Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

Κάντε τη ψυχή σας να μεγαλώσει

Πίσω στο 2006 η κυρία Lockwood, καθηγήτρια αγγλικών στο Xavier High School, ζήτησε από τους μαθητές της να γράψουν ένα γράμμα σε έναν διάσημο συγγραφέα, ζητώντας του να επισκεφτεί το σχολείο τους. 5 από τους μαθητές επέλεξαν να στείλουν γράμμα στον Kurt Vonnegut. Ο Vonnegut, αμερικανός συγγραφέας και δοκιμιογράφος γνωστός για τα έργα "Σφαγείο Νούμερο 5", "Η Φωλιά της Γάτας" και "Πρόγευμα των Πρωταθλητών", ήταν ο μόνος συγγραφέας που απάντησε στα γράμματα των μαθητών.

Ακολουθεί το εκπληκτικό γράμμα-απάντηση του συγγραφέα. Εκπληκτική είναι και η υπογραφή του στο συγκεκριμένο γράμμα...


"Αγαπητό Xavier High School, κυρία Lockwood, και μαθητές,


Σας ευχαριστώ για τις φιλικές επιστολές σας. Ξέρετε πως να φτιάχνετε τη διάθεση ενός πραγματικά γεροπαράξενου 84 ετών, στα χρόνια του ηλιοβασιλέματος του. Δεν κάνω δημόσιες εμφανίσεις πια, γιατί τώρα δεν μοιάζω με τίποτα περισσότερο από ένα ιγκουάνα.


Αυτό που θέλω να σας πω εξάλλου, δεν θα πάρει πολύ. Εξασκήστε οποιαδήποτε τέχνη, τη μουσική, το τραγούδι, το χορό, την υποκριτική, το σχέδιο, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την ποίηση, την πεζογραφία, το δοκίμιο, το ρεπορτάζ. Δεν έχει σημασία αν θα το κάνετε καλά ή άσχημα, αρκεί να μην το κάνετε για τα χρήματα και τη φήμη, αλλά για την εμπειρία, για να μάθετε τι βρίσκεται μέσα σας, για να κάνετε τη ψυχή σας να μεγαλώσει.


Σοβαρά! Εννοώ να αρχίσετε τώρα, να κάνετε τέχνη για το υπόλοιπο της ζωής σας. Σχεδιάστε μια αστεία ή μια ωραία εικόνα της κυρίας Lockwood, χορέψτε στο σπίτι μετά το σχολείο, τραγουδήστε στο μπάνιο σας ξανά και ξανά. Κάντε ένα πρόσωπο στον πουρέ σας. Προσποιηθείτε ότι είστε ο Κόμης Δράκουλας.
Λοιπόν σας αναθέτω μια εργασία και ελπίζω η δασκάλα σας να στεναχωρηθεί αν δεν την κάνετε.


Γράψτε ένα ποίημα έξι στίχων για οτιδήποτε θέλετε αρκεί να ομοιοκαταληκτεί. Κάντε το τόσο καλό όσο μπορείτε. Αλλά μην πείτε σε κανέναν τι κάνετε. Μην το δείξετε και μην το απαγγείλετε σε κανέναν, ούτε καν στους φίλους σας ή γονείς σας ή την κυρία Lockwood. Εντάξει;


Σχίστε το σε πολλά και μικρά κομματάκια και πετάξετε το σε πολλούς σκουπινοτενεκέδες, μακριά ο ένας από τον άλλο. Θα διαπιστώσετε ότι έχετε ήδη λαμπρά ανταμειφθεί για το ποίημά σας. Έχετε βιώσει τη γένεση, μάθατε πολλά περισσότερα για το τι υπάρχει μέσα σας, και έχετε κάνει την ψυχή σας να μεγαλώσει.


Ο Θεός να σας ευλογεί,

Kurt Vonnegut"
4 σχόλια:

 1. διάβασα μόνο μια μικρή ιστορία του, το The manned missiles, μέσα σε ένα αεροπλάνο τζαι επιάσαν με τα κλάματα. δεν το βρίσκω ονλάιν αλλά κάπου θα υπάρχει, διάβαστο :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Απ' ότι είδα με μια πρόχειρη έρευνα, το "The manned missiles" είναι μια από τις ιστορίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο "Welcome to the Monkey House" που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1968.

   Θα το ψάξω πάντως! :)

   Διαγραφή
 2. Γι΄αυτό ακριβώς το λόγο, διατηρώ μπλογκ. Έστω και αν γράφω μαλακίες τις πιο πολλές φορές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...