Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013

Παραδόσεις από όλο τον κόσμο

Ημέρα της Χήνας – Ισπανία 
Η Ημέρα της χήνας, ή Antzar Eguna, είναι μια ισπανική παράδοση κατά την οποία μία λαδωμένη χήνα κρέμεται  πάνω από το νερό και νέοι άνδρες πηδούν  από τις βάρκες και προσπαθούν να πιαστούν από το κεφάλι της χήνας. Ο ανταγωνισμός αυτός χρησιμεύει ως ένας τρόπος για τους νεαρούς άνδρες για να αποδείξουν την δύναμη τους.Οι νικητές έπαιρναν και την χήνα σαν δώρο και έπρεπε να την φροντίζουν.
Πλέον αυτή η παράδοση γίνεται μόνο στο Φεστιβάλ Antolin στο Lekeitio της Ισπανίας, αλλά όχι με ζωντανές χήνες πιά!
Κόψιμο δαχτύλων – Ινδονησία
Ενώ οι περισσότεροι πολιτισμοί θρηνούν την απώλεια των μελών μιας οικογένειας, οι γυναίκες στην φυλή Dani της Ινδονησίας, πρέπει να υποστούν μεγάλο σωματικό πόνο μαζί με τον ψυχολογικό της απώλειας.Όταν κάποιο μέλος της οικογένειας πεθάνει, οι γυναίκες πρέπει να κόψουν την άκρη ενός δακτύλου των χεριών τους, για να ικανοποιηθούν τα πνεύματα της φυλής.
Ευτυχώς αυτό το έθιμο τείνει να εξαφανιστεί πλέον..


Φαγοπότι μαϊμούδων – Ταϊλάνδη
Το Monkey Buffet Festival γίνεται κάθε χρόνο στην Ταϊλάνδη. Σε αυτό καλούνται 2.000 μαϊμούδες για να φάνε φρούτα και λαχανικά από τους πάγκους που υπάρχουν στην πλατεία, προς τιμή των Θεών τους.Πάνω από 3.000 κιλά καταναλώνονται από τις μαϊμούδες στην περιοχή Lopburi, κοντά στην Bangkok
Συρρίκνωση ποδιών – Κίνα
Για πάνω από 1.000 χρόνια στην Κίνα, τα κορίτσια έπρεπε να συρρικνώσουν τα πόδια τους, για να χωράνε σε παπούτσια των 3ων Ιντσών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αφήνει όλες με μόνιμη αναπηρία στα πόδια.

Αυτές οι κοπέλες που είχαν συρρικνωμένα πόδια, θεωρούνταν πιο ερωτικές από τις υπόλοιπες και αυτό γιατί λόγω της αναπηρίας δεν μπορούσαν να περπατήσουν κανονικά και ήταν σαν να πετούσαν πάνω από το έδαφος.Αυτές οι περιορισμένες κινήσεις τους ήταν που τις ανάγκαζαν να μένουν και στο σπίτι.
Αυτά τα συρρικνωμένα πόδια ήταν σύμβολο αγνότητας και ερωτισμού για την Κίνα.

Ουράνια ταφή – Θιβέτ
Στο Θιβέτ και για τους λόγους ότι το έδαφος ήταν πετρώδες και βραχώδες, είχαν σαν έθιμο τους νεκρούς να μην τους θάβουν αλλά να τους αφήνουν εκτεθειμένους στα βράχια για 3 ημέρες, προσφορά στους γύπες.

Οι ιερείς έψελναν το πτώμα και μετά το ετοίμαζαν για κατανάλωση από τους γύπες.
Το σώμα ήταν γυμνό και με μπαλτάδες το έκοβαν σε τεμάχια.Η σάρκα κόβεται σε κομμάτια κρέατος. Τα εσωτερικά όργανα τα κόβουν σε κομμάτια. Τα οστά είναι σπασμένα σε θραύσματα και κατόπιν αναμειγνύονται με Tsampa.

Για να εξασφαλιστεί η ανάβαση της ψυχής, ολόκληρο το σώμα του νεκρού θα πρέπει να φαγωθεί.Ντοματοπόλεμος – Ισπανία
Η La Tomatina είναι ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται στην πόλη της Βαλένθια Buñol, στην οποία οι συμμετέχοντες ρίχνουν ντομάτες ο ένας στον άλλο.Η εκδήλωση αυτή έχει γίνει ένα από τα κυριότερα φεστιβάλ τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ισπανία με χιλιάδες ανθρώπους να συρρέουν σε αυτή τη μικρή πόλη της Βαλένθια για αυτό το χαοτικό αγώνα.

Απαγόρευση χρήσης τουαλέτας –Ινδονησία
Οι Tidong είναι μια ομάδα ανθρώπων από το βόρειο Βόρνεο της Ινδονησίας με ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο έθιμο γάμου. Για 3 μέρες και 3 νύχτες μετά το γάμο, η νύφη και ο γαμπρός απαγορεύεται να κάνουν χρήση της τουαλέτας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να ουρήσουν, δεν μπορούν να αφοδεύσουν, και να πλυθούν.

Με αυτό το έθιμο πιστεύουν ότι ο γάμος θα είναι μακρύς, χαρούμενος και γόνιμος.
Για να επιτευχθεί αυτό το έθιμο οι νεόνυμφοι μπορούν να τρώνε και να πίνουν σε πολύ μικρές ποσότητες και παρακολουθούνται στενά από τα μέλη της οικογένειας.


Gurning – Αγγλία
Το «gurn» είναι μια στρεβλή έκφραση του προσώπου, και στην αγγλική αγροτική παράδοση γιορτάζονται αυτές οι αστείες γκριμάτσες από το 1267. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Gurning Egremont, στην Αγγλία, οι ανταγωνιστές φορούν ένα περιλαίμιο αλόγου και θα προσπαθήσουν να κάνουν το πιο γελοίο πρόσωπο.

Αν και αυτή η παράδοση ακούγεται ανόητη, μερικοί, όπως ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Peter Jackman, το παίρνει πολύ σοβαρά υπόψη.Αφαίρεσε όλα του τα δόντια το 2000, για να μπορεί να κάνει καλύτερους ελιγμούς στο πρόσωπο του.

Περιλούσιμο νύφης – Σκωτία 
Οι νύφες της Σκωτίας, πριν τον γάμο τους θα πρέπει να περάσουν ένα όχι και τόσο καλό τελετουργικό έθιμο.

Φίλοι της νύφης πρέπει να την περιλούσουν με αυγά, χαλασμένο γάλα και φτερά και με αυτά θα πρέπει να κάνει τον γύρο της πόλης.

Ο σκοπός αυτού του εθίμου είναι η προετοιμασία της νύφης για τον γάμο, γιατί μετά από αυτό πιστεύουν ότι θα μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο στον γάμο της, αφού πέρασε αυτή την δοκιμασία.

Σπασίματα γυαλικών – Γερμανία
Το Polterabend είναι μια γερμανική παράδοση πριν το γάμο όπου οι φίλοι και η οικογένεια των νεόνυμφων, κάνουν μια ομάδα.

Παρόλο που ίσως να μην φαίνεται παράξενο, αυτή η ομάδα θα πρέπει να σπάσει πιάτα, γλάστρες, πλακάκια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σπάσει, εκτός από γυαλιά και καθρέπτες.Τα σπασμένα πρέπει να τα μαζέψει η νύφη και ο γαμπρός, ως συμβολισμός της συντροφικότητας και της συνεργασίας μεταξύ τους στην κοινή ζωή τους.


23 σχόλια:

 1. Αν κατάλαβα καλά πολλές παραδόσεις προσπαθούν να αποτρέψουν τον κόσμο να παντρευτεί αλλά ατού ο γραβρίλης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ατού ο Γαβρίλης! Σσιού να πιαν την σιήναν που τον λαιμόν!

   Διαγραφή
 2. wow....προσπαθώ να συνέλθω που τα παπουτσάκια...όχι τις μελιντζάνες, τα άλλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δηλαδής άμαν αρπάσουνταν τζαι κρεμαλίζουνταν που το λαιμό της χήνας, η χήνα εμείνισκε ζωντανή; Τζαι παίρναν την τζαι σπίτι να την φροντίσουν ιμίσιη. Να τους δείξουμε ίνταλως να παίζουν λιγκρίν σιόρ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μεν σου πω αρκέφκαν τζαι τραουδκιάν μετά το κρεμμάλλισμαν:

   ♪♫ Όπα χήνα χήναναϊ χήναναϊναααααα ♪♫

   Διαγραφή
  2. ♪♫ Σήκω χόρεψε πουλλί μου, έλα να κρεμμαλλιστώ ♪♫

   Διαγραφή
 4. OMG τζείνο που κόφκουν τα δάχτυλα τους.
  Το άλλο με τα πόδια στην Κίνα εξαναείδα το τζαι εν μου κάμνει τόση εντύπωση, αλλά να συμπληρώσω ότι εθεωρείτουν και πολλά αρχοντικό επειδή εν μπορεί (επειδή εν χρειάζεται) να κάμνει δουλειές η γυναίκα, άρα κάμνει τες κάποιος άλλος, άρα ναι εν πλούσια.
  Εν θα ήθελα να εν η δουλειά μου να κόφκω τους πεθαμένους τζαι να τους σπάζω τα κόκαλα κλπ, αλλά φαντάζουμαι εν καλή ανακύκλωση. :S

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ποια δακτυλα τζιαι ποιοι πεθαμενοι καλέ μου?
  Δαμε μιλουμε για αναγκαστικη α-χεσία για 3 ημερες!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι αλλά σκέφτου ήντα απόλαυση η 4η μέρα...

   Διαγραφή
  2. την τέταρτη εννα στουππώσει καλέ!forget about σιεσιό

   Διαγραφή
  3. Την τέταρτη μέρα το μενού έshει δαμάσκηνα :Ρ

   Διαγραφή
 6. Ως και δαμέ πρακτικοί οι Γερμανοί... ενώ στους Κυπρίους θα τα μάζευε όλα η νύφη και ο γαμπρός θα έκανε ότι τη βοηθά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. μα το σκωτσέζικο ντους εν που το λούσιμο νύφης που εβγκήκε?? έπρεπε να βάλεις και τους κυπρέους με την τατσιά τζιαι τα ποτήρκα πας στην κκελέ!:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. αρέσκει μου πολλά να μαθαίνω ήθη,έθιμα,παραδόσεις του κόσμου..πολλά καλή ανάρτηση...ενδιαφέροντα έθιμα...εκτός που 2-3 που ούτε καν εθκιέβασα τα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...