα ότι ήταν ένα ταλέντο. παράκατω.

  Μάνα που βουρά τα πρωινά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έπρεπεν να εβάλλαν ένα τύπο να κάμνει κρέπες με νουτέλλες τζαι λάβα-κκάπκκεϊκς τζαι ελάλουν σου αν θα είshες ώραν να σταματήσεις ή όι...

   Διαγραφή
  2. Για τες νουτέλλες τζαι τα λάβακεϊκς ΠΑΝΤΑ υπάρχει ώρα!! ΠΑΝΤΑ!!!

   Διαγραφή
 3. Eν συνεχεία της πεζής μάνας που βουρά πουπάνω να μας πουν τζιαι πόσα τον επλήρωσε η Washington Post τον φκιολάρη. Επίσης παίζει τζιαι σε γάμους?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αφου λαλει σου η τταριφα του εν 1000 δολαρια το λεπτο!!!
   Εν νομιζω να αρκεστηκε στα 32 που του ριξαν μες το καπελο...

   Διαγραφή
  2. Έναν γύρον που τον Πόπην με την κοακόλαν (ο τόνος στο δεύτερο "κο") του

   Διαγραφή
 4. Καλημέρα :)

  Εγώ νομίζω ο παραπάνω κόσμος "εκτιμά το ωραίο" όταν του υποδείξουν ότι είναι ωραίο! Νομίζω συνδέεται και με το άλλο πείραμα που είχες σε άλλο ποστ - με τις σωστές απαντήσεις και το πώς η γνώμη των άλλων μας επηρεάζει έστω και αν ξέρουμε ποιο είναι το σωστό. Κάπως έτσι βλέπουμε παράφωνους τραγουδιστές να γίνονται φίρμες, και χαζά τραγούδια να γίνονται επιτυχίες!

  Όταν πληρώσεις 100 δολλάρια για να δεις κάτι δεν σε παίρνει να πεις ότι εν ήταν ωραίο!
  Προ-κρίσης γινόταν και στις επαγγελματικές συναλλαγές αυτό. Για να σε πάρουν σοβαρά έπρεπε να τους χρεώνεις το έναν-αλλόναν!

  Προφανώς ξεχάσαμε ότι τα πιο ωραία πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάτι σαν τες προεκλογικές συζητήσεις/συνάξεις ένα πράμα: τούτον να ψηφίσεις. Τούτος εν ο καλός. Τούτος εν που ξέρει. :Ρ

   Διαγραφή
 5. ωραίο πείραμα αν και νομίζω ένεν σωστή η παράμετρος του μετρό γιατί εκ των πραγμάτων βιάζεσαι. Αν τον έβαλαν έξω που ενα κατάστημα,cafe, μες το mall or somewhere που μπορεί να πάεις βόλτα πιο χαλαρά μπορεί να ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα.
  Πάρε για παράδειγμα το london tube..έχει πολλούς που παίζουν μουσική/τραγούδούν αλλά άμαν βιάζεσαι απλά περπατάς να φτάσεις το τραίνο ενώ μπορεί το ίδιο άτομο να παίζει lets say στο covent garden ή στο portobello market..εκεί κάθεσαι και χαζεύεις ή πίνεις τον καφέ σου και απλά παρακολουθείς τι γίνεται στον δρόμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστό και τούτο που λες. Εκτός βέβαια τζαι αν εστέκετουν τζιαμέ στη Φανερωμένη να παίξει γιατί ήταν να τον συλλάβουν επειδή "έπαιζε χωρίς άδεια" #KypriakoEinai

   Διαγραφή
 6. Εν ιξερω για σας αλλα εγω ηταν να εκστασιαστω, σιουρα :ΡΡΡ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ακατάχνωτα! Ήταν να πιάεις τζαι το πόπκορν σου τζαι να κάτσεις :D

   Διαγραφή
 7. Έτσι μπορούμε να εξηγήσουμε πολλά απλά τον όρο "αππωμάρα" του κόσμου. Που δίνει μια φάουσα ευρώπουλα κάποτε έτσι για να τα δώσει και να είναι ιν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. οταν ο ινβικτους δημοσιευει κατι που εσυ εχεις ξαναδιαβασει καπου στο ιντερνετ:
  α) ξοδευεις παρα πολλες ωρες στο ιντερνετ
  β)ο ινβικτους δεν ειχε κατι φρεσκο τζιε εξιθαψε κατι που τα ντραφτς
  γ)ειναι απλη συμπτωση
  δ)ολα τα παραπανω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. τς τς τς είχα σε για πιο έξυπνο...
   Το perierga.gr είναι το μοναδικό που δεν έβαλε την ORIGINAL πηγή της ιστορίας, η οποία δεν είναι άλλη από την ίδια την Washington Post! Το άρθρο του perierga.gr αντέγραψαν δεκάδες άλλα sites/blogs, αναφέροντας (λανθασμένα) ως πηγή το perierga.gr. Εγώ έβαλα την αυθεντική πηγή της ιστορίας.

   Και για να μην μείνεις με την απορία:

   http://dotteamblog.blogspot.com/2009/02/blog-post.html

   Δημοσιευμένο στις 5 Φεβρουαρίου του 2009. Στο perierga.gr δημοσιεύτηκε (και καλά ως δικό τους άρθρο) στις 9 Ιανουαρίου του 2013!

   Διαγραφή
  2. Υ.Γ: το perierga.gr το πόσταρε προχθές. Εγώ το είχα στα drafts από το 2011

   Διαγραφή
  3. faith in your majesty restored. i apologise for doubting it master

   Διαγραφή
  4. http://3.bp.blogspot.com/-xEJIu4wvNfs/UPAd6DTm-vI/AAAAAAAAKDw/X7QFZeaeIWY/s1600/never_doubt.gif

   Διαγραφή
  5. hahahahahahahahahaahahahahahah dreamer epellanen se!

   Διαγραφή
 9. Πολλά ωραίο :)
  Το ωραίο υπάρχει κάθε μέρα στη ζωή μας απλά εν το απολαμβάνουμε.
  Μάνα και Ράνια άλλο πράμα που θέλει να δείξει το "πείραμα" είναι ότι εν πρέπει να υπάρχουν τόποι ωραίου τζιαι τόποι που βιάζεσαι και άλλων ειδών τόποι. Το ωραίο, ανεξαρτήτως τόπου, πρέπει να το απολαμβάνουμε. Τζιαι αν η βιαστική ζωή μας εν μας βοηθά να το απολαμβάνουμε εν η ζωή μας που πρέπει να αλλάξει όι ο τόπος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...