Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014

Τα πρώτα

Η πρώτη ψηφιακή φωτογραφική (1975): Δημιουργήθηκε από το μηχανικό της Kodak, Steve Sasson


Το Δεκέμβριο του 1975, ο Steve Sasson που εργαζόταν ως μηχανικός στη Kodak, εφηύρε κάτι που δεκαετίες αργότερα θα έφερνε την επανάσταση στη φωτογραφία: την πρώτη ψηφιακή φωτογραφική του κόσμου. Είχε το μέγεθος μιας τοστιέρας και μπορούσε να τραβήξει ασπρόμαυρες φωτογραφίες με ανάλυση 100x100 pixels ή 0.01 megapixels σε σημερινούς όρους. Οι φωτογραφίες αποθηκεύονταν σε μια κασέτα απ' αυτές που χρησιμοποιούνταν παλιά σε μαγνητόφωνα και χρειάζονταν 23 δευτερόλεπτα για να "γράψει" τη φωτογραφία στην κασέτα. Η φωτογραφική χρησιμοποιούσε ένα ADC της Motorola, ένα φακό από βιντεοκάμερα της Kodak και ένα CCD microchip από τη Fairchild Semiconductor - μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Για να "διαβάσεις" τις φωτογραφίες από την κασέτα, χρειαζόταν ένας εξειδικευμένος υπολογιστής με ενσωματωμένο reader για την κασέτα (όπως φαίνεται και στην εικόνα). Οι φωτογραφίες "διαβάζονταν" και προβάλλονταν στην τηλεόραση. Χρειάζονταν και πάλι 23 δευτερόλεπτα για να "διαβαστεί" η κάθε φωτογραφία από την κασέτα.

Το πρώτο πανδοχείο (1925): Motel Inn


Το Motel Inn στο San Luis Obispo της Καλιφόρνιας είναι το πρώτο πανδοχείο του κόσμου. Χτίστηκε το 1925 από τον Arthur Heineman, αρχιτέκτονα από το Λος Άντζελες, ο οποίος εφήυρε τον όρο "motel" το οποίο σήμαινε "motor hotel." Το Motel Inn αρχικά ονομαζόταν "the Milestone Mo-Tel". Τότε, η διαμονή για ένα βράδυ στοίχιζε $1.25. Ο Heineman δεν μπορούσε να καλύψει το κόστος για το trademark του όρου "motel" κι έτσι οι ανταγωνιστές του μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον όρο motel. Το συγκεκριμένο πανδοχείο λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Το πρώτο εξώφυλλο δίσκου (1938): Smash Song Hits by Rodgers and Hart


Πρωτού ο Alex Steinweiss, ένας 23-χρονος γραφίστας τότε, δημιουργήσει τα εξώφυλλα δίσκων το 1938 για την Columbia Records, οι δίσκοι πωλούνταν τυλιγμένοι σε απλό χακί χαρτί. Το άλμπουμ "Smash Song Hits by Rodgers and Hart" είχε το πρώτο εξώφυλλο άλμπουμ στον κόσμο.

Το πρώτο μυθιστόρημα (1007): Tale of Genji


Περισσότερα από χίλια χρόνια πριν, το 1007, η Murasaki Shikibu -κυρία επί των τιμών στο αυτοκρατορικό δικαστήριο της Ιαπωνίας- έβαλε τις τελευταίες πινελιές σε αυτό που θεωρείται ως το πρώτο μυθιστόρημα του κόσμου. Το "Tale of Genji" καλύπτει μια περίοδο 75 χρόνων, περιέχει περισσότερους από 350 χαρακτήρες, είναι διάσπαρτο με ρομαντικά ποιήματα και περιγράφει τη ζωή του γιου του Αυτοκράτορα, την αναζήτηση της αγάπης και τις διάφορες γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του όλο αυτό το διάστημα.

Ο πρώτος Web Server και η πρώτη ιστοσελίδα (1990): ένας υπολογιστής NeXT στο CERN


Το nfo.cern.ch ήταν η διεύθυνση της πρώτης ιστοσελίδας και του πρώτου web server, που "έτρεχε" σε έναν υπολογιστή NeXT στο εργαστήριο CERN. Η διεύθυνση της πρώτη σελίδας του ιστοτόπου ήταν
http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html και ήταν μια δημιουργία του Tim Berners-Lee.

Η πρώτη μοτοσυκλέτα (1885): το "riding car" της Daimler


Η πρώτη μοτοσυκλέτα του κόσμου σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από τους Γερμανούς εφευρέτες Gottlieb Daimler και Wilhelm Maybach στη Στουτγκάρδη το 1885. Ήταν ουσιαστικά ένα μηχανοκίνητο ποδήλατο, παρόλο που οι δημιουργοί του ονόμασαν την εφεύρεσή τους "the Reitwagen" ("riding car"). Ήταν επίσης το πρώτο όχημα που λειτουργούσε με πετρέλαιο.

Η πρώτη ακτινογραφία (1895): το χέρι της συζύγου του Röntgen


Το 1895 ο Wilhelm Conrad Röntgen, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Wurburg στη Γερμανία, πραγματοποιούσε πειράματα με ηλεκτρικές εκκενώσεις σε γυάλινους σωλήνες με κενό αέρος. Στα τέλη του 1895 ο Röntgen ήταν μόνος ένα βράδυ πραγματοποιόντας τα πειράματά του στα σκοτεινά όταν πρόσεξε μια λάμψη που είχε δημιουργηθεί στον τοίχο η οποία δεν είχε δημιουργηθεί από φθορισμό ή άλλου είδους ορατό φωτισμό. Ονόμασε αυτές τις καινούριες, άγνωστες ακτίνες "Χ". Οι "ακτίνες Χ" ή x-rays που ξέρουμε σήμερα. Αρκετούς μήνες αργότερα και αφού πειραματίστηκε με τη νέα του ανακάλυψη, πρόσεξε ότι τα αντικείμενα που τοποθετούνταν ανάμεσα στις ακτίνες, δημιουργούσαν σκιές και έφτιαχναν εικόνες πάνω στον τοίχο. Λίγο καιρό αργότερα χρησιμοποίησε φωτογραφική πλάκα και έβαλε τη γυναίκα του, Frau Röntgen, να τοποθετήσει το χέρι της μπροστά από τις ακτίνες, φτιάχνοντας έτσι την πρώτη ακτινογραφία του κόσμου. Το 1901 απονεμήθηκε στον Wilhelm Röntgen το πρώτο βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψή του.

Το πρώτο ποντίκι υπολογιστή (1964): από τον Douglas Engelbart


Το πρώτο ποντίκι για υπολογιστή φτιάχτηκε από τον Douglas Engelbart το 1964. Αποτελείτω από δύο μηχανικούς τροχούς τοποθετημένους κάθετα μεταξύ τους, επιτρέποντας έτσι την κίνηση στον ένα άξονα. Το συγκεκριμένο ποντίκι ήταν φτιαγμένο από ξύλο.

Ο πρώτος ουρανοξύστης (1885): το κτήριο της Home Insurance Building στο Σικάγο


Το κτήριο της Home Insurance θεωρείται ο πρώτος ουρανοξύστης του κόσμου. Κτίστηκε το 1885 στο Σικάγο και κατεδαφίστηκε το 1931 για να ανεγερθεί το Field Building (σήμερα γνωστό ως LaSalle National Bank Building). Ήταν το πρώτο κτήριο στο οποίο χρησιμοποιήθηκε δομημένος ατσάλινος σκελετός, παρόλο που στην πλειοψηφία της η κατασκευή αποτελείτω από χυτό σίδηρο. Υπήρξε το πρώτο κτήριο το οποίο στηριζόταν τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά από πυρίμαχο μεταλλικό σκελετό. Είχε 10 ορόφους και έφτανε συνολικά τα 42 μέτρα σε ύψος.


Το πρώτο MP3 Player (1998): MPMan 32MB


Κυκλοφόρησε το 1998 από την Eiger Labs. Το MPMan υπήρξε το πρώτο MP3 player στον κόσμο, έχοντας 32MB εσωτερικής μνήμης η οποία ήταν επεκτάσιμη μέχρι τα 64MB. Ήταν διαθέσιμο σε δύο μοντέλα, το F10 και το F20, με το δεύτερο να προσφέρει συμβατότητα με SmartMedia. Στοίχιζε $69 και οι διαστάσεις του ήταν 91 x 70 x 16.5 mm.

Το πρώτο σταυρόλεξο (1913): μια εφεύρεση του Arthur Wynne


Το 1913, ο Arthur Wynne είχε την ευθύνη του σχεδιασμού της σελίδας με τα εβδομαδιαία παζλ καθώς και το οκτασέλιδο ένθετο κόμικ της εφημερίδας New York World, μιας μεγάλης σε κυκλοφορία εφημερίδας της εποχής. Όταν σχεδίασε αυτό που ονόμασε "a Word-cross" για τη χριστουγεννιάτικη έκδοση που τυπώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου, δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα ξεκινούσε μια νέα παγκόσμια τρέλα.

Ο πρώτος Μικροεπεξεργαστής (1971): ο 4004 της Intel


Το Νοέμβριο του 1971, μια εταιρία ονόματι Intel παρουσίασε δημόσια τον πρώτο παγκόσμια single-chip μικροεπεξεργαστή υλοποιημένο σε 1 chip, τον Intel 4004 (Αρ. Πατέντας #3821715), μια εφεύρεση των μηχανικών της Intel, Federico Faggin, Ted Hoff και Stan Mazor. Μετά την εφεύρεση των ολοκληρωμένον κυκλωμάτων που έφεραν την επανάσταση στο σχεδιασμό των υπολογιστών, η επόμενη οδός για να κινηθείς ήταν προς τα...κάτω. Σε μέγεθος. Ο Intel 4004 πήρε το ολοκληρωμένο κύκλωμα ένα βήμα παρακάτω, τοποθετώντας όλα τα μέρη που επιτρέπουν σε ένα υπολογιστή να "σκεφτεί" (την κεντρική μονάδα επεξεργασίας, τη μνήμη, τα controls εισόδου-εξόδου κλπ) σε ένα μόνο μικρό microchip.

Το πρώτο περιοδικό (1731): The Gentleman's Magazine


Το "The Gentleman's Magazine", που πρωτοκυκλοφόρησε το 1731 στο Λονδίνο, θεωρείται ως το πρώτο περιοδικό στον κόσμο. Ο Edward Cave, ο οποίος ήταν ο εκδότης του περιοδικού και έγραφε με το ψευδώνυμο "Sylvanus Urban", ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τον όρο "περιοδικό". Σταμάτησε να κυκλοφορεί το Σεπτέμβριο του 1907.

Η πρώτη φωτογραφία (1826): "View from the Window at Le Gras"


Αιώνες προόδου στη χημεία και την οπτική, συμπεριλαμβανομένης της εφεύρεσης της camera obscura (ένα κουτί που διέθετε μια γυαλιστερή επιφάνεια στην μια άκρη και μια μικρή οπή στην άλλη, δια μέσου της οποίας προβαλλόταν το είδωλο των αντικειμένων έξω από το κουτι πάνω σε μια επιφάνεια), έθεσαν τις βάσεις για την πρώτη φωτογραφία του κόσμου. Το 1826, ο Γάλλος επιστήμονας Joseph Nicéphore Niepce, τράβηξε αυτή την φωτογραφία, με τίτλο "Θέα από το παράθυρο στο Le Gras" στο πατρικό του. Ο Niepce τράβηξε τη φωτογραφία του -μια όψη της αυλής και των προσκείμενων χώρων όπως φαίνονταν από το πάνω παράθυρο του σπιτιού- εκθέτοντας μια πλάκα επικαλυμμένη με άσφαλτο στην camera obscura για αρκετές ώρες στο περβάζι του σπιτιού.


8 σχόλια:

 1. Επίσηε επείδή το διάβασα το πρωί το 1564 ο Ιταλός ανατόμος Γκάμπριελ Φαλόπιους σχεδίασε το πρώτο προφυλακτικό. Ήταν μια θήκη από λινό και λάστιχο, δεμένα στην άκρη με μια ροζ λωρίδα. Δοκίμασε την ιδέα του σε περισσότερους από 1.100 άντρες και, σύμφωνα με τα αποτελέσματά του, κανένας δεν κόλλησε σύφιλη.

  Βέβαια ακούεται και κάτι και για την φούσκα του shοιρου άτρα παίζει το πρώτο προφυλακτικό να εν κυπριακό προιόν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εν ο Μόντε σιόρ που το ανακάλυψε. Πολλά πριν ανοίξει το Monte Caputo στη Λεμεσό

   Διαγραφή
 2. O Wilhelm Conrad Röntgen από καρκίνο πέθανε; πάω στo wikipedia να μάθω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, από καρκίνο.

   "Röntgen died at Munich on February 10, 1923, from carcinoma of the intestine"

   http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1901/rontgen-bio.html

   Διαγραφή
  2. τζιαι η Μαρί Κιουρί που καρκίνο που επροκλήθηκε λόγω της ραδιενέργειας την οποία εμελετούσε.
   γίνε ερευνητής μετά λαλούν σου. εν δουλειά τούτη σιόρ;

   Διαγραφή
  3. Εν που τζιαμέ που επροέκυψε τζαι το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας αλόπως

   Διαγραφή
 3. μπράβο φίλε μου, πολλά καλή ανάρτηση. πού τα ξέρεις τούτα ούλλα, είναι ν' απορεί κανείς...

  εγώ ξέρω για το πρώτο μαχαλλεπί, αλλά θα σου πω την ιστορία κατ' ιδίαν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εννα προτιμήσω να μου πει ο Μαχαλλεπάρης που εννα ξέρει που πρώτον σιέριν

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...