Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014

Δίχα χώμαν, δίχα τσάππαν

Αν ήμουν ο Φερεντίνος στο "Άκου τί είπαν" τζι έκαμνα σε 100 άτομα την ερώτηση "Τί χρειάζεται για να καλλιεργήσεις ένα φυτό;", είμαι σίουρος ότι οι 4 δημοφιλέστερες απαντήσεις θα ήταν:


 • Χώμα
 • Νερό
 • Ήλιο
 • Αέρα

Εν είμαι όμως ο Φερεντίνος. Τζαι αν σου ελάλουν ότι ένα που τζίνα τα τέσσερα στοιχεία ΔΕΝ είναι απαραίτητο, ποιόν νομίζεις ότι είναι;

Κι όμως φίλε μου, το χώμα ΔΕΝ είναι απαραίτητο στοιχείο.
Μπορείς να καλλιεργήσεις φρούτα τζαι λαχανικά ΧΩΡΙΣ να υπάρχει χώμα.

Τωρά εννα μου πείς τί σου τα λαλώ τούτα ούλλα...

Θυμάσαι πριν λλίο τζαιρό που σου ελάλουν ότι τον τελευταίο τζαιρό δουλεύκω πας σε ένα νέο "πρότζεκτ"; Ε λοιπόν, άκου να δεις περί τίνος πρόκειται...

Αποφασίσαμε που λες με τον κουνιάδο μου να γινούμε βιοκαλλιεργητές τζαι να ασχοληθούμε με εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειεας. Τζαι πιο συγκεκριμένα αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την Ακουαπονία.

"Κέσκεσε ακουαπονία;" I hear you asking...

Η ακουαπονία (ή ενυδρειοπονία, aquaponics ο αγγλικός όρος) είναι ο συνδυασμός ιχθυοκαλλιέργειας (aquaculture) με υδροπονία (hydroponics). Τζαι επειδή μπορεί να σου είναι άγνωστος όρος τζαι η έννοια της υδροπονίας, ας πιάμεν τα πράματα που την αρχή.

Η Υδροπονία είναι μια μέθοδος καλλιέργειας όπου τα φυτά καλλιεργούνται στο νερό. Εν τη απουσία -όπως έιπα τζαι στην εισαγωγή μου- χώματος.

Υπάρχουν διάφορες μεθόδοι υδροπονικής καλλιέργειας. Υπάρχει η μέθοδος του DWC (Deep Water Culture) όπου έχουμε ένα φύλλο πολυστερίνης το οποίο επιπλέει στο νερό. Η πολυστερίνη έshει τρύπες μέσα στες οποίες υπάρχουν μικρά γλαστρούθκια, μέσα στα οποία υπάρχει ένα ελαφρύ υπόστρωμα (συνήθως κόκκοι διογκωμένης αργίλου). Το γλαστρούι εν βυθισμένο μες το νερό. Τα φυτά, φυτεύκουνται μες το γλαστρούι οπόταν οι ρίζες τους εν μες το νερό συνέχεια τζαι απορροφούν μέσα που το νερό τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζουνται για να αναπτυχθούν.Μια άλλη συνηθισμένη μέθοδος υδροπονικής καλλιέργειας είναι το λεγόμενο NFT (Nutrient Film Technique). Σε τούτη τη μέθοδο, έχουμε μακριές σωλήνες με τρύπες όπου εφαρμόζουν πάλε γλαστρούθκια τζαι μπαίνουν μέσα τα φυτά. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περνά μέσα που τη σωλήνα ένα λεπτό στρώμα νερού εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά. Οι ρίζες βρέχονται τζαι απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά.Μια τρίτη μέθοδος είναι η ύπαρξη των λεγόμενων Growbeds, όπου έχουμε μεγάλα κιβώτια ή δοχεία, τα οποία γεμώννουμε είτε με διογκωμένη άργιλο, είτε με βότσαλα, είται με lava rocks ή οποιοδήποτε άλλο ουδέτερο υπόστρωμα. Τα φυτά φυτεύκουνται μέσα στο υπόστρωμα τζαι το δοχεί γεμίζει (τζαι αδειάζει) ανά τακτά χρονικά διαστήματα με νερό πλούσιο σε θρεπτικά.Το νερό που μόνο του βέβαια ΔΕΝ έshει ούλλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα φυτό για να αναπτυχθεί. Γι' αυτό, στες υδροπονικές καλλιέργειες, προστίθενται τούτα τα θρεπτικά στοιχεία σε χημική μορφή μέσα στο νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Εν ωραία σαν ιδέα η υδροπονία αλλά εμείς εθέλαμε μιαν εναλλακτική μέθοδο καλλιέργειας που να μεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε χημικά. Τζαι έτσι εκαταλήξαμε στην ακουαπονία, η οποία είναι ένα σκαλί πιο πάνω (αν μπορώ να το θέσω έτσι) που την υδροπονία.

Ποιά η διαφορά της ακουαπονίας με την υδροπονία;

Στην ακουαπονία, εκτός που τα φυτά, καλλιεργείς τζαι ψάρκα.
Σε έν ακουαπονικό σύστημα καλλιέργειας, υπάρχει δηλαδή τζαι δεξαμενή ψαριών.
Εσύ ως παραγωγός, ταΐζεις τα ψάρκα.
Τα περιττώματα τον ψαριών παράγουν αμμωνία.
Ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίων (που υπάρχει στο σύστημα) διασπά την αμμωνία σε νιτρώδη.
Ένα άλλο είδος βακτηρίων (που επίσης υπάρχει στο σύστημα) διασπά τα νιτρώδη σε νιτρικά.
Τα νιτρικά (Nitrates) έχουν όλες τες θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται τα φυτά.Οπόταν, το νερό το οποίο είναι πλούσιο σε Nitrates, πάει στα φυτά, τα φυτά απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά, ταυτόχρονα φιλτράρουν το νερό, το οποίο νερό (καθαρό πλέον) επιστρέφει στη δεξαμενή των ψαριών. Τζαι που τζιαμέ ξεκινά ένας νέος κύκλος τζαι πάει λέγοντας.

Το σύστημα που εφτιάξαμε εμείς είναι ένα κλειστό σύστημα. Τουτέστιν, το νερό που κυκλοφορεί, επαναχρησιμοποιείται τζαι τίποτε δεν πάει χαμένο. Τζαι εξεκινήσαμε ήδη σιγά-σιγά τζαι την καλλιέργεια υδρόβιων φυτών τα οποία αποτελούν τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη για τα ψάρια. Όταν θα έχουμε αρκετή παραγωγή τούτης της τροφής, θα έχουμε το απόλυτο αυτοσυντήρητο κλειστό οικοσύστημα. Τα ψάρια θα τρέφουν τα φυτά, συμπεριλαμβανομένων τζαι των φυτών που θα τρέφουν τα ψάρια.

Τζαι για να το πάρουμε τζι ένα βήμα πιο τζι ακόμα, είπαμε να κάμουμε ένα σύστημα με -αν είναι δυνατόν- ΜΗΔΕΝΙΚΟ οικολογικό αποτύπωμα. Το σύστημα που εφτιάξαμε, λειτουργεί εξ' ολοκλήρου με ηλιακή ενέργεια, δεν υπάρχουν λιπάσματα, δεν υπάρχουν απόβλητα, δεν υπάρχει επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Εν αρκετή η διαδικασία, υπάρχουν τζαι πάρα πολλά τεχνικά θέματα, εν θα επεκταθώ τωρά, θα τα πούμεν ξανά επί του θέματος. Θα σου έβαλλα φωτογραφίες για να δείς περί τίνος πρόκειται, αλλά επειδή ήταν πολλές, είπα να το κάμω βίντεο...


Ο κύβος ερρίφθη λοιπόν, καλή μας αρχή!

47 σχόλια:

 1. Πολλά ενδιαφέρον! Καλή αρχή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλές επιτυχίες. υπάρχει μεράκι, υπάρχει θέληση θα τα καταφέρετε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστούμε Mana! Μεράκι υπάρχει, θέληση υπάρχει και ξέρω ότι θα τα καταφέρουμε!

   Διαγραφή
 3. Πάρα πολύ ενδιαφέρον, θα ήθελα να δοκιμάσω πουτούτα τα μαρούλια. Εν να χουν γεύσην ψαριου; εχεχεχε, ξέρεις τούτο ρωτώ το, διότι οι πομιλορκές μου, εν βλαστημένες μες τη ρίγανη και αν θέλεις πιστεύκεις οι ντοματούλες έχουν γεύση ρίγανης. Ότι πιο φοβερό έχω φάει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το μόνο πράμα που έshει γεύση ψαριού εν τα...ψάρια! :)
   Btw, τζίνα που φαίνονται στο βίντεο, εν λάχανα τζαι σέλλενα, όι μαρούλια :)

   Διαγραφή
  2. εν είδα το βίτεο, αναφερόμουν στη φώτο επάνω.

   Διαγραφή
  3. Α, ΟΚ! Τζίνα εν μαρούλια :Ρ

   Διαγραφή
 4. Ίνβικτε am impressed!!! Οι γυναίκες τις ζωής σου θα είναι περίφανες γιαυτό το δημιούργημα! Φρέσκα λαχανικά by daddy's hand!!! Μπράβο και σε σένα και στον κουμπάρο! Μερακλίες!! Να σας χαίρονται!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επήρε μήνες για να φέρουμε το εγχείρημα στο σημείο που εν σήμερα, κόπο αρκετό αλλά χαλάλιν. Αξίζει!

   Διαγραφή
 5. Μπράβο πολλά ωραία ιδέα! Όταν το μωρό μας θα αρχίσει στερεές τροφές θα ερκούμαστε να πιάνουμε βιολογικά που σένα αν τα τα πουλάς. Ψάξε και καμιά επιχορήγηση που τη ΕΕ αν θα το κάμετε επαγγελματικά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σκοπός είναι να το λειτουργήσουμε τούτο ούλλο το πράμα σε πιο επαγγελματική βάση. Σίγουρα, το θερμοκήπιο που εκάμαμε τωρά εν προσφέρεται λόγω μεγέθους αλλά το επόμενο σύστημα που σχεδιάζουμε είναι σαφώς μεγαλύτερο τζαι με πιο "επαγγελματικούς" προσανατολισμούς.

   Να φέρνεις το μωρό να βοηθά :)

   Διαγραφή
 6. Καλάν τωρά εσύ στην ηλικία σου σώννεις να ασχολείσαι με ετσι ιστορίες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εν δίχα τσάππαν λαλούμεν! Τζαι τα growbeds εν ψηλά για να μεν θέλουμεν να shύφκουμεν :Ρ

   Διαγραφή
 7. Ζούμε πλέον σε μια εποχή όπου κάποιοι θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο ακόμα και στο τι τρώμε και καλλιεργούμε. (βλέπε Monsanto και GMO).

  Έτσι όταν βλέπω άτομα σαν και εσένα να επενδύει στην ενυδρειοπονία, τον Ντίνο με το Permaculture (Utopia Collectiva) ή ακόμα και τον Woofi με τους συμπιεσμένους κύβους γης όπως το αποκαλεί πραγματικά χαίρομαι.

  Ειδικά σε μια περίοδο κρίσης όπως αυτή που περνάμε τώρα, είναι άτομα σαν εσένα που θα φέρουν την ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο και αυτό είναι που κάνει τις προσπάθειες σας ακόμα πιο άξιες θαυμασμού.

  Καλή συνέχεια και καλές επιτυχίες φίλε μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είχα διαβάσει κάπου παλιά (δε θυμάμαι πού) το εξής: "ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά, είναι να επιστρέψουμε πίσω...". Είναι αλήθεια, αν το δείς από την άποψη ότι ο ουσιαστικός τρόπος ανάπτυξης, είναι να επιστρέψουμε στις ρίζες μας. Μακριά από μεταλλαγμένα, μακριά από χημικά.

   Ξεκινώντας αυτό το εγχείρημα, είχαμε πεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχουμε. Γιατί κι αν ακόμα αποτύχει ως "επιχειρηματικό μοντέλο", θα εξακολουθήσουμε να έχουμε παραγωγή που θα καλύπτει πλήρως τις δικές μας διατροφικές ανάγκες. Κι αυτό, μόνο κέρδος μπορεί να θεωρηθεί, από πολλές απόψεις. win-win κατάσταση.

   Να' σαι καλά φίλε, σ' ευχαριστούμε για τα καλά λόγια.

   Διαγραφή
 8. Ευγε!!! Αναμενουμε τα αποτελεσματα!!!!

  Υ.Γ. Εγραψα το σημερινο μου ποστ πριν να το θκειαβασω τουτο. Οκ εν είμαι τοσο ψαγμένη αλλα τα μεγάλα πνευματα συναντιόνται. Επισης makes sense biochemically. Να σε φερω γκεστ σταρ στο μάθημα μου! :Ρ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σολλεπτόν τζαι που τη συγκίνηση, εσιώνωσα το όξινο ανθρακικό αμμώνιο :Ρ

   Διαγραφή
 9. οι ορέξεις σου εν απίστευτες πάντως.
  άτε, καλήν αρχή τζαι καλό σούσhι [jk]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όρεξην έχουμεν πολλήν τζι εγώ τζαι ο συνέταιρος :)

   Διαγραφή
 10. μπραβο Ινβικτους για το ολο προτζεκτ, θα ηθελα να σου δωσω μια δυο συμβουλες που πιστευκω θα σου φανουν χρησιμες. Τα φυτα χρειαζονται οχι μονο αζωτουχες ενωσεις αλλα και πολλα αλλα χημικα συστατικα, Βασικα υπαρχει η τριλογια NPK(αζωτο,φωσφορο,καλλιο) καθως επισης υπαρχουν 18 τουλαχιστον βασικα ιχνοστοιχεια, η ερωτηση μου ειναι κατα ποσον η κοπρια που παρεχουν τα ψαρια ειναι αρκετη(δεν γνωριζω την χημικη συσταση κοπριας ψαριων),παντως οι συνηθισμενες κοπριες στις πιο συμβατικες καλλιεργειες απαιτουν και προσθηκες(συνηθως καλλιου). Αυτο το λεω διοτι ισως καποιες τροφοπενιες παρουσιασουν συμπτωματα ειδικα κατα τι διαρκεια της καρποδεσης(το καλλιο παιζει μειζων ρολο στην καρποδεση). Η αλλη ερωτηση ειναι αν σκεφτηκες καποιο ευκολο τροπο για την αποδεσμευση του ναυλον οταν παρελθει ο χρονος ζωης του, αν το εκαρφωσες στο ξυλο θα εχεις φασαριες να το αφαιρεσεις ειδικα με το ηλιακο πανελ τζιαμε που βρισκεται. Αν εβαλλες γυαλι θα ησουν καλυμμενος εκτος αν εσπαζε με καποιον τροπο. Απο ασθενειες τη γινεται? ειχες καθολου προσβολες? Ξερω πως δεν θελεις να βαλεις οτιδηποτε χημικο και ουτε ειναι και δυνατον διοτι θα εχουν προβλημα τα ψαρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλωσόρισες φίλε στο μπλόγκ!

   Τα φυτά χρειάζονται αρκετά θρεπτικά συστατικά. Ένα "ώριμο" ακουαπονικό σύστημα μπορεί να παρέχει ΟΛΑ τούτα τα συστατικά, χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε προσθήκη. Τζαι τούτον επειδή το λεγόμενο "bio-filter" (τα βακτήρια που κάμνουν τη διάσπαση της αμμωνίας βασικά) μετά που κάποιο διάστημα (γύρω στους 6 μήνες περίπου) δουλεύκει πιο αποδοτικά. Μεγάλο ρόλο παίζει τζαι το pH του νερού που χρησιμοποιάς, το οξυγόνο, η θερμοκρασία κλπ. Άμαν έshεις ένα "μπαλανσαρισμένο" σύστημα τότε εν χρειάζεσαι οποιαδήποτε προσθήκη. Το πιο σύνηθες που βάλλουν πάντως είναι ένα υγρό εκχύλισμα που φύκια (seaweed) το οποίο είναι τζαι οργανικό τζαι εν επηρεάζει ούτε τα ψάρια. Εάν το pH του νερού σου εν ψηλό, τότε τα φυτά δυσκολεύκουνται λλίο με το σίδηρο, οπόταν μπορεί να χρειαστεί να προσθέσεις λλίο χηλικό σίδηρο στο σύστημα, το οποίο είναι επίσης ασφαλές για τα ψάρια.

   Όσον αφορά το νάϋλον, επροσπαθήσαμε να το βάλουμε τοποθετόντας ξύλινα πηχάκια τα οποία εκαρφώσαμε πάνω στο σκελετό. Το νάυλον είναι μεταξύ του σκελετού τζαι των πηχών. Θεωρητικά, αφαιρώντας τα πηχάκια μπορείς να αλλάξεις σχετικά εύκολα το νάϋλον. Στη χειρότερη περίπτωση, κόφκεις το τζαι βάλλεις άλλο, έννεν ακριβό. Το γυαλί εν καλή λύση αλλά στοιχίζει πολλά.

   Όσον αφορά ασθένειες, είμαστε στην αρχή ακόμα, εν έχουμε παραγωγή, ούτε ιδιαίτερα προβλήματα. Το μόνο θέμα που έχουμε ως τωρά εν με λυμπούρους, τους οποίους όμως θα αντιμετωπίσουμε βιολογικά, βάλλοντας λάδι λεβάντας περιμετρικά που τους απωθεί.

   Διαγραφή
  2. Τουτο το θέμα είναι όντος "Όι λαομόν!". Καλές επιτυχίες! Μια διευκρίνηση όμως: δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν χρειάζεται να προσθέτεις τίποτα στο σύστημα εφόσον αφαιράς θρεπτικά συστατικά μέσω των φυτών. Θα πρέπει τουλάχιστον να ταΐζεις τα ψάρια, έτσι δεν είναι;

   Διαγραφή
 11. Βλέπω η μπλογκόσφαιρα άρκεψε να χρησιμοποιεί καινοτομίες. Είμαστε αβαντγκαρταίοι. Γεωπονικά είμαι αγεωγράφητος, αλλά από ότι είδα και στο βίντεο προχωράτε ακάθεκτοι.

  Μια ερώτηση. Το σύστημα εν τέλεια κλειστό? Δηλαδή μπαίνει νερό με τα ιχνοστοιχεία και τέλος?

  Να ευχηθώ πραγματικά καλή αρχή, μαρουλλόσπαρτη.

  (Α, να ξέρεις ότι ευτυχώς που δεν εχρησιμοποιήσετε την μέθοδο με τα ψάρκα, διότι ήταν να σε λαλώ Ιχθύκτους πλέον.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ντάξει, είσαι ακόμα θολωμένος που τον Αγριεπίσκοπο τζαι γι' αυτόν εν ακατάλαβες σωστά. Ναι ρε, εν ακουαπονία που κάμνουμεν, τουτέστιν εν τη μέθοδο με τα ψάρκα που χρησιμοποιούμε!

   Το σύστημα είναι κλειστό. Εγεμώσαμεν το νερό αρχικά τζαι πλέον το σύστημα "πομπάρει" το νερό, φιλτράρεται τζαι επιστρέφει πίσω στη δεξαμενή τζαι ξανά μανά. Χρειάζεται μόνο να "συμπληρώνεις" το νερό που χάνεται κυρίως λόγω εξάτμισης.

   Σε γενικές γραμμές, ένα ακουαπονικό σύστημα καλλιέργειας χρησιμοποιεί 95% λιγότερο νερό από μια συμβατική καλλιέργεια.

   Διαγραφή
 12. Ότι σh-ίσει ο νούς σου! Μπράβο όμως, καλή συνέχεια τζιαι καρτερώ μιαν ακουοσαλάταν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να σου κανονίσω τζαι ορχήστραν να παίζει ακουορτεόν για τη χώνεψη :Ρ

   Διαγραφή
 13. Υποκλινομαι...Αυτα χρειαζεται τωρα το νησι μας.Εξυπνο...Διαφορετικο...και κυριως ποιοτικο.Ενημερωσε οταν θα βγουν στην αγορα.Ολες οι ευχες μαζι σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Καλήν αρχή Ίνβικτε μου, άτε επιτυχίες πολλές εύχομαι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. εύγε ινβίκτε και κουνιάδε!

  αν το εθώρεν ο παππούς μου ήτουν να ελάλεν "ίντα τζαιρούς εφτάσαμεν!"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Καλημέρα φίλε και καλή σας αρχή.
  μια ερώτηση από τον γιο μου μπορούμε να το επισκεφτούμε να το δούμε από κοντά;
  και μια απορία δική μου . αν με την εκτροφή ψαριών παράγετε νερό με όλα τα αναγκαία συστατικά για τα φυτά γιατί να μεν χρησιμοποιήσουμε ένα θερμοκήπια με χώμα βιολογικό και να ποτίζουμε τα φυτά με το νερό από την δεξαμενή των ψαριών; (μου φαίνετε ποιο απλή διαδικασία)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να βάλουμε τα ψάρκα τζαι μετά πε του γιου σου :)
   Είμαστε στη φάση του "cycling" τωρά τζαι λόγω του ότι εν ολοκληρώθηκε ακόμα 100% εν εβάλαμε ακόμα τα ψάρκα μέσα.
   Όσον αφορά την παραλλαγή που λαλείς, βεβαίως τζαι γίνεται. Απλά η καθαρή ακουαπονία εν έσιει καθόλου χώμα

   Διαγραφή
 17. Έναν βιολογικόν ηλιακόν ρολόιν που παράγει μαειτανόν τζιαι κουτσιά!! Φαντάζουμαι το μεράκκιν για να το σχεδιάσεις τζιαι για να το κουρτίσεις!!

  Επαρακουλούθησα την παρουσίασην με ενθουσιασμό τζιαι θαυμασμόν μέχρι την στιγμήν που εσυνειδητοποίησα τες συνθήκες ζωής των ψαρκών πον να βάλεις. Πως λοαρκάζεις να τους έχεις έναν περιβάλλον καλοπέρασης που να μοιάζει λλίον πολλά με τον φυσικόν τους τρόπον ζωής τους; Πως θα τα καταφέρεις να μεν στήσεις εν κατακλείδι έναν σύστημαν που θα έχει εξαθλιωμένες ζωές για εξαρτήματα του; Πως θα διασφαλίσεις ότι δεν θα σου ξεφύγει ο έλεγχος τζιαι δεν θα τα έβρεις ούλλα κορτατζιασμένα να μπλέουν πουπάνω μιαν ημέραν τέζα; Νομίζω ότι τα δύσκολα εν πίσω αν θέλεις να κρατήσεις την βιοηθικήν ακέραιαν!

  Αν τα καταφέρεις έτσι καλά που τα εκατάφερες με το πρώτον μέρος τζιαι με τες συνθήκες ζωής των ατόμων πον να έσιεις να δουλεύκουν για σέναν να σου παράγουν μαρούλλια θα γινώ οπαδός σου :)) Προς το παρόν παρακολουθώ με ενδιαφέρον τζιαι με μιαν έννοιαν για το πού θα καταλήξει η περιπέτεια!! Αρώτα τον Νίκο τζιαι θα σου πει για το τί ιδέες έχω για τα ζώα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ασέρα,

   Στο παρόν σύστημα που εστήσαμε, για τεχνικούς λόγους δεν μπορούμε να έχουμε ένα περιβάλλον που να μοιάζει με το φυσικό τρόπο ζωής τους. Τζίνο που μπορούμε να έχουμε εν ένα ενυδρείο με όσο το δυνατό καλλύττερες συνθήκες διαβίωσης για τα ψάρκα. Το ιδανικό θα ήταν να εζούσαμε δίπλα που μιαν λίμνη τζαι τα ψάρκα να εν μες τη λίμνη.

   Που τζιαμέ τζαι τζι, εν αυτονόητο ότι όποιος ασχολείται με την ακουαπονία είτε ερασιτεχνικά (όπως ασχολούμαστεν εμείς τωρά), είτε επαγγελματικά (όπως σκοπεύκουμεν να ασχολούμαστεν μελλοντικά) ΠΡΕΠΕΙ να επικεντρώνεται στην υγεία τζαι την ασφάλεια των ψαρκών του. Διότι χωρίς υγιή ψάρκα δεν υπάρχει λειτουργικότητα στο σύστημα τζαι κατ' επέκτασην δεν υπάρχει ούτε παραγωγή.

   Εν γι' αυτό το λόγο που εκάμαμεν ήδη κάποιους σχεδιασμόυς τζαι θα λάβουμεν τζαι κάποια επιπρόσθετα μέτρα προς τούτην την κατεύθυνση. Φροντίζουμεν το pH του νερού του συστήματος να είναι ασφαλές για τα ψάρκα. Τα βακτήρια που αναπτύξαμεν στο σύστημα μας επίσης φροντίζουν η αμμωνία τζαι τα nitrites να είναι μηδενικά ούτως ώστε να μεν επηρεάζουνται τα ψάρκα (ψηλά επίπεδα αμμωνίας ή/και nitrites είναι τοξικά για τα ψάρκα). Η αρχιτεκτονική που επιλέξαμε για το σύστημα μας (γιατί υπάρχουν πολλές διαφορετικές) είναι η CHOP-II. Χωρίς να μπω σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, να πω απλά ότι η στάθμη του νερού στο ενυδρείο είναι πάντα σταθερή τζι εν πάει με πάνω με κάτω. Τούτον εξασφαλίζει δύο βασικά πράματα: ότι αφ' ενός τα ψάρκα εν πρόκειται να μείνουν ποττέ δίχα νερό τζια αφ' ετέρου ότι εν θα υπάρχουν αυξομειώσεις της στάθμης οπόταν εν λλιόττερο το "στρες" για τα ψάρκα. Τέλος, θα βάλουμεν έξτρα μόνωση στο τιπόζιτο των ψαρκών τζαι έξτρα αερισμό για να έχουμεν όσο το δυνατό καλλύττερη θερμοκρασία, ειδικά τωρά που εν πυρά δακάτω.

   Έχουμεν τζι εμείς ευαισθησίες για τους ζωντανούς οργανισμούς του συστήματος, εξού και επιλέξαμεν να κάμουμεν "fish-less cycling" για να μεν "θυσιάσουμεν" χρυσόψαρα για το "στρώσιμο" του συστήματος.

   Είμαστεν τζι εμείς αρχάριοι με το θέμα, προσπαθούμεν, παθαίνουμεν, μαθαίνουμεν. :)

   Διαγραφή
  2. Λαλώ σου το εκ πείρας, διότι σαν αρχάριος έθαψα 10 000 σκουλούτζια στο Vermicompost που έστησα με τον σούζο με του πούζο, τζιαι που μου εξέφυγεν το βιολογικόν ισοζύγιον όταν εμπήκαν μέσα μια άλλη ράτσα σκουλούτζια (ποτζιείνα που σε τρώσιν άμαν πεθάνεις) τζιαι εκάμαν τα τζιειμέσα πίλλιες).

   Επίσης στην Ελβετίαν, στα πρώτα βιολογικά δεν ελαμβάνναν υπόψην το bien-être, την καλοπέρασην, των ζωντανών οργανισμών τζιαι αντιδράσαν οι καταναλωτές που έχουν ψηλά στάνταρτς βιοηθικής τζιαι εβάλαν αυστηρούς κανονισμούς, όχι μόνον για την ασφάλειαν, αλλά πραγματικά για την ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ των ζώων.

   Από την στιγμήν που πιάννεις έναν ζώον σκλάβον να σου κάμνει μιαν δουλειάν, οφείλεις να του συμπεριφέρεσαι όπως την φύσην που του αφαίρεσες. Γίνεσαι εσού η φύση του, τζιαι ηθικά δεν έχεις το δικαίωμαν να του επιβάλεις παραφύσην συνθήκες διαβίωσης, φυλακή, κλπ. Τέλος πάντων, φυλακήν θα του επιβάλεις, αλλά έχει φυλακές τζιαι φυλακές.

   Διαγραφή
  3. Καταλάβω τί λαλείς, τζι εμείς προφανώς εννα έχουμεν απώλειες σε κάποια φάση. Εννα προσπαθήσουμεν η "φυλακή" μας ναν άνετη. Σαν το τζελλίν που έχουν τον Τσοχατζόπουλο :)

   Διαγραφή
 18. ωωωω καλές αρχές!! και καλή υπομονή και επιμονή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Αυτό πως πάει? Τρώτε μαρούλια? :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λλία πράματα προς το παρόν. Δυστυχώς η πολλή ζέστη αλλά τζαι η κακοκαιρία που μας έκαμεν πριν μήνες, εκάμαν μας πολλή ζημιά. Πρέπει να διορθώσουμε τα κατασκευαστικά λάθη τωρά τζαι να προσπαθήσουμε ξανά. Εν δύσκολη πολλά η μάχη με τον ήλιο πάντως :)

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...