Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014

Τέχνη; Χέστηκα!

Ναι ντάξει, αυτή τη φράση μπορεί να την πει κάποιος ο οποίος δεν καταλαβαίνει ή δεν εκτιμάει ή εν πάσει περιπτώσει δεν έχει πολλά πάρε-δώσε όσον αφορά την τέχνη. Αυτή τη φράση όμως τη διαβάζεις εδώ μέσα τώρα. Κι εδώ μέσα είναι γνωστό τοις πάσοι ότι είμεθα λάτρεις της τέχνης και μπορούμε να εκτιμήσουμε τα μάλα έργα υψηλής αισθητικής και απείρου κάλλους.

Πώς μπορούμε άλλωστε να ξεχάσουμε τον Pricasso;

Πώς μπορούμε να ξεχάσουμε της τέχνης τα χάμπουργκερ;

Πώς μπορούμε να ξεχάσουμε τους καλλιτέχνες που ματώνουν για να δημιουργήσουν τα έργα τους;

Πώς μπορούμε να ξεχάσουμε τους καλλιτέχνες που βγάζουν τον εσωτερικό τους κόσμο πάνω στον καμβά;

Πώς μπορούμε να ξεχάσουμε τους καλλιτέχνες που αναδεικνύουν έργα τα οποία οι πλείστοι θεωρούμε συνηθισμένα και ανάξια λόγου;

Ας μη συνεχίσω άλλο, το 'πιασες το πόϊντ.

Που λες...

Σήμερα θα σου μιλήσω για ένα καλλιτέχνη τεραστίου βεληνεκούς. Κι όχι, δεν κάνω λογοπαίγνιο, δεν έχει να κάνει με εκρηκτικά και όπλα κλπ. Μιλάω απλά για ένα πολύ σπουδαίο καλλιτέχνη. Καλλιτέχνη που αναμφίβολα άφησε το στίγμα του στα παγκόσμια εικαστικά δρώμενα. Τί να κλάσει κι ο Μιχαήλ Άγγελος!

Σήμερα ντήαρ, θα σου μιλήσω για τον Piero Manzoni.

Ο Piero που λες, δημιούργησε ε-κπλη-κτι-κά έργα ανεκτίμητης αξίας και απαράμιλλης αισθητικής. Θα μπορούσα να σου γράφω για ώρες αλλά ας περιοριστώ σε 2-3 από τα πολύ γνωστά και πολύ αγαπητά του έργα:


Κάνω αρχή με αυτό το μοναδικό έργο:Όπως μπορείς να δεις και στη φωτογραφία, η συσκευασία του έργου είναι κυλινδρική και υπάρχει χάρτινη επιγραφή επάνω όπου αναφέρεται:

CONTIENT UNE LIGNE LONGUE MT 4,90 | EXECUTEE PAR PIERO MANZONI LE 12/59 | IT CONTAINS A LINE 4,90 METRES LONG | MADE BY PIERO MANZONI THE 12/59' 

Και επειδή μπορεί να υπάρχουν και άτομα ολίγον τι άσχετα με τα εικαστικά, να στο κάνω πιο λιανά σε ελεύθερη μετάφραση: Περιέχει μια κλωστή μήκους 4,90 μέτρων. Φτιάχτηκε από τον Piero Manzoni το Δεκέμβριο του 1959.

Εκπληκτικό, το ξέρω. Όσες φορές και να το δω, νιώθω την ίδια ανατριχίλα.


Παρόμοιο -αλλά σε καμία περίπτωση ίδιο- είναι και το επόμενο έργο:


Κυλινδρική συσκευασία και χάρτινη επιγραφή που αναγράφει:

CONTIENT UNE LIGNE LONGUE MT 18,82 | EXECUTEE PAR PIERO MANZONI LE 9/59 | IT CONTAINS A LINE 18/82 METRES LONG | MADE BY PIERO MANZONI THE 9/59

Ναι, σωστά το κατάλαβες. Πρόκειται για κλωστή μήκους 18,82 μέτρων που έβαλε ο Manzoni στο κουτί το Σεπτέμβριο του 1959.

Ασύλληπτο!


Σε παρακαλώ, συγκράτησε τους εικαστικούς οργασμούς σου, έχω να σου δείξω κι άλλα!

Συνεχάμε με ένα έργο το οποίο είναι πραγματικά κατάθεση ψυχής.


Αν σε ρωτούσα τί βλέπεις στην πιο πάνω φωτογραφία, ίσως και να απαντούσες "ένα κομμάτι ξύλο με μια κόκκινη μουτζούρα κι ένα σπάγγο με κάτι σιδεράκια". Πόσο θα με απογοήτευες, άξεστε!

Στην πιο πάνω φωτογραφία, ο Piero Manzoni αποτύπωσε το 1960 την...ανάσα του. Ναι αγαπητή μου, την ανάσα του.

Πώς ακρβώς το έκανε αυτό, I hear you asking...

Βλέπεις εκείνο το κόκκινο πράγμα. Κάποτε, το 1960 ήταν ένα κόκκινο μπαλόνι το οποίο ο ίδιος ο Manzoni φούσκωσε με την ανάσα του. Έβγαλε την ανάσα από μέσα του και την έκλεισε στο μπαλόνι, το οποίο στη συνέχεια έδεσε με σπάγκο και στερέωσε στην ξύλινη πλάκα. Με τα χρόνια βέβαια το κόκκινο μπαλόνι ξεφούσκωσε και τελικά παραμορφώθηκε και κατέληξε στη σημερινή του μορφή που το λες και "κόκκινο ξερατό σε σανίδα".

Δεν παύει όμως από το να αποτελεί σημείο αναφοράς στο εικαστικό στερέωμα.

Άφησα για το τέλος, ίσως το σημαντικότερο έργο του Manzoni.

Ένα έργο που τον κατέταξε ανάμεσα στην παγκόσμια ελίτ της τέχνης: το Merda d'artista.


Το Merda d'artista που λες, στα αγγλικά μεταφράζεται ως "Artist's Shit".

Και όπως πολύ σωστά θα έχεις υποψιαστεί ήδη, πρόκειται για...σκατά τα οποία ο Piero Manzoni έκλεισε σε τενεκεδένια κουτιά τα οποία υπόγραψε και αρίθμησε το Μάϊο του 1961. 90 τενεκεδένια κουτιά στον αριθμό, καθένα από τα οποία περιέχει 30 γραμμάρια φρέσκα κι αφράτα σκατά. Ντάξει, φρέσκα ήταν τότε, δεν ξέρω σήμερα.

Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι στις 23 Μαΐου του 2007, κάποιος έδωσε €124,000 σε δημοπρασία στο Sotheby's για να αποκτήσει ένα τενεκεδάκι.16 σχόλια:

 1. Νομίζω να ξεκινήσουμε όλοι να φυλάουμε σκατό! που ξέρεις κάποια μέρα μπορεί να είμαστε τζαι εμείς famous τζαι να γίνουν με τις λίρες τα κοπελούθκια μας. Αν είναι ποτέ δυνατόν!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Τομ πάντως εξεκίνησε!

   Εγώ θα σου εσύστηννα να ξεκινήσεις να φυλάεις τζαι πατάτες τηανητές! Εν τζαι ξέρεις καμιά φορά...

   Διαγραφή
  2. Μεν μου δείξεις άλλα γιατί ειλικρινά θα πιάσω ότι πιο αιχμηρό (lets say paper clip! ) έχω πάνω στο γραφείο τζαι θα πώ κάποιου που δαμέ να με σκοτώνει σιγά σιγά!!! Μέχρι να καταλάβω την μαλακία που μας δέρνει σε τούτο το κόσμο τζαι να πεθάνω ήσυχη!! :)

   Διαγραφή
  3. Όι όι τζι εν κρίμα. Έτσι τζι αλλιώς εν θα μπορέσεις ποττέ να καταλάβεις τη μαλακία που μας δέρνει σε τούτο τον κόσμο :)

   Διαγραφή
 2. ο καλλιτέχνης έκαμεν το σκατό του παξιμάδι

  λίο σεβασμό παρακαλώ
  θέκιου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χαχαχα - χα! Είπα σου ξανά ότι είσαι θέουλλος ένναιν; Εν θα πιστέψεις, αλλά πίστεψέ το να μεν κάμω εμετό τζιαι να σύρω θκιαμάγκια μέσα τζιαι να τα πουλώ σε κονσέρβα από κλωστή τζιαι σκατά. Ναι...που λαλείς, εσκέφτουμουν να γράψω κάτι για την τέχνη, μόλις είδα ότι κάποιος έψαχνε "καλλιτέχνες που δεν σπουδασαν" τζιαι ήβρεν το blog μου! Τζιαι επειδή επέρασα τζιαι πόλεμο στα καλλιτεχνικά επειδή εν εσπούδασα... καλλιτεχνεία, μόλις πήρα την εκδίκησή μου γλυκά. Θέκκιου mate!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. χαχαχαχα
   η εκδίκηση εν ένα πιάτο που τρώεται κρύο λαλούσιν!

   Διαγραφή
 4. Μα που ησουν οταν ηταν ο Μαμμο με τα παμπερς να μου παραντζιηλεις ολαν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα πέρκι να μεν εφύλαξες τα πρώτα! τς τς τς
   Πηλέμου επάργυρα σιόρ...

   Διαγραφή
 5. Shit man!!
  Τούτο που ότι κατεβεί/shέσει κάποιος πλασάρει μας το κάποιος άλλος "ειδήμων" για τέχνη, εκνευρίζει με. Παραπάνω νευριάζουν με οοοοούλλοι τζείνοι που στέκουνται τζιαι θαυμάζουν το έργο!! Πέτε μου γυιέ μου τι θωρείτε τζιαι τι καταλάβετε; Είμαι πολλά περίεργη πραγματικά!

  Θυμίζει μου το παραμύθι με τα ρούχα του αυτοκράτορα... εγύριζε γυμνός, τζιαι κανένας εν ετόλμαν να πει ότι εν γυμνός, για να μεν εκτεθεί. Τζιαι έτσι ούλλοι εθαυμάζαν τα ρούχα που ΔΕΝ εφορούσε.

  Να πάω τζιαι εγώ στην τάχα-μου-έκθεση του πιο πάνω τύπου (ναι, εν να πληρώσω τζιαι εισητήριο να πάω πουπάνω), τζιαι να πω... "έννεν τέχνη μάνα μου... εν σκ.τ." lol

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα να μεν μπορείτε να εκτιμήσετε την τέχνη σιόρ;
   Δαμέ ο καλλιτέχνης σφίγγεται τζαι ποσφίγγεται τζαι προσπαθεί να εκφράσει τες εικαστικές του ανησυχίες τζι εσύ λαλείς μου πελλάρες; Μεν σου πω ότι εσιέστην τζιόλας που το σφίξιμο...

   Διαγραφή
 6. Aυτό που λ'έμε έκαμε το σκατό του παξιμάδι???Βάλλει μου ιδέες ο Πιέρος, πάω να σκεφτώ πως θα τον ξεπεράσω :))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...