Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ketchup

Ρωτά που λες το Τριολούιν με αφορμήν την προηγούμενην ανάρτησην, το τί εθεράπευκεν η ketchup. Εφόσον είπαμεν ότι "το 1830 η κέτσαπ χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο". Τί εννοείς εν είδες την προηγούμενη ανάρτηση;

Επειδή δεν θέλω απλά να δώκω έναν ξερόν σχόλιο επί του θέματος τζαι επειδή ξέρεις το ότι your wish is my command, λέω να εντρυφύσω λλίον τζαι να σε πλουμίσω τζι εσέναν με γνώσην. Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας να σου μάθω τζι άλλα πράματα που ίσως (ήντα ίσως σιόρ, καραττίν!) εν ήξερες για το kethcup!

Άκου να μαθαίνεις...

Όπως είναι γνωστόν αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, πλέον ο κόσμος δεν τρώει το φαΐν του σκέττον-νέττον. Θέλουμεν τζίνον το κατιτίς πουπάνω. Τζίνον το έξτρα που εννα το νοστιμίσει. Το σως. Την σάρζαν, πώς το λαλούν...

Ίσως το πιο διαδεδομένον πράμαν που βάλλουμεν πας το φαΐν μας, εν το ketchup. Τζαι πράγματι, ο κόσμος καταναλώνει πολλύν ketchup. Σκέφτου ας πούμεν χάμβουρκερ χωρίς ketchup...τρώεται; Εν τρώεται...


Για να δούμεν λοιπόν τα πράματα που εν έξερες για το ketchup που βάλλεις πας το χάμβουρκερ σου...

Κατ' αρχάς, θα το επίστευκες ποττέ σου ότι το ketchup εν ήταν ανέκαθεν που τομάτες; Oh yes! Believe you me! Οι αρχικές βερσιόν του ketchup ήταν κυρίως fish sauce τζαι ήταν φυσικά ασιατικής προέλευσης. Ζαττίν όπου την διατροφικήν ανωμαλίαν εν τζικάτω που εκκολάπτεται. Τζαι όι μόνον τούτον, αλλά οι αρχικές μορφές ketchup είχαν διάφορες γεύσεις, καμία εκ των οποίων είshεν οποιαδήποτε σχέση με ντομάτες: blueberries, λεμόνι, σταφύλι και δεν συμμαζεύεται.

Στις μέρες μας, το ketchup είναι από ντομάτες. Και συνήθως έχει και γεύση από ντομάτα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα κάποιες χώρες στες οποίες βρίσκεις και ketchup άλλων γεύσεων. Υπάρχει ας πούμε ketchup με γεύση μανιτάρι, ενώ στες Φιλιππίνες κάμνει θραύση το ketchup μπανάνας!

Ασπούμεν, σήριουσλι!
Το οποίον ketchup μπανάνας περιέχει τεχνητό χρώμα για να γίνεται κόκκινο τζαι να μοιάζει με κανονικό ketchup. Η διατροφικές ανωμαλίες που ελαλούσαμεν...

Το οποίον βάψιμον του ketchup για να μοιάζει κόκκινον είναι τζαι ειρωνικόν αν σκεφτείς ότι πριν μερικά χρόνια η Heinz έβαφεν το ketchup της με άλλα χρώματα για να μέννεν κόκκινον!

Ασπούμεν ποιός θέλει να βάλει
σέλλενον πας τες πατάτες του;

Ευτυχώς επαρετήσαν τούτες τες μαλακίες.

Το κύριον πρόβλημαν που είshεν βασικά η Heinz ήταν τα ποτσούθκια τους τα γυάλλενα. Αφού εν ηφκαίννει σιόρ με ευκολίαν το ketchup τί μας παιδεύκετε να θέλουμεν να το ττακκουρούμεν τζαι να πιτσικλιάζουμεν τους τόπους; Αφού ξέρετε ότι έχουμεν θέματα με το πιτσίκλισμαν γενικότερα, τί μας πατάτε πας τον κάλλον; Άσε που βαρκέσαι ρε κουμπάρε να φακκάς τον κώλον του ποτσιού!

Βέβαια τζαι για τούτον το πρόβλημαν εβρέθηκεν λύση, θυμάσαι, είχαμεν τα πει τζαι πιο παλιά για τούτον...


Ένιγουεϊ, πίσω στο θέμαν μας...

Που το 1830 τζαι μετά, το ketchup εθεωρείτουν φάρμακο για πολλές αρρώστιες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, αλλά τούτον ήταν τον τζαιρόν που εν είshεν τομάτες μέσα, γιατί τότε οι τομάτες εθεωρούνταν κάτι σαν δηλητήριο. Όταν εκαταλάβαν ότι οι τομάτες έννεν δηλητήριον αλλά στην πραγματικότηταν εν ωφέλιμες, ήρταν πόσσω τους τζαι είπαν ότι εν το λυκοπένιο που βοηθά διότι εν ανιοξειδωτικό τζαι πολεμά τον καρκίνο τζαι ξέρω γω. Έτσι μεταξύ μας όμως, αν καρτεράς πως εννα νικήσεις τον καρκίνο με το ketchup, κλανάσαι κλάνην οικτράν που ελάλεν τζι ο Φατσέας!

Η Heinz έshει τζαι βιολογικόν ketchup έτσι για να ξέρεις, που οργανικές ντομάτες τζαι να το προτιμάς τζίνον. Τζαι είναι τζαι σε πλαστικόν ποτσίν που πιτά εύκολα.

Η πρώτη γνωστή συνταγή για ketchup η οποία περιείχε ντομάτες είναι μια συνταγή που υπάρχει στο βιβλίο "Sugar House Book", από το 1801! Το 1876 οι F & J Heinz ελανσάραν το δικό τους ketchup ντομάτας.


Μα θώρε ρε πράματα που έμαθες α!


12 σχόλια:

 1. Η χθεσινή σου ανάρτηση είναι στο σημερινό offsite. Μάλλον απο τον ίδιο τόπο ψωνιζετε. ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ πάντως ΔΕΝ τα βρήκα στο newsbomb και εννοείται ότι το κείμενο ΔΕΝ το έγραψαν αυτοί του newsbomb. Η συγκεκριμένη τασιηνόπιττα ανακαλύφθηκε πολλύ καιρό προηγουμένως :)

   Διαγραφή
 2. Εκλανόμουν κλάνην οικτρότατην! Μα είδες εντα πράμα; Αλλά, όσους κώλους τζιαι να έσιει το ποτσίν, πάλε σε κάποια φάση, εν χύνει εύκολα! Τζιαι επειδή είσαι μια έμπνευση σωστή, αποφάσισα να πάω να παρασκευάσω ketchup κούπας τζιαι λαχματζούν - καμία ανωμαλία - τζιαι να τα πουλούμε να σε φκάλω τζιαι που την κρίση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Παρέτα τζι εν αλλού η ιδέα για να φκούμεν που την κρίση! Ketchup μιλλούας. Ναι, όπως το ακούεις!
   Κάμνει ο Πανίκκος τα σουβλούθκια του τζαι λάμνει τον η Κίκα να μεν έχουν μίλλαν γιατί πρέπει να προσέχει την χολυστερίνην της; Κανέναν πρόβλημαν! Πιάννει που τον κασάπην κρέας δίχα μιλλούαν τζαι ύστερα ποννα τα ψήσει, πιάννει το ketchup του το μιλλέ τζαι βάλλει τους πουπάνω. One beauty!

   Διαγραφή
  2. Εντάξει, δέχουμαι γιατί είσαι πιο επιχειρηματικό μυαλό. Η Ketchup του Πανίκκου! Πελλέ μου, εννα κλάσουμεν οικτρά!

   Διαγραφή
 3. Τούτο λείπει από την ανάρτηση σου και εγώ προσωπικά είμαι κομπλέ
  http://www.youtube.com/watch?v=AMT698ArSfQ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Για τη μαγιονέζα έσιεις κάτι να μας πεις; Μήπως κλανόμαστε τζαι τζαμέ καμιάν κλάνην οικτράν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπορεί τζαι να κλανιούμαστεν τζαι τζιαμέ. Να το ψάξουμεν το θέμαν!

   Διαγραφή
 5. Ethkiavasa tin anartisi tragoudontas.

  Aserehe ha de he...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άκουσα εννα κάμουν ντουέττον με τα Κακά Κορίτσια. Καλάν, ντουέττον τρόπος του λέγειν...

   Διαγραφή
 6. Πού βρίσκω εκείνα τα αυτοκόλλητα με τα κωλαράκια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...